Et ve Balık Kurumu Ankara et kombinasında kesilen koyunlarda rastlanan nefropati olgularında patolojik bulgular
The Pathological findings observed among slaughtered sheep with nephropathy in EBK Ankara Slaughterhause
- Tez No: 80185
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMALETTİN KÖKÜUSLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Patoloji, Veteriner Hekimliği, Pathology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Böbrek hastalıkları, koyun, mikrobiyolojik bulgular, nefropati, patolojik bulgular, Kidney disease, sheep, microbiological findings, nephropathy, pathological findings
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
43 ÖZET Et Balık Kurumu Ankara Et Kombinası' uda Kesilen Koyunlarda Rastlanan Nefropati olgularında Patolojik Bulgular Bu çalışmada, Et ve Balık Kurumu Ankara Et kombinasında kesilen koyunlarda rastlanan böbrek hastalıkları patolojik yönden değerlendirilerek, bunların insidensi ve etiyolojik etkenleri ortaya konmuştur. Çalışmada Akkaraman ve Morkaraman ırkı, 8- 12 aylık 17004 adet koyun incelenmiştir. Bu koyunların böbrekleri makroskobik olarak lezyonlu kabul edilen 659 adedinden böbrek örnekleri alınmış ve bu örneklerden akut lezyon olduğu düşünülen İSO adedinden elde edilen örneklerin bakteriyolojik incelemesi yapılmıştır. İncelenen olgularda, 36 tane (%5,46) basit kist, 2 tane (%0,3) polikistik böbrek olmak üzere, 38 adet kistik böbrek saptanmıştır. Bu olgularda intersitisyel dokuda ve glomeruluslarda patolojik bulguya rastlanmamıştır. Kan dolaşım bozukluğu olarak, 15 adet (%2,28) kanama ve 4 adet (%0,61) hiperemi saptanmış ohıp, kanama saptanan 4 olguda Klebsiella pneumoniae ürediği gözlenmiştir. Glomerulus hastalıkları 50 olguda (%7,58) saptanmış olup, bunlardan biri (%0,15) amiloidozis, 17'si (%2,58) akut proliferatif glomerulonefritis, 21 adedi (%3,19) subakut difiiız glomerulonefritis, 8 adedi (%1,21) membranöz glomerulonefritis ve 3 adedi (%0,46) de kronik glomerulonefritis olarak değerlendirilmiştir. Bu olgulardan, 2 adedinde Streptococcus spp., 2 adedinde E. coli ve 2 adedinde de E.coli ve Staphylococcus epidermidis'in ürediği tespit edilmiştir. Koyunların 42 adedinde (%6,37) tubuluslarda lezyon gözlenmiştir. Toksik tubulonefrozis 10 (%1,52) hayvanda saptanırken, pigment nefrozislerinden hemosiderozis 31 (%4,7) hayvanda tespit edilmiştir. Olgulardan birinde (%0,15) ise tubuluslarda kireçlenmeye rastlanmıştır. întersitisyel doku hastalıkları 481 olguda (%72,99) gözlenmiştir. Bu olgularda, 351 adet (%53,26) fokal, 74 adet (% 11,22) dissemine ve 4 adet (%0,6) difluz olmak üzere, toplam 429 adet (%65,1) nonpurulent intersitisyel nefritis saptanmıştır. Olgulardan Streptococcus spp., Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Echerichia coli, Corynebacterium renale, Corynebacterium pyogenes, Proteus vulgaris, Klebsiella pneumoniae'mn tek başına veya birlikte ürediği gözlenmiştir. Purulent intersitisyel nefritise, 12 olguda (%1,82) akut, 6 olguda da (%0,91) kronik olmak üzere, toplam olarak 18 olguda (%2,73) rastlanmıştır. Bu olgularda Staphylococcus türleri, Corynebacterium renale ve E. coli'nin ürediği gözlenmiştir. Pyelonefritis'e 25 (%3,79) hayvanda rastlanmıştır. Bu olgulardan Staphylococcus, Corynebacterium türleri ile E. coli, Proteus vulgaris, Klebsiella pneumonia üremiştir. Granulomatöz nefritis saptanan 6 olgudan (%0,91) yapılan Ziehl Neelsen boyamalarında aside dirençli bakteriler gözlenmiş olup, bu olguların mikroskobik görünümünde milier tüberkulozis tablosu gözlenmiştir.44 İncelenen hayvanların 3 adedinde (%0,46) nefirosklerozis tespit edilirken, 29 olguda (%4,4) mikroskobik olarak her hangi patolojik bulguya rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
45 SUMMARY The Pathological Findings Observed Among Slaughtered Sheep With Nephropathy In EBK Ankara Slaughterhause. In this study, kidney diseases encountered in sheep were evaluated pathologically and their incidence and etiologic agents were determined on animals slaughtered in EBK Ankara slaughterhouse. A total of 17004 Akkaraman and Morkaraman sheep, aged between eight and 12 months old, were examined. Among the animals examined, 659 individuals were sampled since they seemed to have macroscopic lesions on their kidneys, 150 suspected of having acute lesions were further examined bacteriologicalry. Among the cases examined, 38 cystic kidneys, comprised of 36 (5,46%) simple cyst and two (0,3%) polycystic, were determined. No pathological findings were detected in intersititial tissues and glomerulus. Fifteen (2,28%) haemorrhages and four (0,61%) hyperemia cases were observed as circulatory disturbances and among the 15 haemorrhagic kidneys, four samples yielded Klebsiella pneumoniae. Glomerulus diseases were detected in 50 (7,58%) cases. Among these cases, one (0,15%) amyloidosis, 17 (2,58%) acute proliferative glomerulonephritis, 21 (3,19%) subacute diffuse glomerulonephritis, eight (1,21%) membraneous glomerulonephritis and three (0,46%) chronic glomerulonephritis were diagnosed. Sterptococcus sp., Escherichia coli, and E. coli and Staphylococcus epidermidis were isolated from these cases. Tubulus lesions were observed in 42 (6,57%) sheep. Among these animals, 10 (1,52%) had toxic tubulonephrosis, 31 (4,7%) had haemosiderosis representative of pigment nephroses and one (0,15%) had tubular calcification. Intersititial tissue diseases were determined in 481 (72,99%) cases. Among them, 429 (65,1%) non-purulent intersititial nephritis cases, comprised of 351 (53,26%) focal, 74 (11,22%) disseminated and four (0,6%) diffuse, were detected. Streptococcus sp., Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Echerichia coli, Corynebacterium renale, Corynebacterium pyogenes, Proteus vulgaris and Klebsiella pneumoniae were isolated either in pure or mixed cultures from these lesions. Purulent intersititial nephritis was observed in 18 (2,73%) cases comprised of 12 (1,82%) acute and six (0,91) chronic. Staphylococcus sp., Corynebacterium renale and E. coli were isolated from these lesions. Pyelonephritis was detected in 25 (3,79%) animals. From these cases, Staphylococcus, Corynebacterium sp., E. coli, Proteus vulgaris, Klebsiella pneumoniae were isolated. On six (0,91%) cases with granulomatous nephritis, millier tuberculosis lesions and acid-fast bacteria were observed in microscopic examinations and Ziehl Neelsen stained slides, respectively.46 Among the animals examined, three (0,46%) had nephrosclerosis, where as 29 (4,4%) had no significant microscopic findings.