Tavuk karkas ve içorganlarında yersinia enterocolitica ve diğer yersinia türlerinin izolasyon ve identifikasyonu
Isolation and identification of yersinia enterocolitica and other yersinia species from chicken carcasses and edible offals
  1. Tez No: 80194
  2. Yazar: BELGİN SIRIKEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞERİF KAYMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Tavuk karkas, İçorgan, Y. enterocolitica, Yersinia türleri, Chicken carcass, edible offal, Y. enterocolitica
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
70 ÖZET Tavuk Karkas ve İçorganlanndan Y. enterocolitica ve Diğer Yersinia Türlerinin İzolasyon ve İdentifikasyonu Yersinia' ların tavuk karkas ve içorganlarında varlığının saptanması ve halk sağlığı yönünden potansiyel bir tehlike oluşturup oluşturmadığını ortaya konulması amacıyla yapıldı. Bu çalışma da Ankara'nın değişik marketlerinden Haziran 1996-Şubat 1997 tarihlerini kapsayan 9 aylık periyot içerisinde alınan, 100'er adet tavuk karkası, tavuk karaciğeri ve tavuk kakbi olmak üzere toplam 300 örnek Yersinia'ların varlığı yönünden incelendi. İzolasyon amacıyla iki basamaklı soğukta zenginleştirme yöntemi uygulandı. Genel olarak, incelenen örneklerin 33'ünden (% 11) 3 farklı Yersinia türünün izole ve identifıye edildiği bu çalışmada; Y. enterocolitica 29 örnek ile predominant Yersinia türü olarak bulunurken, bunu 3 örnekle Y. intermedia, 1 örnekle Y. frederiksenii takip etmiştir. 100 tavuk karkas örneğinin 20' sinden (% 20) Yersinia izole edilirken, izolatların 17' si Y. enterocolitica, 2 si Y. intermedia, l'i ise Y. frederiksenii olarak identifıye edildi. 100 tavuk karaciğer örneğinin 8 (% 8)'inden Yersinia izole edilirken; bunlardan 7si Y. enterocolitica, l'i ise Y. intermedia olarak identifıye edildi. 100 tavuk kalbi örneğinin 5 (% 5) 'inden Yersinia'ların varlığına rastlanırken, izolatların 5 ide Y. enterocolitica olarak identifıye edildi. Mevsimsel farklılığın da incelendiği bu çalışmada sıcaklık azalışının tersine Y. enterocolitica' nın izolasyon sayısında da artış olduğu ve bu nedenle kış döneminde yaz dönemine oranla daha fazla Yersinia izole edildi. Sonuç olarak, tavuk etinden başta Y. enterocolitica olmak üzere diğer mikroorganizmalardan kaynaklanabilecek sağlık riskinin önlenebilmesi bakımından, üretimden tüketime kadar tüm aşamalarda hijyenik kurallara uyulması önerilir.
Özet (Çeviri)
71 SUMMARY Isolation and Identification of Yersinia enterocolitica and Other Yersinia Species from Chicken Carcasses and edible offals. The aim of this study was to determine of the presence of Y. enterocolitica and other Yersinia species from chicken carcasses and edible offals. A total of 300 samples was examined. One hundred samples each of chicken carcasses and chicken edible offals, which including kidney and heart purchased from diffrent local markets in Ankara, were examined for the presence of Y. enterocolitica and other Yersinia species between June 1996 - February 1997. As a result, total Yersinia species were found 33 of 300 (11 % ) chicken samples and 3 different Yersinia species were isolated and identified. The most isolated Yersinia species -29 of 33 samples- were Y. enterocolitica, followed by Y. intermedia (3 samples) and Y. frederiksenii (1 sample). The number of Y. enterocolitica was recovered from 20 (20 %) chicken carcass samples, 8 (8 %) kidney and 5 (5 %) heart samples. Y. intermedia was isolated and identified from 2 chicken carcass samples and 1 kidney sample. Y. frederiksenii was isolated and identified from only one chicken carcass sample. Also, seasonal differences were examined that the samples obtained from June to February. The number of Yersinia, which isolated and identified from chicken carcass samples and edible offal samples, was showed that the higest incidence in winter than the summer.