Otonom silah sistemlerinin ve siber saldırıların uluslararası insancıl hukukun temel prensiplerine uygunluğu
Accordance of autonomous weapons systems and cyber attacks with the basic principles of international humanitarian law
  1. Tez No: 801726
  2. Yazar: İSMAİL ATAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR SAMANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası İnsancıl Hukuk, Teknoloji, Otonomi, Otonom Silah Sistemleri, Siber Saldırılar, International Humanitarian Law, Technology, Autonomy, Autonomous Weapons Systems, Cyber Attacks
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Otonom silah sistemleri ve siber saldırılar, teknolojik gelişmelerin iki farklı somut sonucu olan ve silahlı çatışmalarda yararlanılabilecek savaş araç ve yöntemleridir. Bugüne değin var olan uluslararası insancıl hukuk ile teknoloji arasındaki karşılıklı etkileşim, bu iki savaş aracı ve yöntemi özelinde de mevcuttur. Gerek otonom silah sistemlerinin gerek siber saldırıların insancıl hukuka uygunluğu, tartışmaların yaşandığı ve farklı argümanların öne sürüldüğü konular olarak güncelliklerini korumaktadır. Her iki silah ve araç bakımından, bunların silahlı çatışmalarda kullanılmasının insancıl hukuka aykırı olacağı sebebiyle yasaklanması gerektiği yönünde görüşler olduğu gibi, bu iki teknolojik imkânın insancıl hukuk bakımından endişe doğurmadan kullanılabileceği yönünde görüşler de mevcuttur. Çalışmamızda otonom silah sistemleri ve siber saldırılar, uluslararası insancıl hukuk bakımından değerlendirilmiştir. İnsancıl hukukun geçmişten günümüze göstermiş olduğu gelişim ve değişimle birlikte, bu iki farklı niteliği haiz teknolojik imkânın, silahlı çatışmalarda kullanılmasının insancıl hukuka uygunluğu irdelenmiştir. Çalışmamızın amacı, bu iki teknolojik imkânın silahlı çatışmalarda kullanılabilirliğinin, uluslararası insancıl hukuk çerçevesinde yasaklama ya da kısıtlamaya tabi olup olmaması gerektiğini değerlendirmektir. Bu çerçevede çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde uluslararası insancıl hukuk ile ilgili temel açıklamalar yapılmış ve tarihsel süreç içerisindeki gelişimi belirtilmiştir. Çalışmamızın ikinci bölümünde otonom silah sistemleri ile ilgili olarak değerlendirmeler yapılmıştır. Uluslararası insancıl hukuk bakımından bu sistemler, özellikleri ve gelişimleri ile birlikte ele alınmıştır. Çalışmamızın üçüncü bölümünde de siber saldırılar ile ilgili açıklamalar yapılmıştır. Bu bölümde siber saldırılar ile ilgili kavramsal belirginlik sağlanmaya çalışılmış ve siber saldırılara başvurulduğunda uluslararası insancıl hukukun ne şekilde uygulanabileceğine ilişkin değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Autonomous weapons systems and cyber attacks are two different tangible results of technological developments exploitable in armed conflicts. The previously existing interplay between international humanitarian law and technology is also present in the case of these two means and methods of warfare. Compatibility of both autonomous weapons systems and cyber attacks with humanitarian law still remains a subject of debates and different arguments. For both weapons and tools, it is argued that their use in armed conflicts would violate humanitarian law and therefore require a ban, but it is also argued that these two technological capabilities can be used without raising humanitarian concerns. Our study evaluates autonomous weapons systems and cyber attacks under international humanitarian law. Following the development and change of humanitarian law from past to present, the compatibility of using these two different technological means in armed conflicts is examined. Our aim is to evaluate whether their use in armed conflicts should be prohibited or restricted under international humanitarian law. Within this framework, our study consists of three parts. In the first part, basic explanations of international humanitarian law and its historical development are given. The second part of our study is an evaluation of autonomous weapons systems. These systems are discussed together with their characteristics and developments in terms of international humanitarian law. The third part of our study was devoted to cyber attacks. This section provides conceptual clarity on cyber attacks and evaluates how international humanitarian law can be applied when cyber attacks are used.