Enürezis nokturna tanısı alan çocuk hastaların klinik, laboratuvar verilerinin ve tedaviye yanıtlarının değerlendirilmesi
Evaluation of clinical, laboratory data and treatment response of child patients diagnosed with enuresis nocturna
- Tez No: 802010
- Danışmanlar: PROF. DR. SARE GÜLFEM ÖZLÜ, DOÇ. DR. AHMET KESKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Enürezis nokturna, çocuk, üroterapi
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Enürezis nokturna çocukluk çağının en sık karşılaşılan üriner sistem sorunlarından biridir. Enürezisin çocuğun ve ailenin yaşam kalitesini olumsuz etkilediği, düşük benlik saygısına, ruh hali sorunlarına ve yüksek düzeyde strese yol açtığı ve ayrıca hastanın akranlarıyla normal şekilde sosyalleşme yeteneğini de bozduğu bilinmektedir. Enürezisin etkili tedavisinin hastaların yaşam kalitesinde iyileşmeye yol açtığına dair kanıtlar vardır. Biz de çalışmamızda enürezis nokturna tanısı almış hastaları değerlendirerek bu hastaların sosyodemografik özelliklerinin, klinik ve laboratuvar bulgularının, var ise görüntüleme bulgularının değerlendirilmesini ve uygulanan tedavilerin ve sonuçlarının incelenmesini amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız retrospektif olarak, 1 Ocak 2020-30 Eylül 2022 tarihleri arasında Ankara Şehir Hastanesi Çocuk Nefroloji Polikliniği'ne başvuran“F98.0 ICD kodlu organik olmayan enürezis”tanılı hastaların dosyaları taranarak bunlardan kriterleri karşılayan monosemptomatik enürezis nokturnalı 176 hasta ve monosemptomatik olmayan enürezis nokturnalı 177 hasta olmak üzere toplamda 353 hastanın bilgileri analiz edilerek gerçekleştirilmiştir. Dosya verileri yeterli olmayan hastalar çalışmaya alınmamıştır. Araştırmacılar tarafından planlanan yapılandırılmış veri toplama formları kullanarak hastaların sosyodemografik özellikleri, başvuru anındaki şikayetleri, klinik, laboratuvar ve görüntüleme bulguları, hastalara uygulanan tedaviler ve izlem sonuçları izlenmiştir. Verilerin analizi SPSS 21.0 ile yapılmıştır. Bulgular: 151 kız, 202 erkek olmak üzere çalışmaya dahil edilen toplam 353 hastanın %50,1'inde monosemptomatik olmayan enürezis nokturna mevcut iken %49,9'unda monosemptomatik enürezis nokturna vardı. Hastaların yaşı 5-19 arasında değişmekteydi, ortalama yaş 9,88±2,79'du. Hastaların ilk tanı aldığı yaş 5-16 arasında değişmekte ortalama tanı yaşı 7,43±2,26'ydı. Enürezis süresi en kısa 1 yıl ile en uzun 12 yıl arasında değişmekte idi. Ortalama enürezis süresi ise 3,85±2,38 idi. Monosemptomatik enürezis nokturnanın erkek cinsiyette daha sık gözlendiği saptandı. Monosemptomatik enürezis nokturnalı hastaların yaş ortalaması, ilk tanı yaşı, enürezis süresi monosemptomatik olmayan gruba göre daha yüksek olduğu tespit edildi. Sonuç: Enürezis çocuklarda yaygın görülen bir problemdir. Primer enürezis ve MEN erkeklerde daha sık görülmektedir. Monosemptomatik hastaların ilk tanı yaşı, hastanemize başvuru yaşları, enürezis süreleri monosemptomatik olmayan gruptan yüksektir. Primer enüretik hastalarda önemli oranda ailede idrar kaçırma öyküsü mevcuttur. Monosemptomatik olmayan hastalarda daha fazla idrar yolu enfeksiyonu ve idrar yolu enfeksiyonu öyküsü mevcuttur. Monosemptomatik hastaların üriner sistem ultrasonografisi büyük oranda normaldir ve en sık görülen anormallik ise mesane duvar kalınlığı ve/veya trabekülasyon artışıdır. Tedavide desmopressin tedavisi ve davranış tedavisi en yaygın olarak uygulanan yöntemlerdir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Enuresis nocturna is one of the most common urinary system problems in childhood. It is known that enuresis negatively affects the quality of life of the child and family, causes low self-esteem, mood problems and high levels of stress, and also impairs the patient's ability to socialize normally with their peers. There is evidence that effective treatment of enuresis leads to improvement in patients' quality of life. In our study, we aimed to evaluate the patients diagnosed with enuresis nocturna and to evaluate the sociodemographic characteristics, clinical and laboratory findings, imaging findings, if any, and the treatments applied and the results of these patients. Material and Methods: Our study was retrospectively reviewed the files of patients diagnosed with“F98.0 ICD code non-organic enuresis”who applied to Ankara City Hospital Pediatric Nephrology Outpatient Clinic between January 1, 2020 and September 30, 2022, and 176 patients with monosymptomatic enuresis nocturnal and 177 patients with non-monosymptomatic enuresis nocturnal met the criteria. The data of 353 patients were analyzed. Patients with insufficient file data were not included in the study. Using structured data collection forms designed by the researchers, the patients' sociodemographic characteristics, complaints at the time of admission, clinical, laboratory and imaging findings, treatments applied to the patients, and follow-up results were monitored. Data analysis was done with SPSS 21.0. Results: Of the 353 patients included in the study, 151 girls and 202 boys, 50.1% had non-monosymptomatic enuresis nocturna, while 49.9% had monosymptomatic enuresis nocturna. The age of the patients ranged from 5-19, with a mean age of 9.88±2.79. The age at which the patients were first diagnosed ranged from 5 to 16, with a mean age of 7.43±2.26. The duration of enuresis ranged from the shortest 1 year to the longest 12 years. The mean duration of enuresis was 3.85±2.38. It was determined that monosymptomatic enuresis nocturna was observed more frequently in male gender. It was determined that the mean age, age at first diagnosis, and duration of enuresis in patients with monosymptomatic nocturnal enuresis were higher than those of the non-monosymptomatic group. Conclusion: Enuresis is a common problem in children. Primary enuresis and MEN are more common in males. The age at first diagnosis, admission to our hospital, and duration of enuresis of monosymptomatic patients were higher than the non-monosymptomatic group. There is a significant family history of urinary incontinence in primary enuretic patients. Patients who are not monosymptomatic have more urinary tract infections and a history of urinary tract infections. The urinary system ultrasonography of monosymptomatic patients is mostly normal and the most common abnormality is increased bladder wall thickness and/or trabeculation. Desmopressin therapy and behavioral therapy are the most commonly used methods in treatment. Key word: Enuresis nocturna, child, urotherapy