Su bazlı polimerik bir dispersiyon ile modifiye salım yapan pelletlerin hazırlanması
- Tez No: 80137
- Danışmanlar: PROF. DR. TAMER BAYKARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Su bazlı polimerik dispersiyon, pellet, Wurster, modifiye salım, Aqueous based polymeric dispersion, pellet, Wurster, modified-release
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
147 ÖZET Su Bazlı Polimerik Bir Dispersiyon ile Modifiye Salım Yapan Pelletlerin Hazırlanması Çalışmamızda, sem yıllarda organik solvan sistemlerinden su bazlı sistemlere geçişte göze çarpan bir dispersiyon olan Surelease'in kaplama materyali olarak, Wurster akışkanlaştıran yatak yöntemi kullanılarak, modifiye salım yapan pelletlerin hazırlanmasında kullanılması amaçlanmıştır. Çalışmada, su bazlı polimerik dıspersıyonlar kullanıldığında bu sistemlere özgü olan kaplama akış planı uygulanmıştır. Pellet imalatında, inert boncuklar çekirdek materyali olarak kullanılmıştır. İşlem veriminin yüksek olması için, kaplama işlem basamaklarının her birinde alete ait parametreler kullanılan kaplama materyallerine yönelik olarak optimize edilmiştir. Teknolojik yorumlar, pelletlerin çözünme hızı ve boş filmlerin mekanik deneylerinin sonuçlarına göre yapılmıştır. Pelletlerde yapılan bir takım kalite kontroller, etken madde ve pellet formülasyonlarında DSC, X-ışını difraktometre, İR ve SEM analizleri; dozaj şeklinin teknolojik olarak kabul edilebilirliğini valide etmiştir.
Özet (Çeviri)
148 SUMMARY Preparation of Modified-Release Pellets By Using An Aqueous Based Polymeric Dispersion In this study, Surelease which is a novel attractive coating material in the shift of the usage of solvent based to aqueous based systems in these years, was aimed to be used for the preparation of modified-release pellets by using Wurster fluidized-bed method. During the study, coating steps which are specific for aqueous based polymeric dispersions were used. Non-pareil seeds was used as the core materials in the manufacture of pellets. So as to maximize the process efficiency, in every step of the coating process, the coating conditions were optimized according to the coating materials. Technologic evaluations were made according to the dissolution tests of the pellets and the mechanical tests of the free films. A group of quality control tests of the pellets and DSC, X-ray diffraction, IR and SEM analysis of both the active ingredient and the pellet formulations made the technologic acceptance of the dosage form validated.