Repeat Breeder ineklerde GnRH uygulaması ve döl verimi
Fertility and application of GnRH in Repeat Breeder cows
- Tez No: 80184
- Danışmanlar: PROF.DR. NECMETTİN TEKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Repeat Breeder, inek, Gonadotropin Releasing Hormone (GnRH), Repeat Breeder, cows, Gonadotropin Releasing Hormone (GnRH)
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
6. ÖZET Bu çalışma Repeat Breeder ineklerde değişik gonadotropin releasing hormon (GnRH) uygulamalarının reprodüktif performans üzerine etkisini tespit etmek amacıyla yapıldı. Araştırmada materyal olarak bakım ve barınma koşulları yeterli olan Repeat Breeder özelliği gösteren 30 inek kullanıldı. Bu inekler üç gruba ayrıldı. I. gruptaki ineklere 0,02 mg GnRH analoğu, II. gruptaki ineklere 0,01 mg GnRH analoğu uygulanırken, IH. gruptaki 10 inek kontrol grubu olarak tutuldu. Çalışmaya genital sistem enfeksiyonu olmayan inekler alındı. Sağlıklı ineklerde genital sistem muayeneleri sun' i tohumlama ve GnRH uygulaması yapılmadan önce rectal palpasyon uygulanarak yapıldı. Ayrıca kan progesteron düzeyleri belirlemek amacıyla tohumlama öncesi ve siklusun 21. günlerinde kan serumu örnekleri alındı. Dış belirtilere göre östrusu tespit edilen inek sun' i tohumlama yöntemiyle döllendi. Çalışma bulgularına göre 0,02 mg GnRH grubunda iki doğum arası süre ortalama 525,1 gün iken, GnRH uygulaması sonucu gebe kalanlarda 453 gün olarak bulundu ve 72 gün azalma olduğu tespit edildi. Buzağılama-gebe kalma aralığı ortalama 251 gün iken, gebe kalanlarda 181,5 gün olarak bulundu ve 70 gün azalma olduğu tespit edildi. Bu grupta uygulama sonrası %60 oranında gebelik elde edildi. Daha sonraki sun'i tohumlamalarında da üç inek gebe kaldı, takip süresince bir inek elden çıkarıldı. 0,01 mg GnRH grubunda, iki doğum arası süre ortalama 523,4 gün iken GnRH uygulaması sonucu gebe kalanlarda 494,6 gün olarak bulundu ve 28 gün azalma olduğu tespit edildi. Buzağılama- gebe kalma aralığı ortalama 246,5 gün iken, gebe kalanlarda 216,6 gün olarak bulundu ve 30 gün azalma olduğu tespit edildi. Bu grupta uygulama sonrası %30 oranında gebelik elde edildi. Daha sonraki sun'i tohumlamalarda da dört inek gebe kaldı, takip süresince üç inek elden çıkarıldı. Kontrol grubunda, iki doğum arası süre ortalama 475,4 gün iken gebe kalanlarda 474gün olarak bulundu ve bir gün azalma olduğu tespit edildi. Buzağılama-gebe kalma46 ortalama 197,8 gün iken gebe kalanlarda 199 gün olarak bulundu ve fark olmadığı tespit edildi. Bu grupta uygulama sonrası "»40 oranında gebelik elde edildi. Daha sonraki sun' i tohumlamalarda bir inek gebe kaldı, takip süresince beş inek elden çıkarıldı. Sonuç olarak, Repeat Breeder ineklerde eksojen 0,02 mg GnRH uygulamasının, 0,01 mg GnRH uygulamasına göre ilave LH artışı ile ovulasyonu sağlayıp fertiliteyi yükselterek oluşan ekonomik kayıpları bir ölçüde önleyeceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
47 7. SUMMARY“Fertility and application of GnRH in Repeat Breeder cows”This study was conducted to determine the effect of various GnRH treatments on reproductive performance in Repeat Breeder cows. In this investigation, thirty Repeat Breeder cows which were in good condition and well managed were used as the material. These animals were divided in to three groups. Ten cows si group I, were given intra-venous GnRH (0,02 mg). Ten cows in group n, were injected intra-venous GnRH (0,01 mg). Ten cows in group in were served as control. Cows which had been resigtered as free from genital tract infection and from various kinds of uterine pathology were included in experimental groups. The rectal palpation was performed before artifical insemination and GnRH administration. In addition, for determining the progesteron levels, blood serum samples were withdrawn before artifical insemination (day O) and twenty first day of oestrus cycle. Artifical insemination was performend according to external sings of oestrus behaviour. As for as the results of I. group (0,02 mg GnRH) average calving interval was found as 453 days in pregnant cows but in same group previous calving interval was 525,1 days and reduced by 72 days with GnRH administration. Interval from calving to conception was average 181,5 days with in pregnant cows, but previously same group calving to conception average was 251 days and reduced to 70 days by GnRH administration. In this group pregnancy rate was %60. Three cows was also become pregnant following artifical insemination, one cows was culled because of not became pregnant. II. group (0,01 mg GnRH) average carving interval was found as 494,6 days in pregnant cows but in same group previous calving interval was 523,4 days and reduced to 28 days with GnRH administration. Interval from calving to conception was average 216.6 days in pregnant cows, but previously same group calving to 3048 days with GnRH administration. In this group pregnancy rate was %30. Four cows was also become pregnant following artifical insemination, three cows was culled because of not became pregnant Control group average calving interval was found as 474 days in pregnant cows but in same group previous calving interval was 475,4 days and reduced by 1 days interval from calving to conception was average 197,8 days in pregnant cows, but previously in same group calving to conception average was 199 days and these was no difference in this group. In this group pregnancy rate was %40. One cows was also become pregnant following artifical insemination, five cows was culled because of not became pregnant. As a result, it is concluded that treatment of 0,02 mg GnRH was increased fertility providing the ovulation when compared to treatment of 0,01 mg GnRH and this administration might be economically beneficial Repeat Breeder cows.