Farklı ark formuna sahip maksillada uygulanan all on four tedavilerinde, anterior bölgedeki implant ihtiyacının sonlu elemeanlar analizi ile değerlendirilmesi
In all on four treatments applied to the maxilla with different arch forms, anterior evaluation of implant need in the region by finite element analysis
- Tez No: 801803
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ULU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: All on four, implant, ark formu, sonlu elemanlar analizi, All on four, implant, arc form, finite element analysis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
Posterior maksillada ileri derecede meydana gelen atrofilerde, protetik rehabilitasyon amacıyla anterior bölgedeki kemik kullanılarak implant destekli protezler, tedavi seçeneklerinden biridir. Bu amaç doğrultusunda uygulanan all on four implantlar, aşırı atrofik posterior maksillada morbiditeyi ve işlem zamanını azaltarak cerrahi işlem sonuçlarının başarısını artırır. Bunun yanı sıra ek cerrahi ihtiyacını ortadan kaldırır. Çalışmamızda bilgisayar ortamında tomografik kayıtlardan faydalanarak, posteriorda atrofi özelliği gösteren ve 3 farklı ark formuna sahip modeller elde edilmiştir. Bu modeller üçgen, oval ve kare form olarak değerlendirilir. Çalışmamızda elde edilen bu modellere, all on four konseptini uygulayarak, yapılacak olan implant üstü proteze, farklı sayıda ve farklı lokalizasyonda kuvvetler uygulanarak, ortaya çıkan stres değerlerine göre anterior bölgede implant ihtiyacının belirlenmesini hedeflendi. Bu modeller üstüne yapılacak olan sabit protezin 26 numaralı diş bölgesine 100N luk dik kuvvet ve 21 numaralı diş bölgesine 30 derece açılı oblik kuvvet uygulanması amaçlandı. Çalışmada uygulanacak kuvvetler sonucunda, implantlar ve metal alt yapıda meydana gelen Von Mises stres değerleri ile alveolar kemikte oluşan maksimum stres değerleri, sonlu elemanlar stres analizi ile incelendi. Sonuç olarak ark formunu sabit tutup implant sayısını arttırdığımızda streslerin azalma oranı en çok üçgen ark formunda görülmüştür. Buda bize bir all on four planlaması yaparken kare veya oval ark formuna sahip hastalarda anteriorda ekstra bir implant ihtiyacının olmadığını fakat üçgen ark formuna sahip hastalarda anteriora en az 1 adet daha implant yapılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Implant-supported prostheses, using bone in the anterior region for prosthetic rehabilitation, are one of the treatment options in advanced atrophy of the posterior maxilla. All on four implants applied for this purpose increase the success of surgical procedure results by reducing morbidity and procedure time in excessively atrophic posterior maxilla. In addition, it eliminates the need for additional surgery. In our study, models with atrophy in the posterior and 3 different arch forms were obtained by using tomographic records in the computer environment. These models are evaluated as triangle, oval and square form. By applying the all on four concept to these models obtained in our study, it was aimed to determine the need for implants in the anterior region according to the resulting stress values by applying forces in different numbers and in different localizations to the prosthesis on the implant to be made. It was aimed to apply 100N perpendicular force to the 26 numbered tooth region and 30 degree oblique force to the 21 tooth region of the fixed prosthesis to be made on these models. As a result of the forces to be applied in the study, the Von Mises stress values occurring in the implants and metal infrastructure and the maksimum stress values occurring in the alveolar bone were examined by finite element stress analysis. As a result, when we kept the arc form constant and increased the number of implants, the rate of stress reduction was observed mostly in the triangular arc form. This showed us that while planning an all-on-four, there is no need for an extra implant in the anterior in patients with square or oval arc form, but at least 1 more implant can be placed in the anterior in patients with triangular arc form.