İlaç biyoaktivasyonunda çeşitli oksidazların rolü
Role of different oxi̇dases in bioactivation of drugs
  1. Tez No: 464775
  2. Yazar: ESRA AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ ORHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: ilaç oksidasyonu, sitokrom P450, miyeloperoksidaz, parasetamol, klozapin, dapson, kinidin, tenoksikam, tiyaprofenik asit, LC tandem MS, bioactivation of drugs, cytochrome P450, myeloperoxidase, paracetamol, clozapine, dapsone, quinidine, tenoxicam, tiaprofenic acid, LC tandem MS
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Toksikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu tez çalışmasında ilaçlarla gözlenen yan etkilerin nedenleri arasında en önemli yeri tutan biyoaktivasyon incelenmiştir. Biyoaktivasyonun ilk basamağını oluşturan ilaç oksidasyonunda rol alan ana enzim sistemi olan sitokrom P450 (CYP450) izozimleri ve lökosit-kaynaklı bir enzim olan miyeloperoksidaz (MPO) aracılıklı oksidasyon araştırılmıştır. Bu amaçla oksidasyon ürünleri ve biyoaktivasyonu nispeten iyi bilinen parasetamol referans bileşik olarak kullanılmış, yanı sıra klozapin, dapson, nifedipin, kinidin, tenoksikam ve tiyaprofenik asit çalışılmıştır. CYP enzimlerinin kaynağı olarak aroklor ile enzim indüksiyonu uygulanan sıçanların karaciğerinden elde edilen mikrozomal fraksiyon ve insan lökositlerinden saflaştırılmış ticari miyeloperoksidaz enzimi kullanılmıştır. Biyoaktivasyon sonucu oluşması olası elektrofilik ara ürünleri yakalamak amacıyla inkübasyonlar glutatyon (GSH) varlığında gerçekleştirilmiştir. İnkübasyon ortamları örnek hazırlığının ardından LC tandem MS tekniği ile analiz edilmiştir. Parasetamolün reaktif metaboliti, klozapinin stabil ve reaktif metaboliti mikrozomal ve MPO inkübasyonlarında belirlenmiştir. Dapson, tiyaprofenik asit ve kinidinin MPO inkübasyonlarında biyoaktivasyon ürünü olabilecek pikler gözlenmiştir. İnkübasyonlar aynı zamanda çeşitli CYP inhibitörleri ve MPO inhibitörü varlığında da yapılmış ve söz konusu metabolitlerin oluşumunda enzimlerin rolü belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, bioactivation of drugs, which is considered to play the most important role in drug-induced adverse effects, was investigated. The main enzymes playing the most important role in drug oxidation, cytochrome P450s (CYP450s), and leucocyte-derived myeloperoxidase (MPO)-dependent oxidation was explored. For this aim, paracetamol was used as reference compound, whose bioactivation and oxidation products are well-known in literature. In addition, clozapine, dapson, nifedipine, quinidine, tenoxicam ve tiaprofenic acid were tested. Microsomal fraction from aroclor-induced rat liver as source of CYP enzymes and human leukocytes as source of commercial MPO was utilized. Incubations were performed in the presence of glutathione (GSH) in order to trap any potential electrophilic intermediates. After the sample preparation, incubation media were analysed by LC tandem MS. The reactive metabolite of paracetamol, stable and reactive metabolites of clozapine were determined in both microsomal and MPO-incubations. Peaks for potential bioactivation products of dapson, tiaprofenic acid and quinidine were observed in related analyses. Incubations were performed in the presence of various CYP and MPO inhibitors as well, and the role of each enzyme was determined in the formation of the mentioned metabolites.