Güzel Sanatlar Lisesi müzik bölümü keman öğrencilerinin Barok dönem keman tekniklerini uygulamalarına yönelik öğretmen görüşleri
Teacher's opinions on the applications of Baroque period violin techniques by violin students of Fine Arts High School music department
  1. Tez No: 800955
  2. Yazar: ALİ ÖZEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELVAN KARAKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Barok Dönemi, Güzel Sanatlar Lisesi, Keman, Keman Eğitimi, Keman Teknikleri, Baroque Period, Fine Arts High School, Violin, Violin Education, Violin Techniques
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Güzel Sanatlar Liseleri müzik bölümleri, keman eğitimi açısından önemli bir yer tutmaktadır. Bu eğitim kurumlarındaki keman öğrencileri, müziğin farklı dönemleri ile ilgili etütler ve eserler seslendirmektedirler. Bu dönemlerden bir tanesi olan Barok dönem gerek dönem müzik yapısı gerek ise çalgı teknikleri bakımından kendine has özellikler içerir. Araştırmada, Güzel Sanatlar Liselerindeki keman öğrencilerinin Barok Dönem keman tekniklerini uygulamalarına yönelik öğretmen görüşlerini incelemek amaçlanmıştır. Araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi ve yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın veri toplama sürecinde Ankara, İzmir, Eskişehir, Antalya, Erzurum ve Mersin Güzel Sanatlar Liselerinde çalışmakta olan keman öğretmenleriyle çevrimiçi (online) görüşme yapılmıştır. Keman öğretmenlerinin hazırlanan görüşme sorularına verdiği cevaplar, araştırmanın veri kaynağını oluşturmuştur. Elde edilen veriler, içerik analizi yöntemiyle açıklanarak, betimsel olarak verilmiştir. Araştırmanın sonucunda; Güzel Sanatlar Liselerindeki öğrencilerin Barok dönem müzik bilgilerinin az olduğu, Barok dönem keman tekniklerini uygularken zorlukların yaşandığı ve keman ders saatlerinin yetersiz olduğu tespit edilerek çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Music departments of Fine Arts High Schools have an important place in terms of violin education. Violin students in these educational institutions perform etudes and works related to different periods of music. Baroque period, which is one of these periods, contains unique features in terms of both period music structure and instrument techniques. In this study, it was aimed to examine the teachers' opinions about the violin students' application of Baroque Period violin techniques in Fine Arts High Schools. In the research, document analysis and semi-structured interview technique were used as qualitative research methods. In the data collection process of the research, online interviews were conducted with violin teachers working in Ankara, İzmir, Eskişehir, Antalya, Erzurum and Mersin Fine Arts High Schools. Violin teachers' answers to the prepared interview questions constituted the data source of the research. The data obtained were explained by content analysis method and given descriptively. As a result of the research; it was determined that the students in Fine Arts High Schools have little knowledge of Baroque period music, there are difficulties in applying Baroque period violin techniques and violin lesson hours are insufficient and solution suggestions are presented.