Parasetamolün toksikolojik analizi, plazma ve doku lipid peroksidasyonuna etkisi
Toxicological analysis of paracetamol, its effect on lipid peroxidation of tissue and plasma
  1. Tez No: 80189
  2. Yazar: GÜLHAN CENGİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN SÖYLEMEZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Eczacılık ve Farmakoloji, Forensic Medicine, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Hepatotoxicity, Malondialdehyde (MDA), Lipid peroxidation (LPO), Paracetamol (APAP), Toxicological Analysis
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
48 ÖZET Parasetamolün Toksikolojik Analizi, Plazma ve Doku Lipid Peroksidasyonuna Etkisi Çalışmamızın ilk bölümünde, terapötik dozlarında (1g) APAP alan kişilerin serum APAP düzeyleri araştırıldı. Serumda APAP'ın kalitatif ve kantitatif tayini için Miceli ve arkadaşları (1979) ile Hale ve Poklis'in (1983) spektrofotometrik yöntemleri çalışıldı. Terapötik dozlarda (1g) APAP olan 8 kişinin kanlarında yaptığımız analizlerde, ilaç alındıktan 1 saat sonra ortalama serum APAP düzeyleri Miceli ve arkadaşlarının yöntemi ile 26,66±1,51 u.g/ml, Hale ve Poklis'in yöntemi ile 26,06±1,05 u.g/ml olarak bulundu. Çalışmamızın ikinci bölümünde; APAP'ın, hücresel yıkımın göstergesi olan LPO üzerindeki etkileri araştırıldı. Bu amaçla, peroksidasyon ürünü olan MDA düzeyleri, plazmada Kurtel ve arkadaşlarının (1992), karaciğerde ise Jamall ve Smith'in (1985) geliştirdikleri yöntemlerle ölçüldü. Yüksek dozda (500 mg/kg), I.P. APAP enjekte edilen ratlarda ortalama plazma MDA düzeyi 24,25±0,86 nmol MDA/ml, kontrol gruplarında ise ortalma 16,33±0,86 nmol MDA/ml, olarak bulundu. APAP enjeksiyonu yapılan ratlarda ortalama karaciğer MDA düzeyi 425±8,17 nmol MDA/g yaş ağırlık, kontrol gruplarında ise ortalama 349±15,8 nmol M D A/g yaş ağırlık olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
49 SUMMARY Toxicological Analysis of Paracetamol, Its Effect on Lipid Peroxidation of Tissue and Plasma In the first part of this study, mean serum APAP levels in people these were given therapeutic doses öf APAP were investigated Miceli (1979) and Hale ve Poklis's (1983) spectrophotometric method were used for qualitative and quantitative determination of APAP in serum. Mean serum APAP levels of 5 people who took therapeutic doses of APAP (1g) was found to be 26,66±1,51 ug/ml with Miceli's method and it was found to be 26,06±1,05 u.g/ml with Hale's method. In the second part of this study, the effects of APAP on LPO which is an early response of cellular damage were investigated.Thus, levels of MDA that is a product of LPO were determined by using the method modified by Kurtel et al (1992) in plasma and the method of Jamall and Smith (1985) in liver. The mean plasma MDA levels in rats which APAP was given intraperitonally at a dose of 500 mg/kg were found to be 24,25±0,86 nmol MDA/ml and in control groups 16,33±0,92 nmol MDA/ml. The mean liver MDA levels in rats which were given APAP were to be 425±8,17 nmol MDA/g wet weight and in control groups 349±15,8 nmol MDA/ g wet weight. According to our results, high dose of APAP (500 mg/kg) causes a meaningful increase on LPO in plasma and in liver (p< 0,05).