Adölesanlarda görsel ve sosyal medyanın oral hijyen ve sağlıklı beslenmemotivasyonu üzerindeki etkisi
The effect of visual and social media on oral hygiene and motivation toeat healthy in adolescents
  1. Tez No: 801767
  2. Yazar: MERVE SARIASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERA DERELİOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Medya, adölesan, ağız ve diş sağlığı, beslenme, Media, adolescent, oral and dental health, nutrition
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Tez çalışmamızda adölesanlarda görsel ve sosyal medyanın oral hijyen ve sağlıklı beslenme motivasyonu üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmamıza 300 adölesan (173'ü kız, 127'si erkek) ve velileri katılmıştır. Adölesanların yaş ortalaması 13.12 ± 0.81 (min. 12, maks. 14)'dir. Adölesanlara beslenme, oral hijyen alışkanlıkları, medya kullanım süreleri ve medyadan etkilenme durumları hakkında 25 soru; velilerine ise medya kullanım süreleri ve medyadan etkilenme durumları hakkında 5 soru olmak üzere toplam 30 sorudan oluşan anket uygulanmıştır. Anket soruları daha önce yapılan araştırmalardan yararlanarak araştırmacı tarafından bu çalışmaya özel olarak oluşturulmuştur. Araştırmaya katılan adölesanların DMFS, DMFT ve oral hijyen skorları değerlendirilmiştir. Analizler IBM SPSS Statictics 22 programı kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza katılan adolesanların DMFS ortalaması 6.2±5.2 (kızlarda 5.6±4.4, erkeklerde 7.0±6.1), DMFT ortalaması 3.82±2.77 (kızlarda 3.6±2.5, erkeklerde 4.1±3.0) ve OHI-S ortalaması 1.22±0.63 (kızlarda 1.1±0.5, erkeklerde 1.4±0.6) olarak tespit edilmiştir. Çalışmamızda adölesanların hafta içi/ hafta sonu televizyon izleme ve internette geçirdikleri süre ile DMFS, DMFT ve oral hijyen skorları arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır (p>0.05). Adölesanların hafta içi/ hafta sonu televizyon izleme ve internette geçirdikleri süre ile velilerinin hafta içi/ hafta sonu televizyon izleme ve internette geçirdikleri süreler istatistiksel olarak anlamlı şekilde paralel seyretmiştir (p0.05). Çalışmamızda adölesanların medyadaki beslenme, ağız ve diş sağlığı ile ilgili mesajlardan %73.7 oranında etkilenirken, adolesanların %50'sinin ağız-diş sağlığı koruma girişiminin tesadüfen medyadan görüp etkilenmeleri sonucu olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Araştırmamızın sonuçları adölesanların görsel ve sosyal medya kullanımının ağız-diş sağlığını ve hijyenini etkilediğini ortaya koymuştur. Bu etkilenme durumunun medya kullanım süresi ile olmaktan ziyade medyada sunulan içeriklerden etkilenme şeklinde olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of the study is to investigate the effect of visual and social media on oral hygiene and motivation ot eat healthy in adolescents. Material and Method: The participants consisted of 300 adolescents (173 girls, 127 boys) and their parents. The mean age of adolescents was 13.12 ± 0.81 (min. 12, max. 14). The questionnaire used in the study consisted of 30 questions. The adolescents were asked to answer 25 questions about nutrition, oral hygiene habits, media usage times and media exposure, and their parents were asked 5 questions about the duration of media use and media exposure. The questionnaire questions were specifically designed for the study by the researcher in the light of related literature. DMFS, DMFT and oral hygiene scores of the adolescents participating in the study were evaluated. Analyzes were performed using the IBM SPSS Statistics 22 program. Findings: The mean DMFS of the adolescents participating in the study was 6.2±5.2 (5.6±4.4 in girls, 7.0±6.1 in boys), the mean DMFT was 3.82±2.77 (3.6±2.5 in girls, 4.1±3.0 in boys), and the mean OHI-S was 1.22±0.63 (1.1±0.5 in girls, 1.4±0.6 in boys). The study revealed no significant correlation between the time spent watching television and on the Internet during the weekdays/weekends and the DMFS, DMFT and oral hygiene scores (p>0.05). The time spent by the adolescents on television and on the internet during the weekdays/weekend and the time spent by their parents watching television and on the internet on weekdays/weekends statistically significantly parallel (p0.05). The study suggested that while the messages about nutrition, oral and dental health on the media had an effect on 73.7% of the adolescents, 50% of the adolescents were incidentally affected by the oral-dental health protection initiative on media. Conclusion: The study results concluded that the use of visual and social media by adolescents had an effect on oral-dental health and hygiene. It was also determined that the participants were affected by the content presented on the media rather than by the media usage time.