Sanat eğitimi kapsamında eğitim fakültesi güzel sanatlar ana bilim dalı lisans programlarına ilişkin akademisyen görüşleri
Academics opinions regarding the fine arts department undergraduate programs of the faculty of education within the scope of art education
  1. Tez No: 801727
  2. Yazar: GÜLŞAH SEMİZ
  3. Danışmanlar: PROF. EBRU OĞUZ CANOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat Eğitimi, Görsel Sanatlar Eğitimi, Müzik Eğitimi, Art Education, Visual Arts Education, Music Education
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırmanın amacı; Eğitim Fakültelerinin Müzik Öğretmenliği ve Resim-İş Öğretmenliği Ana Bilim Dallarının 2018 sonrası lisans programlarında yapılan değişiklikler ve değişen lisans programlara ilişkin öğretim üyelerinin görüşlerini ortaya koymaktır. Araştırmada derinlemesine görüş alabilmek için nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmaya 13 farklı üniversitede görev yapan 39 öğretim üyesi oluşturmaktadır. Araştırma verileri araştırmacı tarafından hazırlanmış yarı yapılandırılmış görüşme formu ile yüz yüze görüşmeler yapılarak elde edilmiştir. Araştırma sonucunda, akademisyenlerin 2018 yılında Alan Eğitimi derslerinin, sanat içerikli derslerin kredilerinin, saatlerinin, sanat eğitimi için gerekli derslerin çıkarılmasını uygun bulmadıkları, bu derslerin ana çalgı ve ana sanat atölye derslerine katkı sağladıkları, Müzik Öğretmeni ve Resim-İş Öğretmeni yetiştiren lisans programlarında gerekli olduklarını, yetkin sanat eğitimcileri yetiştirmek için hazırlanan lisans programlarının sanat eğitimi kavramıyla uyuşmadığı saptanmıştır. Katılımcılar, 2018 yılında değişen Müzik Öğretmenliği ve Resim-İş Öğretmenliği Lisans Programlarında; öğretmen yetiştirmeyi hedefleyen derslerin yeterli bulunulduğu ancak Meslek Bilgisi derslerinin saatlerinin artırılarak Alan Eğitimi derslerinin saatlerinin ve kredilerinin azaltılmasının, akademisyenlerin ders işleyişini etkilediğini, ders içeriklerini yetiştirmekte zorlandıklarını belirtmişlerdir. Ayrıca her üniversitenin akademisyen mevcudunun aynı olmamasından kaynaklı Yüksek Öğretim Kurulu'nun açılmasını istediği dersler için akademisyenlerin yeterli sayıda olmadığını belirtmişlerdir. Müzik Öğretmenliği ve Resim-İş Öğretmenliği Lisans Programlarının sanat eğitimcisi yetiştirmeye uygun, ihtiyaç analizi yapılarak, akademisyenlerin görüşleri ve önerileri alınarak, üniversiteler arası standartlaşmayı sağlamak için, sanat eğitiminin amacına ve hedefine uygun yeniden lisans programı hazırlanılması önerilmiştir. Lisans Programında 21. yy.'a uygun zorunlu ve seçmeli derslere yer verilerek, ana çalgı/ana sanat, derslerinin saatlerinin ve kredilerinin düzenlenmesi gerektiği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of thisstudy is toreveal the opinions of the facultymembersabout the changesmade in the program after 2018 and the changingprograms of the Music and Art Department of Education Faculties. In the research, qualitativeresearchmethodwasusedtoget in-depthviews. 39 facultymembersfrom seven differentregions and 13 differentuniversitiesparticipated in the research. A semi-structuredinterview form wasused in the research. As a result of the research, it wasfoundthat the academiciansdid not find it appropriatetotake the Field Education courses (main instrument/main art), the credits of the courseswith art content, the hours, and the coursesrequiredfor art education in 2018, and thatthesecoursescontributedto the main instrument and main art workshop courses, musicteacher and art teacher. It has beendeterminedthat they arenecessary in Undergraduate Programs thattrainstudents and that the Undergraduate Programs preparedtotraincompetent art educators do not match the concept of art education. In the Music Teaching and Art TeachingUndergraduate Programs thatchanged in 2018; They statedthat the coursesaimed at trainingteacherswerefoundto be sufficient, but the hours and credits of the Field Education courseswerereducedbyincreasing the hours of the Vocational Knowledge courses, whichaffected the coursework of the academicians, and that they had difficulty in educating the coursecontents. Inaddition, they statedthat the number of academicians is not sufficientfor the coursesthat the Higher Education Institutionwantsto be openeddueto the factthat the number of academicians in eachuniversity is not the same. It has beensuggestedtoprepare a newundergraduate program in accordancewith the purpose and target of art education in ordertoensurestandardizationamonguniversitiesbyconducting a needsanalysis, taking the opinions and suggestions of academicians, in Music Teaching and Art TeachingUndergraduate Programs. It has beensuggestedthat the hours and credits of the main instrument/master art coursesshould be regulatedbyincludingcompulsory and electivecoursessuitablefor the 21st century in the undergraduate program.