Köpeklerde deneysel aspirin toksikasyonunda klinik, laboratuvar bulguları ve sağaltım
- Tez No: 80141
- Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET ÜNSÜREN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Köpek, aspirin ( Asetil Salisilik Asit ), toksikasyon
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
95 ÖZET Köpeklerde Deneysel Aspirin Toksikasyonunda Klinik, Laboratuvar Bulgular ve Sağaltım Bu çalışma, deneysel aspirin toksikasyonunda; klinik, hematolojik ve patolojik bulguları belirlemek, toksikasyonunda sağaltım şansı ve iyileşme sürecini incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla deneysel toksikasyon için I ve SI gruplarındaki köpeklere 12 saatte bir 50 mg/ kg, II ve Sû gruplarındaki köpeklere 12 saatte bir 100 mg/kg dozda aspirin peros verildi ve toksikasyon oluşup oluşmadığına bakıldı. Aspirin toksikasyonunda en belirgin klinik bulgu olarak anoreksi, kilo kaybı, bulantı, kanlı veye kansız kusma, solunum yetmezliği, halsizlik, debidrasyon, depresyon, bazen ataxi ve inkoordinasyon, bazı köpeklerde ise ishal ve deri döküntüleri meydana geldiği görüldü. İki köpekte ise aşırı duyarlılık reaksiyonları sonucu konvülziyonlar ve saldırganlık halinin geliştiği tespit edildi. Hastalarda asit-baz dengesinde meydana gelen değişiklikler ( respiratorik alkalozis, metabolik asidozis ) karekteristik laboratuvar bulguları olarak değerlendirildi. Bunun yanısıra hiponatremi, hiperkalemi, hipokloremi de böbrek fonksiyonlarının bir kriteri sayılabilecek serum üre miktarında artış ( üremi ) ve proteinini saptandı. Bireysel farklılıklar dışında deneme gruplarında lökosit ve eritrosit sayısı ile hematokrit ve hemoglobin değerlerinde değişikliğe; idrarda bilurubin, keton ve glukoza rastlanmadı. Sağaltım yapılan SI ve Sû gruplarındaki köpekler sağaltıma alınarak 0, 1,5, 6, 8, 10. günlerde ölçülen kan gazları değerleri ile yapılan sıvı sağaltımının yönlendirilmesi sağlandı. Çalışma sonunda yapılan sağaltımın iyileşmenin hızlanmasına az oranda katkısı olduğu kanısına varıldı.96 I ve SI deney gruplarında ölen üç köpek ile İL grupta ölen bir köpeğin nekroskopisinde mide ve barsaklarda peteşiyel kanama ve ülserasyonlar, karaciğer ve böbreklerin şişkin ve hiperemik olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
97 SUMMARY Clinical, laboratory findings and treatment of experimental aspirin toxication in dogs The objective of the study is; to determine the clinical, hematologic and pathologic findings and estimate of treatment and duration time of well being of experimental aspirin toxication in dogs. For this purpose aspirin was given to the I and SI groups of 50 mg/kg Per 12 hours and 100 mg/kg to the dogs in groups of II and Sû via peros and toxication Anorexia, lose of weight, nausea, vommitting ( with or without blood ), dyspnea, tiredness, dehydration, sometimes ataxia and incoordination and in some dogs diarrhea and dermatit were observed to occur. It was further observed that convulsions and agressiveness developed in two dogs as a result of extreme sensitivity. The changes that occured in acid-base balance of the patients ( respiratoric alcholosis, metabolic acidosis ) were evaluated as the most chareeteristic laboratory findings. However, hyponatremia, hyperkalemia, hypochloremia and proteinuri which are the criterias of renal function were determined. There were no differences amoung groups for leukocyte and erythrocyte counts, hematocrit and hemoglobine valve as haemotologic findings and bilurubin, keton, glycose were not determined in urine except from individual differences. Blood gasses valves which were examined in 0, 1, 5, 6, 8, ve 10 days of the treatment of group SI and SII helped to reflect the success of fluid therapy. Patetial hemoragi and ulcerations in stomach and intestines, hyperemia and distention in liver and kidneys in postmortem examination of 3 dogs died from I and SI groups and one in groups I. Key Words : Dog, Aspirin ( Acetyl Salisilic Acid ), Toxication