Türk ve Azerbaycan hukuklarında evlilik birliğinde yasal mal rejimlerinin karşılaştırılması
Comparison of legal property regimes in marriage union in Turkish and Azerbaijan law
  1. Tez No: 802031
  2. Yazar: FEMİDA BAYRAMOVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİ AZİZ MİDYAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, Türkiye, Aile Hukuku, Mal Ortaklığı, Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi, Azerbaijan, Turkey, Family Law, Property Partnership, Regime of Participation in Acquired Property
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu tezin amacı, Türk ve Azerbaycan Hukuklarında Evlilik Birliğinde Yasal Mal Rejimlerinin karşılaştırılmasının yapılmasıdır. Eşler arasında malvarlığı ilişkileri Aile Hukuku kapsamında düzenlenmiştir. Aile hukuku hem eşlerin çıkarlarını hem de üçüncü tarafların (alacaklılar, mirasçılar vb.) çıkarlarını ve haklarını korumayı amaçlayan düzenlemeler içermektedir. Aile ilişkilerinin yasal düzenlemesi öncelikle tarafların hak ve menfaatlerinin korunmasına, aile değerlerinin korunması ve çocukların yetiştirilmesi için ailede gerekli koşulların oluşturulmasına yöneliktir. Bu çalışma konuya ilişkin temel eserlerden ayrıntılı literatür taraması yapılarak hazırlanmış olup Türk ve Azerbaycan hukuklarında evlilik birliğinde yasal mal rejimlerinin karşılaştırılmasının yapılması amaçlanmıştır. Çalışmamızda Azerbaycan Cumhuriyeti Aile Hukuku kapsamında, düzenlenen ilişkiler, medeni hukukun aile ilişkilerine uygulanması, evlilik, evliliğin sona ermesi, geçersizliği, eşlerin sorumlulukları genel hatları ile tespit edildikten, sonra Türk ve Azerbaycan hukuklarında evlilik birliğinde yasal mal rejimleri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Çalışmamızın sonuç bölümünde bu çalışma ile tespit ettiğimiz iki mal rejimi arasındaki temel farklılıklar ve benzerlikler belirtilmiş ve çözüm önerileri getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to compare the Legal Property Regimes in Marriage Union in Turkish and Azerbaijani Laws. Asset relations between spouses are regulated within the scope of Family Law. Family law includes regulations that aim to protect the interests and rights of both spouses and third parties (creditors, heirs, etc.). The legal regulation of family relations is primarily aimed at protecting the rights and interests of the parties, protecting family values and creating the necessary conditions in the family for raising children. This study has been prepared by making a detailed literature review from the main works on the subject, and it is aimed to compare the legal property regimes in the marriage union in Turkish and Azerbaijani laws. In our study, the regulated relations within the scope of the Family Law of the Republic of Azerbaijan, the adaptation of civil law to family relations, marriage, the termination of marriage, its invalidity, the responsibilities of the spouses were determined in general terms, and then the legal property regimes in the marriage union in Turkish and Azerbaijan laws were examined comparatively. In the conclusion part of our study, the main differences and similarities between the two commodity regimes that we have determined with this study have been stated and solutions have been tried to be proposed.