The Role of retinoic acid on C-MYC gene expression and its effects on tumor progression in SCLC
Retinoik asitin C-MYS geni ve küçük hücreli akciğer kanserinin tümör oluşumu üzerine etkileri
- Tez No: 48104
- Danışmanlar: PROF.DR. WAYNE E. CRİSS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Küçük hücreli akciğer kanseri, Retinoik Asit, vitamin D, c-myc onkogeni, hücre ölümü, Small Cell Lung Carcinoma, Retinoic Acid, vitamin D, c-myc oncogenes, apoptosis
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
ÖZET l,25(OH)2D3 (vitamin D3) ve retinoik asit (aü-trcms ve 9-cis izomerleri) hücre büyümesi, başkalaşım ve hücre ölümü üzerine etkili olmaktadır. Bu çalışmanın amacı l,25(OH)2D3 ve RA kombinasyonlarının, küçük hücreli akciğer kanseri (SCLC) hücrelerinin çoğalmasına etkilerini incelemek, ve bu etkileri c-myc mRNA düzeyindeki değişimlerle karşılaştırmaktır. Bu nedenle çalışmamızda c-myc geni amplifiye olmuş (NCI-H82) ve olmamış (NCI-H209) iki SCLC hücre dizisi kullanılmıştır. Her iki hücre dizisinde hücre çoğalması l,25(OH)2D3 ile inhibe edilmektedir ve retinoik asitin her iki izomeri bu inhibisyonu arttırıcı etki göstermektedir. l,25(OH)2D3 analoglan, MC-903, la-OH homopregna calciferol, 19-nor 24 homo ve 19 -nor 22(E)'nin inhibitor etkileri l,25(OH)2D3'e yakın bulunmuştur. Bu analoğların kalsemik etkileri ise aktif form olan l,25(OH)2D3'e göre daha düşüktür. Çapraz titrasyon deneylerinde, değişik efektör konsantrasyonlarının, (l,25(OH)2D3 için 10 '7 M -10'14 M, 9-cis RA için 10“7 M ve all trans RA için 10'7 M), hücre büyümesi ve ölümü üzerindeki etkileri incelenmiştir. ”Flow cytometry" ve floresan ınikroskopi yöntemleri kullanılarak hücre çoğalmasının, programlanmış hücre ölümünün (apoptosis) indüksiyonu ile inhibe edildiği gösterilmiştir. Elektron ınikroskopi yöntemi ile elde edilen bulgular da bu sonuçlan destekler niteliktedir. RA etkisi ile, NCI-H82 hücre tipinde c-myc mRNA düzeyi, beklenildiği gibi ve bu alanda yapılan diğer çalışmalara paralel olarak, azalmış; NCI-H209 hücre tipinde ise, saptayabileceğimizden daha düşük düzeyde c-myc ekspresyonu olmasına bağlı olarak bant oluşumu gözlenmemiştir. Western Blot Analizi için, hücre çekirdeği ektraksiyonu yapılmış, ancak bu hücrelere özgü olmak üzere hızlı protein yıkımı nedeniyle protein konsantrasyonu düşük kaldığından blotting yönteminde sonuç alınamamış, ve bu yöntem çalışma için verimli bulunmayarak bırakılmıştır. Sonuç olarak, l,25(OH)2D3 ve RA kombinasyonlarının bu hücre tiplerinde hücre çoğalmasını inhibe edici ve hücre ölümünü aktive edici etkisi tespit edilmiştir. NCI-H82 hücre tipi, NCI-H209 tipine göre daha dirençli bir yapı sergilemiş, ve bunun NCI-H82 hücrelerindeki yüksek c- myc ekspresyonundan kaynaklandığı düşünülmüştür. Elde ettiğimiz sonuçlar, retinoidlerin ve l,25(OH)2D3'ün gerek koruyucu ve gerekse tedavi edici hekimlik amacıyla küçük hücreli akciğer kanserinde, başarılı bir şekilde kullanılabileceği ümidini vermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT l,25(OH)2D3 and two stereoisomers of retinoic acid (RA), ail-trans and 9-cis-RA, are regulators of cell proliferation and apoptosis. The aim of this study was to evaluate the effects of a combination of l,25(OH)2D3 and RA (all-trans and 9-cis) on proliferation, cell differentiation and apoptosis of the human small cell lung carcinoma (SCLC) cell lines NCI-H82 and NCI-H209, and to test the alterations in c-myc mRNA levels. Cell proliferation was inhibited by l,25(OH)2D3 and RA (cis and trans) alone. The combination of l,25(OH)2D3 and either form of retinoic acid resulted in a partially additive decrease in cell proliferation. l,25(OH)2D3 analogs, MC-903, la-OH homopregnacalciferol, 19-nor-24 homo and 19-nor-22(E) were almost as potent as l,25(OH)2D3 on growth, despite their lower calcemic activity. Cross titration analyses of the effects of 9-cis RA and l,25(OH)2D3 on NCI-H82 and NCI-H209 cell lines proliferation were undertaken to determine the boundaries of the concentrations of each agent alone, and in combinations, that give rise to rapid death of the cells by apoptosis. The chosen concentrations were in betwen 10“7 M to 10”14 M of l,25(OH)2D3, 10“7 M 9-c/s-RA and 10”7 M all-trans-RA. Electron microscopic examination also confirmed that the combination of l,25(OH)2D3 and both retinoids induced apoptosis in these SCLC cell lines. Also, 3H thymidine incorporation was inhibited and decreased the numbers of viable cells. Characteristics of apoptotic cells were confirmed via flow cytometry, flourescence detection (immunohistochemically) and morphological examinations. The levels of c-myc mRNA decreased as expected in the NCI-H82 cell line, NCI-H209 cells showed no c-myc mRNA detection, because of its low c-myc characterization. In Western Blot analyses, the nuclear extract gave low protein concentration and c-myc protein expression was unobservable. We conclude that l,25(OH)2D3 and RA (cis and trans) exert additive effects on inhibition, proliferation, and apoptosis of NCI-H82 and NCI-H209 SCLC cell lines, being less effective in the former. This finding has important implications for the use of retinoids and l,25(OH)2D3 in cancer therapy of small cell lung carcinoma at the preventive medicine level.