Yenidoğan işitme taraması sonrası ebeveynlerin kaygı düzeyleri ve etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of parents' anxiety levels and affecting factors after newborn hearing screening
  1. Tez No: 802032
  2. Yazar: GİZEM PAKEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUAT YÖNDEMLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Yenidoğan İşitme Taraması, Durumluk ve Sürekli Kaygı
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada yenidoğan işitme taraması protokolü sonrası annelerin durumluk ve sürekli kaygı düzeylerinin farklı olup olmadığını incelemek amaçlanmıştır. Çalışma, 05.12.2022 tarihi ile 19.12.2022 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi MH5 Kadın Doğum Kulesi Yenidoğan İşitme Tarama Ünitesinden seçilen 90 anne ile yürütülmüştür. Sosyo-ekonomik düzey farkı gözetmeksizin seçilen 90 annenin genel bilgileri, katılımcı bilgilendirme ve onam formu ile demografik bilgi formunun doldurulması ile elde edildi. Katılımcıların kaygı düzeylerini ölçebilmek için Durumluk ve Sürekli Kaygı Ölçeklerini doldurmaları istendi. Çalışma sonucunda annelerin durumluk ve sürekli kaygı skorlarının tarama sonuçlarına göre (Geçti/Kaldı) gösterdiği farklılıklar arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Annelerin durumluk ve sürekli kaygı skorlarının yaşa göre gösterdiği farklılıklar istatistiksel olarak anlamlı bulunamamıştır. Annelerin durumluk kaygı skorlarının eğitim düzeyine göre gösterdiği farklar istatistiksel olarak anlamsızken, sürekli kaygı skorlarının eğitim düzeyine göre gösterdiği farklar istatistiksel olarak anlamlıdır. Bebeğin doğumuyla birlikte yaşanılması olası problemlerin ve bilinmezliklerin artması ile annelerin kaygı düzeyleri arasında pozitif bir ilişki olabileceği düşünüldü. Yaş farkı gözetmeksizin her annenin bebeği için kaygı duyabileceği düşüncesine varıldı. Eğitim düzeyinin yükselmesi ile kaygı skorlarının azalabileceği anlaşıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine whether the state and persistent anxiety levels of mothers were different after newborn hearing screening protocol. The study was conducted between 05.12.2022 and 19.12.2022 with 90 mothers selected from Ankara Bilkent City Hospital MH5 Obstetrics Tower Neonatal Hearing Screening Unit. The general information of the 90 mothers selected regardless of socio-economic level was obtained by filling out the participant information and consent form and the demographic information form. Participants were asked to fill out the Status and Persistent Anxiety Scales to measure their anxiety levels. As a result of the study, no significant difference was found between the differences in the mothers' status and continuous anxiety scores according to the screening results (Pass/Fail). The differences in the mothers' mood and persistent anxiety scores according to age were not statistically significant. While the differences in the mothers' state anxiety scores according to their education level were statistically meaningless, the differences in the continuous anxiety scores according to the level of education were statistically significant. It was thought that there could be a positive relationship between the increase in possible problems and unknowns with the birth of the baby and the anxiety levels of the mothers. It was thought that every mother, regardless of age, could be worried about her baby. It was understood that anxiety scores could decrease with the increase in the level of education. Keywords : Neonatal Hearing Screening, Conditionality and Persistent Anxiety