Türkiye'de hastane eczacılığı ve bunun yatan hasta maliyetine etkileri üzerinde bir çalışma
- Tez No: 80173
- Danışmanlar: PROF. DR. ERİŞ ASİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Hastaneler, İşletme, Pharmacy and Pharmacology, Hospitals, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hastane, Eczacılık, Hastane Eczacılığı, Hastane Eczacılığı Hizmetleri, Hasta Maliyeti, Hospital, Pharmacy, Hospital Pharmacy, Hospital Pharmacy Practice, Inpatient Cost
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eczacılık İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
m ÖZET Bu çalışmada hastane eczacılığı ve Türkiye'deki uygulamaları hakkında bilgiler verilmiş, yatan hasta maliyetleri hesaplanmış ve hasta maliyetleri üzerinde eczane bölümlerinin rolü araştırılmıştır. Araştırma, iki aşamada yürütülmüştür: Birinci aşamada Eylül-Ekim-Kasım 1997' de S.S.K. İhtisas Hastanesi' nde yatmakta olan hastaların kliniklere göre maliyeti çıkarılmıştır. İkinci aşamada ise, Şubat 1998' de aynı hastanede görevli olan doktorlar ve hastane yöneticileri ile yatan -feasta-lar- ü&e-EİRde-aake^-çal-ı-şma&ı- yapılmış t^&, - Çalışmalarımız sonunda rakamsal ifadelere ulaşılmış ve konu tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
124 SUMMARY In this study, information about hospital pharmacy and hospital pharmacy practice in Turkey are given, inpatient costs are calculated, pharmacists role on inpatient costs are researched. The study has been carried out in two steps : In the first step, the inpatient costs are calculated with respect to the clinics at S.S.K. İhtisas Hastanesi, in the period September-October-November 1997. In the second step, an inquiry are applied with the doctors, administrative staff and inpatients in February 1998. At the end of this study, some numerical results have been obtained and discussed.