Tam seramik posterior sabit parsiyel restorasyonların in-vitro ve in-vivo uygulanabilirliği ve sınırlamaları yönünden incelenmesi
The Investigation of full ceramic posterior fixed partial restorations the point of applicability and limitations in-vitro and in-vivo
- Tez No: 80193
- Danışmanlar: PROF. DR. P. SEMA KEDİCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: In-Ceram bağlantı tasarımı, kırılma dayanıklılığı, marjinal uyum, tam seramik köprüler, In-Ceram köprülerin klinik uygulamaları, In-Ceram connector design, fracture strength, marginal integrity, full ceramic bridges, clinical applications of In-Ceram bridges
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
94 ÖZET Tam seramik posterior sabit parsiyel restorasyonların in-vitro ve in-vivo uygulanabilirliği ve sınırlamaları yönünden incelenmesi: Bu tez çalışmasının amacı metal destekli seramiklere bir alternatif olan, metal desteksiz standart In-Ceram köprülerin uygulanabilirliğinin ve sınırlamalarının in-vitro ve in-vivo şartlarda test edilmesi ve bu köprülerin dayanıklılığının arttırılması amacı ile bağlantı bölgesinde modifikasyon yapılmış In-Ceram köprüler ve metal destekli seramik köprüler ile marjinal uyumluluk ve kırılma dayanıklılığı açısından karşılaştırılmasıdır. İn-vitro deneylerin yürütülebilmesi amacıyla doğal diş arkına uygun olarak konumlandırılmış doğal dişler üzerinde seramik yapımına uygun preparasyon yapılmış ve elde edilen bu örnekten metal altyapılar (normal In-Ceram ve metal destekli seramik) oluşturulmuştur. Modifiye bağlantı tasarımlı blok metal altyapı ise aynı metodla yalnız bağlantı bölgesine komşu bölümlerdeki destek dişler üzerinde modifikasyon yapılarak oluşturulmuştur. Bu işlemlerden sonra, In-Ceram ve metal destekli köprü altyapıları dublikat ve şeffaf kalıp yöntemiyle standartize edilmiştir. Uygun şartlarda oluşturulmuş tüm altyapılar yine şeffaf akrilik kalıp yardımıyla seramik köprülere dönüştürülmüş, marjinal uyumluluk ve kırılma testine tabi tutulmuşlardır. İn-vivo çalışmalarda ise 31 hasta üzerinde uygulanan 106 üye anterior ve posterior In-Ceram restorasyonun, başarı kriterleri klinik yönden irdelenmiş ve ortalama 36 aylık klinik sonuçlar ortaya koyulmuştur. İstatistiksel olarak değerlendirilen sonuçlar incelendiğinde, her üç köprü tipinde mukayese edilebilir marjinal aralıklar tespit edilmiştir. Kırılma dayanıklılığı yönünden bakıldığında normal In-Ceram ve modifiye bağlantı tasarımı (mbt) yapılmış In-Ceram arasında %13 oranında bir direnç artışı gözlenmiş ve her iki köprü tipininde klinik olarak uygulanabilirliği ortaya95 koyulmuştur. İn-vivo sonuçlar incelendiğinde klinik olarak kabul edilebilirlik sınırlarında değerler elde edilmiştir. Sonuçlarımız In-Ceram seramik sisteminin klinikte estetik alanlar dahilinde posterior bölgede de rahatlıkla kullanılabileceğini ve mevcut kavitelerin bağlantı bölgesindeki kalınlığın arttırılması amacıyla preparasyon sınırlarına dahil edilmesi gerekliliğini vurgulamıştır. Çalışmamızda kullanılan In-Ceram seramik sisteminde marjinal uyumun yüksek seviyede olması klinik uygulanabilirlikte önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmıştır. Bu anlamda üretici firma tarafından yalnız anterior köprü ve anterior-posterior kron restorasyonlarında kullanımına referans verilen bu sistemin, çalışmanın sonuçları ile doğru orantılı olarak, posterior köprü restorasyonlarında da güvenli bir şekilde kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
96 SUMMARY The Investigation of Full Ceramic Posterior Fixed Partial Restorations from the point of Applicability and Limitations in-vitro and in-vivo The purpose of this study is to evaluate the applicability and limitations of In- Ceram bridges that are promoted to be an alternative for the usual anterior metal ceramic bridges. The work is conducted both in-vitro and in-vivo. The effects of connector region modifications to the marginal integrity and fracture strength of the restorations were also examined. In the in-vivo section, these In-Ceram crown and bridgework were applied to the anterior and posterior regions of 31 cases. For the in-vitro tests, a block metal die model was constructed by using natural teeth as a guide which were arranged in a natural location within the dental arch and prepared ideally for receiving a standard ceramic bridgework. The block metal dies for the modified bridges were established by preparing additional connector cavities at the axial surfaces facing the connector areas. After this step; the substructures of the In-Ceram and ceramic fused to metal bridges we processed standartly by producing duplicates which were build in a transparent special mould. Then the standard ceramic over structures were buildover these substructures, again by using another transparent acrylic mould. Subsequently all the samples were tested for their marginal integrity and for the fracture strength of these materials. For the in-vivo tests; 106 units of anterior and posterior In-Ceram restorations were examined on 31 patients during 36 month's period and their clinical success criteria's were determined. According to the statistical results, the marginal integrity of all three types of bridge samples were comparable with each other. From the point of fracture strengths; the modification of the In-Ceram bridge connector caused 13 % of additional strength over the standard In-97 Ceram bridges and both In-Ceram bridge types showed clinically acceptable strength over the applied forces which represents the masticatory forces. Also in-vivo results clarified that In-Ceram bridges are clinically applicable and does not have limitations of all. The results of this research indicate that, In-Ceram bridges may be a choice for the posterior region where aesthetics is an important concern. Additionally expanding the present cavities at the connector sites then combining these cavities to the tooth preparation designs, increases the fracture strength of full ceramic bridges. In this research the marginal adaptations of the In-Ceram bridges were found to be high which is an important factor for preference. Although the use of In-Ceram material is limited only in the anterior region bridges and anterior/posterior crowns according to the producer company, the results of this research showed that this full ceramic material may be securely selected for posterior fixed restorations.