The difference in perceiving racism in the adventures of Huckleberry Finn by Mark Twain and things fall apart by Chinua achebe
Mark Twain'in Huckleberry Finn'in Maceraları adlı kitabındaki ırkçılık ile Chinua Achebe'nin Parçalanma romanındaki ırkçılık algısının farkları
  1. Tez No: 801691
  2. Yazar: ASMAA MOHAMMED ABED
  3. Danışmanlar: Asst. Prof. Dr. MEMBER UĞUR DİLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Irkçılık, Irkçı Teori, Okonkwo, Nijeryalılar, Sınıf Çatışması, Kast Mücadelesi, Parçalanma, Huckleberry Finn'in Maceraları, Sömürgecilik, Baskı, Racism, Racist Theory, Class Conflict, Caste Struggle, Colonialism, Oppression
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
16. Yüzyıldaki ırkçılık, bu yüzyılın toplumunu etkileyen bir değişim göstermiştir. İnsanlar, ırkçı inanç ve düşüncelerle toplumu parçalara ayırdı. Bu çalışma, ırkçılık ve siyahilerin beyaz insanlar tarafından baskısına dayanır. Bu çalışmada, toplumdaki ırkçılığın çözümlenmesine yardımcı olan iki romanı ve bu romanların toplum üzerindekini etkisini inceledik. Çalışma, 19. Yüzyıldaki köleliği ve Nijeryalı kabilelerin sömürge dönemlerini anlatıyor. Mark Twain'nın Huckleberry Finn'i Amerikalı bir bakış açısı sunarken ırkçılık üzerine, Parçalanma Romanı Afrikalı bakış açısı sunmuştur. Aksine Chinua Achebe'nin Parçalanma Romanı kolonyal ırkçılığı ve bunun Afrika toplumu üzerindeki etkisini araştırır. 19.Yüzyılda Nijerya halkı, yerli halkın kültürünü ve davranışlarını etkileyen kolonyal bir tutumla karşı karşıya kalmıştır. Bu çalışmada ırkçılığın farklı yönleri ve ırkçılığın siyahiler üzerindeki etkileri incelenmiştir. Aynı zamanda bu çalışma, İngiliz işgalinin geleneksel değerler, din, toplumsal cinsiyet ve benzeri konular üzerindeki etkisini de gösterir. Bu çalışmanın amacı, Parçalanma ve Huckleberry Finn'in Maceralarını inceleyerek, onların ırkçılığa bakış açılarındaki farklılıkları tartışmaktır. Bu iki edebi eser, sosyal ortamda ırkçılığın kavram ve yön olarak daha iyi gelişmesine ve beyaz ve siyah insanlar arasındaki ırkçılığın anlaşılmasına yardımcı olmuştur. Bu çalışma, Amerika ve Afrika toplumlarının sosyo-ekonomik olarak olumsuz etkilendiğini yansıtmıştır. Son olarak, bu çalışma Amerika ve Afrika'daki ırkçılığı tanımlamak için Parçalanma (Things Fall Apart) ve Huckleberry Finn'in Maceraları (The Adventure of Huckleberry Finn) adlı romanlardan yararlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Racism took a different turn in the 16th century, impacting this generation's society. Through racist beliefs and thoughts, people divided society into divisions. This study was based on racism and white people's historical oppression of black people. In this study, we examined two novels that help to analyze racism in society, and the impact of these novels on culture was also addressed. The study described slavery in the 19th century and the colonial times of Nigerian tribes. Mark Twain's The Adventures of Huckleberry Finn offered an American perspective on racism vs. the African setting of Things Fall Apart. On the contrary, Chinua Achebe's Things Fall Apart is used to investigate colonial racism and its impact on African society. During the 19th century, Nigerian people faced colonization that impacted the culture and behavior of indigenous people. In this study, different aspects of racism and the effects of racism on black people were examined. This study also showed that the British invasion forced marginalization in every element of Igbo society, ranging from traditional values to religious and gender roles; this study aims to discuss the differences in the perspective of racism by analyzing Things Fall Apart and The Adventure of Huckleberry Finn. These two pieces of literature helped to develop better concepts and aspects of racism in the social setting and highlighted the racism between white and black people. This study used the analysis of Things Fall Apart and The Adventure of Huckleberry Finn to define racism in America and Africa. From this study, racism in American and African societies was reflected, affecting the socioeconomic culture negatively.