TCDD Ankara Behiçbey bölgesinde çalışan işçilerin ve işyerlerinin sağlık ve güvenlik durumlarının saptanması
- Tez No: 80169
- Danışmanlar: PROF. DR. ARSLAN TUNÇBİLEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: 1 )İşçi 2)İş kazası 3)Kronik hastalık 4)Devamsızlık 5)Fizik muayene 45, Workers, lndustrial accident, Chronic disease, Absenteeism
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET Bu araştırma TCDD İşletmesine bağlı Atölye ve Fabrikaların ağırlıklı olarak bulunduğu Behiçbey Bölgesinde1136 erkek işçi üzerinde 1994-96 yıllarında gerçekleştirilmiş kesitsel bir araştırmadır. Araştırmada önce anket uygulanıp sonra anamnez, fizik muayene ve laboratuvar bulguları kaydedilmiştir. Kayıtlardan iş kazaları ve hastalık raporları (işbaşı ve istirahat formları) çıkartılmış ve değerlendirilmiştir. Çalışanların çoğu (%77) 31-45 yaş grubundadır. % 52'si ilkokul mezunu, % 36.5'inin 2 çocuğu olduğu, % 34.2'sinin vasıfsız işçi olduğu saptanmıştır. Maruz kaldıkları ortam zararlılarının başında mazot, benzin, kireç ve yağ çözücüler gelmektedir. Geçirdikleri önemli hastalık olarak bronşit, kronik hastalık olarak ülser birinci sırada gelmektedir. Vücut kitle indeksi (BMI) değerlendirmesinde % 52.5 işçi şişman olarak bulunmuştur. Tansiyon ölçümlerinde % 22' kişide hipertansiyon bulunmuştur. Bunların % 85' i hiç şikayeti olmadığı halde muayenede saptanmıştır. Hemoglobin ölçümlerinde %36.&kişi sınırda anemik bulunmuştur. İş kazaları ile ilgili değerlendirmede işçilerin yüzde 60'ının çalışma yaşamlarının herhangi bir döneminde en az 1 kez iş kazası geçirdiği, bu iş kazalarının yaş, eğitim, meslek, ek-iş gibi değişkenlerle ilişkisinin istatistiksel olarak saptanamadığı görülmüştür. İşçilerin 1 yıllık iş-başı ve rapor kağıtlarının değerlendirilmesinde;alınan işbaşı ve raporların % 20.9'unun sosyat nedenli olduğu, yüzde 67'sinin 2 gün istirahat olarak bilinen kısa süreli istirahatın formu olduğu, bunların da en rahat SSK Hastanelerinden alındığı görülmüştür. Araşırma sonucu bulgular doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Determination of The Health and The Safety Conditions of The Workers and Their Workplaces in The TCDD Ankara Behiçbey Region. This is a cross sectional study which was conducted on 1136 male workers employed in Republic of Turkey, General Directorate of State Railways Administration factories in Behiçbey region between 1994-96. In that study first of all a poll was taken and than, anamnez, physical inspection and laboratory finding were recorded. Work related accidents and diseas reports ( resting and working forms) were evalueted from the records. Most of the workers (77% ) were between 31-45, 52 percent were primary scholl graduated 36.5% had 2 children and 34.2. were unqualifed workers. They were exposed to diesel oil, gasoline, line and oil solvent. The bronchitis as an ilness, and ulcer as a chronic ilness were at the first line of the ilness that the workers got. In the body mass index determination, it was found that 52.5 % of the workers were obese. 22% of the workers of whom 85 % had no complaint related to blood pressure were found to have hypertension. As a result of hemoglobin measuraments 36.5% of the workers were found to be anemic at the boundry. Sixty percent of workers had one or more employment-related accidents which had no statistically significant relation with age, education, employment and part-time work. Evaluation of one-year working and resting reports reveaied that 20.9 % of the reports were social releated, 67% were short term (2 days) resting reports which were obtained mostly from social security hospitals. Some suggestions were made as a result of this study.