Koyun ve keçilerde küçük ruminantların vebası (Pesde des petits ruminants) ve sığır vebası enfeksiyonlarının serolojik ve virolojik olarak araştırılması
Serological and virological investigation of rinderpest and paste des petits ruminants in sheep and goats
  1. Tez No: 80170
  2. Yazar: NİGAR TATAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERAY ALKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: ELISA, koyun ve keçi, küçük ruminantların vebası virusu, sığır vebası, Türkiye, ELISA, sheep and goats, peste des petits ruminants, rinderpest, Türkiye
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Viroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
53 ÖZET Koyun ve Keçilerde Küçük Ruminantların Vebası (Peşte des Petits Ruminants) ve Sığır Vebası Enfeksiyonlarının Serolojik ve Virolojik Olarak Araştırılması Bu çalışmada son yıllarda Türkiye'de koyun ve keçilerde görülen RP ve PPR şüpheli vakaların serolojik ve virolojik olarak araştırılması hedeflenmiştir. Bu amaçla klinik ve otopsi bulgularına göre şüpheli olarak değerlendirilen 1 7 koyun ve 6 keçi sürüsü olmak üzere toplam 23 sürü örneklenmiştir. RPV ve PPRV antikorlarının saptanması için, 15 koyun sürüsüne ait 166 ve 5 keçi sürüsüne ait 40 olmak üzere toplam 206 kan serum örneği kullanılmıştır. Virus izolasyon çalışmalarında ise, 8 koyun sürüsüne ait 18 hayvandan alman 8 akciğer, 5 lenf yumrusu, 5 dalak ve 8 defibrine kan örneği, 2 keçi sürüsüne ait 6 hayvandan sağlanan 3 akciğer, 3 lenf yumrusu, 3 dalak, 1 ağız lezyon swabi ve 2 defibrine kan örneği olmak üzere toplam 38 izolasyon materyali ile yapılmıştır. Kan serum örnekleri RP ve PPR C-ELISA testi ile test edilmiş ve serum örneklerinin hiçbirinde RPV antikoru saptanmamış, 146 koyun ve 34 keçi kan serumunda ise PPRV antikoru tespit edilmiştir. Seropozitiflik oranı koyun serumlarında %87,95, keçi serumlarında ise %90 olarak hesaplanmıştır. Bu oranlar aynı zamanda morbidite oranı olarak değerlendirilmiştir. Virus izolasyon çalışmalarında PDB ve PKB hücreleri kullanılmış olup, 1 toklu akciğer, 1 oğlak akciğer ve 1 kuzu dalak ve lenf yumrusunda PKB hücrelerinde CPE oluşturan bir etken tespit edilmiştir. CPE pozitif izolatlar I-ELISA testi kullanılarak Türkiye'de ilk defa PPRV olarak identifıye edilmiştir. Vero-R hücrelerinde, PPRV olarak identifıye edilen izolatların CPE şekilleri, hücre yuvarlaklaşması, İs ve İn inklüzyon cisimcikleri ve sinsityal hücreler olarak belirlenmiştir. Gerçekleştirilen serolojik ve virolojik çalışmalar sonucunda, Türkiye'de koyun ve keçilerde görülen şüpheli vakaların PPR olduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda bu çalışma bulguları, örneklenen şüpheli sürülerde RP enfeksiyonlarının olmadığı şeklinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
54 SUMMARY Serological and Virological Investigation of Rinderpest and Peste des Petits Ruminants in Sheep and Goats. The purpose of this study was serological and virological investigation of suspected rinderpest and peste des petits ruminants cases in sheep and goats in Türkiye. In this study 17 sheep and 6 goats in total 23 suspected flocks were sampled. Sera sample were collected from 166 sheep and 40 goats, aged over 6 month and belong to 1 5 sheep, 5 goats flocks, and tested for antibody detection. Eight lungs, 5 spleen, 5 lymph node and 8 non-coagulated blood specimens from 18 animals in separate 8 sheep flocks and 3 lung, 3 spleen, 3 lymph node, 2 non-coagulated blood and 1 gum scraping specimens from 6 animals in separate 2 goats flocks, were used for virus isolation. Serum samples were tested by using RP and PPR C-ELISA, and PPR antibodies detected in the sera of 146 sheep and 36 goat. However, specific RP antibodies were not detected in tested sera sample. %87,96 of sheep and %90 of goats were found seropositive for PPR and this was concluded as morbidity rate of PPR. Virus isolation study was carried out in PCK and PLK cells. 1 sheep lung, 1 kid lung and 1 lamb lymph node and spleen formed CPE in PLK cells. All isolates were identified as a PPRV by using I-ELISA. CPE of isolates characterised cell rounding, multinucleated syncytia formation, intracytoplasmic and intranuclear inclusion bodies in Vero-R cells monolayers. As a result in this study, it was concluded that suspected RP and PPR cases in sheep and goats were PPR and RP infection was absent in sampled flocks.