Duygusal yeme davranışının teknoloji bağımlılığı ve mutlulukla ilişkisi
The relationship of emotional eating behavior with technology addiction and happiness
- Tez No: 801287
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER BALTACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Yeme, Teknoloji Bağımlılığı, Mutluluk, Emotional Eating, Technology Addiction, Happiness
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
İnsanların yaşadıkları duygularının farkında olmaları, duygularını tanımaları ve duygularını ifade edebilmeleri önemlidir. İnsanların olumsuz duygu durumlarında yeme davranışında bulunmaları duygusal yeme kavramı olarak karşımıza çıkmaktadır. Her ne kadar duygusal yeme olumsuz duygularla ilişkilendirilmiş olsa da son zamanlarda yapılan araştırmalar olumlu duygular ve duygusal yeme arasında da ilişki olabileceğini ortaya koymuştur. Bununla birlikte içinde bulunduğumuz teknoloji çağında bireylerin teknoloji ile ilgili bir takım bağımlılıklar geliştirdiği bu bağlamda duygusal yeme ve teknoloji bağımlılıkları arasında da bir ilişki olabileceği düşünülmüş ve bu araştırma duygusal yeme davranışının teknoloji bağımlılığı ve mutlulukla ilişkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma nicel bir araştırma olup araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın verilerini toplamak için araştırmacı tarafından hazırlanan sosyo- demografik bilgileri içeren kişisel bilgi formu kullanılmış bununla birlikte Türkçe Duygusal Yeme Ölçeği (TDYÖ), Teknoloji Bağımlılığı Ölçeği (TBÖ) VE Oxford Mutluluk Ölçeği Kısa Formu (OMÖ-K) kulanılmıştır. Verilerin toplanması“Google Forms”aracılığı ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde Pearson Korelasyon Analizi, Bağımsız Gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Basit ve çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda kadınların erkeklere göre duygusal yeme puanları daha yüksek bulunmuştur. Bireylerin medeni durumları, herhangi bir sağlık sorunu olup olmama durumları, ilişki durumları ile duygusal yeme puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Kilo nedeniyle diyetisyene başvurma, eğitim durumu, kilo memnuniyeti ve kabul edilen beden şekli ile duygusal yeme puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Duygusal yeme ve mutluluk arasında negatif yönde orta düzey ilişki, teknoloji bağımlılığı ve duygusal yeme arasında ise pozitif yönde orta düzey ilişki bulunmuştur. Teknoloji bağımlılığının sosyal ağ bağımlılığı, anlık mesajlaşma bağımlılığı ve web siteleri bağımlılığı alt boyutları ile mutluluk kavramının duygusal yeme davranışını anlamlı düzeyde yordadığı saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar; duygusal yeme davranışının teknoloji bağımlılığı ve mutlulukla ilişkisini olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
It is important for individuals to be aware of their emotions, recognize them, and express them. Emotional eating occurs when people engage in eating behaviors during negative emotional states. Although emotional eating has been associated with negative emotions, recent research has shown that there may also be a relationship between positive emotions and emotional eating. In addition, in the age of technology in which we live, individuals have developed some forms of addiction related to technology, and in this context, it is thought that there may be a relationship between emotional eating and technology addiction. This study was conducted to examine the relationship between emotional eating behavior, technology addiction, and happiness. The study is a quantitative research and the relational scanning model was used. The personal information form prepared by the researcher, which includes socio-demographic information, Turkish Emotional Eating Scale (TEES), Technology Addiction Scale (TAS), and Oxford Happiness Short Form Scale (OHFSS) were used to collect the data. Data collection was conducted through“Google Forms”. Pearson Correlation Analysis, Independent Samples t- test, one-way analysis of variance (ANOVA), simple and multiple linear regression analysis were used in the data analysis. As a result of the analysis, it was found that women had higher emotional eating scores than men. There was no statistically significant relationship between marital status, any health problems, relationship status, and emotional eating scores. There was a statistically significant relationship between emotional eating scores and reasons for seeing a dietician due to weight, educational status, weight satisfaction, and acceptance of body shape. There was a moderate negative relationship between emotional eating and happiness, and a moderate positive relationship between technology addiction and emotional eating. It was found that technology addiction with social media addiction, instant messaging addiction, and web addiction sub-dimensions significantly predicted emotional eating behavior related to the concept of happiness. The results obtained from the study confirm the purpose of our study, which is to investigate the relationship between emotional eating behavior, technology addiction, and happiness.