İvesi ırkı koyunlarda Medroxyprogesterone actate ve PMSG'nin östrus senkronizasyonu ve fertilite üzerine etkisi
  1. Tez No: 80118
  2. Yazar: NAZIM AKÇABA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. RIFAT VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Fertilite, Koyun, Medroxyprogesteron acetate, PMSG, Senkronizasyon, Ewe, Fertility, Medroxyprogesterone acetate, PMSG, Synchronisation
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 29
Özet
25 ÖZET İvesi Irkı Koyunlarda Medroxyprogesteron Acetate ve PMSG'nin Östrus Senkronizasyona ve Fertilite Üzerine Etkisi. Sunulan çalışmanın amacı, KKTC'de çiftleşme mevsimine geçiş sürecinde bulunan İvesi ırkı koyunlarda progestagen, progestagen-PMSG uygulamalarının seksüel sikluslan senkronize etmede ve bazı fertilite parametrelerine etldlerinin araştırılmasıdır. Vadili köyünde bulunan özel bir işletmeye ait 60 İvesi ırkı koyun grup I (n= 20), grup II (n=20) ve kontrol (n=20) olarak üç gruba ayrıldı. Grup I'e 14 gün süre ile 60 mg medroxyprogesterone acetate içeren vaginal sünger uygulandı. Grup Il'e ise benzer süre ile vaginal sünger uygulandı ve süngerlerin çıkarıldığı gün 500 IU PMSG intramuskuler enjekte edildi Kontrol grubuna herhangi bir uygulama yapılmadı. Grup Fde progestagen uygulaması, sikluslan, süngerlerin uzaklaştmlamsını izleyen 2-4 gün, grup Il'de ise progestagen-PMSG uygulamasının 1-6 gün içine toplulaştırmasını sağladı. Kontrol grubunda ise östruslar 1-21 gün içine dağılım gösterdi Bütün gruplarda iki südusda hayvanların tamamı gebe kaldı. Grup I ve kontrol grubunda koyun başına kuzu sayısı 1.2, grup II 'de ise 2.8 olarak gözlendi. Bütün gruplarda gebelik ve purperal sorunlara rastlanmadı Sonuç olarak; İvesi ırkı koyunlarda siklik aktiviteye geçiş döneminde progestagen uygulamasının sikluslan senkronize etmede etkili bulunmasına rağmen progestagen-PMSG kombinasyonunun yavru artışının sağlaması yönü ile diğer yöntemden üstün olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
26 SUMMARY The Effect of Medroxyprogesterone acetate and PMSG on Oestrus Synchronisation and Fertility in Awassi ewes. The aim of the study reported here was to investigate the effect on the oestrus synchronisation and some fertility parameter of progestagene and progestagen-PMSG treatment in Awassi ewes which was transient period from anoestrus to breeding season in Turkish Republic of North Cyprus. Sixty ewes which had been maintened at a private flock in Vadili Village were divided into three groups as group I, group II and group HI. On March 1, 1997, 20 ewes in group I were given intravaginal sponge containing 60 mg medroxyprogesterone acetate during 14 days. 20 ewes in group II were given vaginal sponge containing 60 mg medroxyprogesterone acetate during similar period. In this group, at sponge removal, 14 days after insertion, all ewes were injected intramuscularly with 500 iü PMSG. 20 ewes in group HI were kept as control. All ewes in group I and group II were synchronized their oestrus into 4 days after the withdrawal of sponges and into 6 days after PMSG treatment respectively. However, oestrus in control group were ranged into 21 days. The progestagen treated group were found to have a mean of 1.2 lambs per ewe, to have a mean of 2.8 lambs per ewe in progestagen-PMSG treated group. All experimental and control groups have not been faced with gestational and puerperal problem during the study period. As a result; it could be concluded that progestagen-PMSG teratment is a superior method regarding the number of lamb per ewe, when it has been compared with progestagen treatment, while progestagen treatment is an effective method for synchronising of oestrus.