Okul öncesi çocuklarda ambliyopi prevelansı ve nedenlerinin araştırılması
- Tez No: 80183
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Public Health, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ambliyopi, okul öncesi çocuklar, prevalans 45, Ambliopia, preschool child, prevalance. 46
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET Çalışmamızda Ankara'da GATA, KKK ve Hv. K.K.'na bağlı kreş ve anaokullarında 3-6 yaş grubundaki çocuklar ön tarama ve poliklinik muayeneleri sonucunda ambliyopi prevelensi ve ilişkili faktörler değerlendirildi. Taranan 202 çocuktan 56 tanesi görme kusuru saptanarak GATA Göz Hst. A.B.D. polikliniğine sevk edildi. Bunlarda 6'sında ambliyopi tespit edildi. Ambliyopi prevelensi %2.97 olarak bulundu. Risk faktörlerinden, aile hikayesi pozitif olanlarda olmayanlara göre 3 kat daha fazla ambliyopi riski belirlendi ancak istatiksel olarak anlamlı değildi. Ambliyopi nedenleri yönünden %50 oranında esotropya, %33.3 oranında hipermetropik anizometropia, ve % 16.6 oranında deprivasyon ambliyopisi bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, we made a screening test with examination and opthalmologic examination to preschool 3-6 years old children of GMMA, TAF, TLF. Kindergartens to determine the prevalence and related factors for ambliopia. We found low vision 56 of 202 children and referred them to GMMA Ophthalmology clinic. We determined 6 ambliopia cases after opthalmologic examination. We determined the prevalence of ambliopia 2.97%. Among the risk factors we found 3 times more ambliopia cases at family story positive group, than family story negative group, but it is not statistically significant. The causes of ambliopia were 50% ezotropia, 33.3% hiperopic ambliopia and 16.6% deprivation.