Tuhfetu'l-Ahyar ale' Durri'l-muhtar adlı eserin 'Azlül-vekîl' bölümünden 'el-Mehâric' bölümüne kadar'tahkiki
تحقيق كتاب «تحفة الأخيار على الدر المختار» لبرهان الدين بن مصطفى الحلبي
  1. Tez No: 801887
  2. Yazar: YAZAN GHAZAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSAMA AL HAMWI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: el-Halebi, haşiye, Tuhfetu'l Ahyar, ed- Durru'l Muhtar, Al-Halabi, Hashiet (footnote), Tuhfat Al-Akhyar, Al-Durr Al-Mukhtar
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
Bu inceleme, Burhaneddin b. Mustafa el-Halebi'nin Tuhfetu'l Ahyar ala Durri'l Muhtar adlı eserinin Bab Azli'l Vekil ila Babi'l Meharih (Nihayetu'l Mahtutat) bölümüyle ilgili İstanbul Üniversitesi İslami İlimler Bölümü'nden Yüksek Lisans Unvanı almak için yapılmış bilimsel bir tez çalışmasıdır . el-Halebi'nin haşiyesi, Haskefi'nin ed-Durru'l Muhtar adıl kitabını üzerine yapılmış önemli haşiyelerden birisidir. ed-Durru'l Muhtar ise Timurtaşi'nin Tenviru'l Absar adı eserinin şerhidir. Halebi, konulu ve kısmi şerh yöntemini esas almıştır. Haşiye ise, her yönüyle faydalı ve aydınlatıcı bir çalışma olmuştur. Tez konum, iki bölümden oluşmaktadır: Birinci bölüm inceleme olup genel olarak müellif ve el yazmaları hakkında değerlendirmelerde bulundum. İkinci bölüm ise tahkik olup yeri geldiğinde ayrıntılı bir şekilde açıklanacak olup çeşitli bölümlerden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is a thesis entitled: (A study and investigation from the chapter of dismissal of an attorney to the chapter of ALMAKHAREJ“the end of the script”from Tuhfat Al-Akhyar (The Masterpiece of the Good People) on Al-Durr Al-Mukhtar (The Chosen pearl) by Burhan Al-Din Ibrahim bin Mustafa Al-Halabi"), introduction to obtaining a master's degree in the Department of Islamic Sciences, at Istanbul University. Al-Halabi Hashiet (footnote) is one of the most important footnotes to the book of Al-Durr Al-Mukhtar by Al-Hasakfi, and the book of Al-Durr Al-Mukhtar is an explanation to Tanweer Al-Absar (Enlightenment of Sights) by Al-Tamratchi. Al-Halabi approached the method of the specific and partial explanation, so that it is a useful and pleasant footnote from all sides. The letter contains two sections; the first one is the study section in which I talked about the author and the script in general, and the second one is the Investigation section which contains separate chapters, which will be detailed in their proper place.