Lavangula angustifolia mill. uçucu yağı üzerinde farmakognozik araştırmalar
  1. Tez No: 80142
  2. Yazar: HARUN KIZILAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN ŞARER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Lamiaceae, Lavandula angustifolia, Lavanta esansı, linalol, linalil asetat
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
39 7.0ZET Lavandula angustlfolia Mill, ülkemizde Akdeniz bölgesinde ve İstanbul civarında kültürü yapılan bitkidir. Çalışma materyali Keçiborlu (İsparta) 'dan toplanmıştır.Bitkinin çiçekli dal uçlarının Clevenger cihazında distilenmesi ile kuru ağırlık üzerinden % 3.39 (h/a) uçucu yağ elde edilmiştir. L. angustifolia uçucu yağı GC-MS tekniği ile analiz edilmiş ve uçucu yağda 34 bileşik saptanmıştır. Uçucu yağın ana bileşenleri; linalol (% 47.66), 1,8-sineol (% 9.10), linalil asetat (% 7.65) ve kafur (% 6.46) olur. Üzerinde araştırma yapılan L. angustifolia uçucu yağı, kimyasal bileşimi nedeni ile Fitoterapi'de ve endüstride kullanılabilecek bir uçucu yağdır.
Özet (Çeviri)
40 8.SUMMARY Lavandula angustifolia Mill, is a plant which is cultivated in Turkey especially in the Mediterranean region and around of Istanbul. The research materials were collected from Keçiborlu (İsparta). The flowering tops of the plant were distilled by using Clevenger apparatus. The oil yield of the plant was 3.39 % (v/w), calculated on the dried material. The volatile oil of L. angustifolia was analysed by using GC-MS technique. Thirty-four constituents of the oil were characterized. The main components of this volatile oil are linalool (47.66 %), 1,8-cineole (9.10 %), linalyl acetate (7.65 %) and camphor (6.46 %). Because of its chemical composition, the volatile oil of L. angustifolia from Keçiborlu can be used in Phytotherapy and industry. Key Words : Lamiaceae, Lavandula angustifolia, Lavender oil, linalool, linalyl acetate.