Retinoidal etkili bileşiklerin sentezleri ve yapı tayini çalışmaları
  1. Tez No: 80149
  2. Yazar: FEHMİ BURAK DÜNDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDEM BÜYÜKBİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Retinoidler, Tetrahidrometilnaftalen, Antikanser, Farklılaşma, Proliferasyon, Retinoids, Tetrahydromethylnaphthalene, Anticancer, Differentiation, Proliferation
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
65 4.ÖZET Retinoidal Etkili Bileşiklerin Sentezleri ve Yapı Tayini Çalışmaları Bu çalışmada 3. konumundan sübstitüe edilmiş (5,6,7,8 tetrahidro- 5,5,8,8-tetrametil-2-naftalen) 2,4-tiyazolidindion ve 2,4-imidazolidindion türevleri, retinoidal etkileri araştırılmak üzere planlandı ve sentez edildi. 2,4- tiyazolidindion ve/veya 2,4-imidazolidindion halka sistemi ve tetrahidrometilnaftalen yapısı birleştirilerek 6 tane orjinal bileşik sentez edildi. Bu bileşiklerin saflıkları İ.T.K ve erime noktalan tayin edilerek, kimyasal yapıları ise İR, 1H NMR, Mass ve Elementel analiz sonuçları ile aydınlatılmıştır. Bileşiklerin biyolojik verileri indirgenmiş sitokrom-C üzerindeki inhibisyon etkilerinin araştırılması ile elde edilmiştir. Antioksidan bir enzim olan SOD ile kıyaslandığında B1 ve B4 kodlu bileşiklerin oldukça kuvvetli, özellikle B5 kodlu bileşin ise SOD'dan daha fazla inhibisyon gösterdiği saptanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre bu konudaki çalışmaların devam ettirilmesi planlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
66 SUMMARY Synthesis of Retinoidal Acting Compounds and Structure Elucidation Studies In this study, a series of 3-substituted (5,6,7,8-tetrahydro-5, 5,8,8- tetramethyl-2-naphthalene)-2,4-thiazolidinedione and 2,4-imidazolidinedione derivatives were design and synthesised in order to search their retinoidal activity. The compounds were prepared mainly by condensation of 2,4- thiazolidinedione and/or 2,4-imidazolidinedione and tetrahydrotetramethylnapthalene. Six compounds were synthesised and all of them were original. The purity of the compounds were controlled by TLC and melting points were determined. The compounds were characterized by İR, NMR and Mass spectral analysis and elemental analysis data. Biological activity of these compounds were obtained by examining the inhibition effect on reduced Sitocrom-C. When the compounds compared with the antioxidant enzyme SOD; B1, B2 showed strong inhibition and the compound B5 showed more inhibition than SOD. Since some results are promising for the substituted new derivatives, the work in progress.