Retinoidal etkili Benzimidazol ve / veya indol türevi bileşiklerin sentezleri ve yapı tayini çalışmaları
  1. Tez No: 80138
  2. Yazar: ZEYNEP ATEŞ ALAGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERDEM BÜYÜKBİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Retinoik Asit, Retinol, Benzimidazol, A vitamini, Am- 580, Retinoic acid, Retinol, Benzimidazole, Vitamin A, Am-580
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
100 ÖZET Retinoidal Etkili Bazı Benzimidazol ve/veya İndol Türevi Bileşiklerin Sentezleri ve Yapı Tayini Çalışmaları Bu çalışmada 4. veya 5. konumlardan sübstitüe edilmiş (5,5,8,8-tetrametil, 5,6,7,8-tetrahidro naftil) benzimidazol türevleri, retinoidal etkileri araştırılmak üzere planlandı ve sentezlendi. Benzimidazol halka sistemi ve retinobenzoik asit yapısı birleştirilerek 9 tanesi orjinal 1 1 bileşik sentezlendi. Ayrıca 3 adet 1. konumdan sübstitüe orjinal benzimidazol türevi madde de elde edildi. Bu bileşiklerin saflıkları İ.T.K ve erime noktaları tayin edilerek, kimyasal yapıları ise İR, 1H NMR ve Mass analiz sonuçları ile aydınlatılmıştır. Z1 1 kodlu bileşik ayrıca X-Ray kristal lografik yöntem ile tanımlanmıştır. Bileşiklerin biyolojik verileri indirgenmiş sitokrom-c üzerindeki inhibisyon etkilerinin araştırılması ile elde edilmiştir. Antioksidan bir enzim olan SOD ile mukayese edildiğinde bazı bileşiklerin (Z4, Z5, Z7) oldukça kuvvetli inhibisyon gösterdiği tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda bu konudaki çalışmalarımız devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
101 SUMMARY Synthesis and Structural Analysis of Some Benzimidazole and/or indole Derivatives with Retinoidal activity. In this study, a series of substituted (at position 4' and/or 5') (5,5,8,8- tetramethyl, 5,6,7,8-tetrahydronaftyl) benzimidazole derivatives were designed and synthesised for investigation of their retinoidal activity. The compounds were prepared mainly by condensation of substituted benzimidazole with retinobenzoic acid. Eleven compounds were synthesized and 9 of them were original. Addition of functional groups to the position 1 of the benzimidazole were also described in three compounds. The purity of the compounds were controlled by TLC and melting points were determined. The compounds were characterized by İR, NMR and Mass spectral analysis data. The conformational ly structure of compound Z1 1 was performed by X-Ray analysis. Biological activity of these compounds were obtained by examining the inhibition effect on reduced cytochrome-c. Some of the compounds ( Z4, Z5, Z7) showed significant activity when they compared with the antioxidant enzyme SOD. Since some results are promising for the substituted new derivatives, the work in progress.