Sabit ortodontik tedavi görmüş hastalarda maksiller lateral kesici diş ile ark formu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between Maxillary lateral incisor and arch form on patients who had orthodontic treatment with fixed appliances
  1. Tez No: 567079
  2. Yazar: GÜLTEKİN EROL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KİKİ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kaninler arası geniĢlik, Molarlar arası geniĢlik, Maksiller lateral boyutu, Intercanine width, Intermolar width, Maxillary lateral dimension
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Bu retrospektif çalıĢmanın amacı maksiller lateral kesici diĢlerin farklı mesio distal boyutlarının maksiller ark formuna etkisinin incelenmesidir. Materyal ve Metot: AraĢtırmamızın materyalini sabit ortodontik tedavi görmüĢ 80 hastadan (araĢtırma grubu) ve ortodontik tedavi görmemiĢ ideal oklüzyona sahip 20 bireyin (kontrol grubu) tedavi sonrasında alınan dijital modelleri oluĢturmaktadır. Modeller üzerinde yatay ve ön-arka yönde ölçüm yapmak ve ark formunu elde etmek için gereken koordinat verileri, Solidworks (version 2018) programı kullanılarak elde edilmiĢtir. Ark formunun kartezyen koordinatlarına dönüĢtürülmesi için Excel programı kullanılmıĢ ve bu koordinatlar MATLAB (version 9.2; MathWorks, Natick, Mass) programına aktarılarak ark formları çakıĢtırılmıĢtır. Ölçümler SPSS 25.0 programı kullanılarak istatiksel değerlendirmeye tabi tutulmuĢtur. Verilerin değerlendirilmesinde, Paired Samples T testi, tek yönlü varyans analizi ve posthoc testlerden Duncan analizi ile Pearson korelasyon testi kullanılmıĢtır. Bulgular: Maksiller lateral diĢlerin toplam boyutu ile kaninler arası geniĢlik (Pearson korelasyon katsayısı 0.845), kanin derinliği (Pearson korelasyon katsayısı 0.760), molar geniĢliği (Pearson korelasyon katsayısı 0.384) ve molar derinliği (Pearson korelasyon katsayısı 0.470) istatistiksel olarak önemli korelasyon göstermiĢtir. Lateral diĢlerin büyüklüğüne göre kategorize edilen grupların aralarında ark formu yönüyle farklılıklar tespit edilmiĢtir. iv Sonuç: Lateral diĢlerin farklı boyutlarının maksiller ark formunun özellikle anterior bölgesinde önemli farklılıklar oluĢturduğu bulunmuĢtur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this retrospective study is to investigate effects of the different mesio distal dimensions of maxillary lateral incisors on maxillary arch form. Material and Method: The material of our study consists of records of digital models 80 patients who had received orthodontic treatment (research group) with fixed appliances and 20 individuals (control group) with ideal occlusion who had not received orthodontic treatment. The coordinate data which required to measure the sagital and transversal direction of the models and to obtain the arch form were obtained by using Solidworks (version 2018) program. Excel program was used to convert arch form to cartesian coordinates and these coordinates were transferred to MATLAB (version 9.2; MathWorks, Natick, Mass) and arch forms were overlapped. Measurements were statistically evaluated using SPSS 25.0 program. In the evaluation of the data. Paired Samples T test, one-way analysis of variance and Duncan analysis of posthoc tests and Pearson correlation test were used. Results: The total size of the maxillary lateral teeth and the width between the canines (Pearson correlation coefficient 0.845), canine depth (Pearson correlation coefficient 0.760), molar width (Pearson correlation coefficient 0.384) and molar depth (Pearson correlation coefficient 0.470) showed statistically significant correlation. There were differences between the groups categorized according to the size of the lateral teeth in terms of arch form. vi Conclusion: It was found that the different sizes of lateral teeth caused significant differences especially in the anterior region of the maxillary arch form.