Ani işitme kaybı ile kardiyovasküler risk faktörleri ve serebrovasküler olaylar arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between sudden hearing LOSS and cardiovascular risk factors and cerebrovascular events
- Tez No: 802095
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ÖZKIRIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Ani İşitme Kaybı, Kardiyovasküler Risk Faktörü, Serebrovasküler Olay, Sudden hearing loss, cardiovascular risk factor, cerebrovascular accident
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Ani sensörinöral işitme kaybı (ASNİK) tanısı almış hastalarda kardiyovasküler risk faktörleri varlığı ve bu hastaların daha sonraki zamanlarda serebrovasküler olay (SVO) geçirip geçirmediklerinin araştırılması. Gereç ve Yöntem: Adana Yüreğir Devlet Hastanesi başta olmak üzere Sağlık Bakanlığı Adana Hastaneleri KBB ve Odyoloji bölümlerinde geriye dönük dosya incelemesi yoluyla ASNİK tanısı alan 487 hasta ile demografik faktörleri eşleştirilmiş 524 kontrol hastası çalışmaya dahil edildi. Hastaların dosya kayıtlarından kardiyovasküler risk faktörlerinden hipertansiyon, diabet, hiperlipidemi öyküsü olanlar ile serebrovasküler olay geçirenler ve serebrovasküler olayı ASNİK'ten ne kadar zaman sonra geçirdikleri tarandı. Elde edilen sonuçlar %95 (p0.05). Grup I'de ASNİK'ten ortalama 49.5 (±35.1) ay sonra SVO meydana geldiği bulundu. Sonuçlar: ASNİK tanısı almış 18 yaş ve üzeri erişkin hastalarda kardiyovasküler risk faktörlerinden hipertansiyon, diabet ve hiperlipideminin ASNİK oluşumu ile anlamlı ilişkisinin olmadığı; ASNİK'in daha sonraki zamanlarda SVO geçirmeye yatkınlık yaratmadığı saptanmıştır. ASNİK etyolojisindeki damarsal faktörlerin etkilerinin daha detaylı testlerle belirli bir yaşın üzerinde olan daha fazla sayıda hasta ile araştırılması anlamlı sonuçlar verecektir.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the presence of cardiovascular risk factors in patients diagnosed with sudden sensorineural hearing loss (SSNHL) and whether these patients have had a cerebrovascular accident (CVA) later on. Materials and Methods: A retrospective file analysis was carried out in the ENT and Audiology departments of Adana Yüreğir State Hospital. A total of 487 patients diagnosed with SSNHL and 524 control patients whose demographic factors were matched were included in the study. From the file records of the patients, those with a history of cardiovascular risk factors such as hypertension, diabetes, hyperlipidemia, those who had a CVA and how long they had had a CVA after SSNHL were screened. Obtained results were evaluated at 95% (p0.05). In Group I, CVA was found to occur on average 49.5 (±35.1) months after SSNHL. Conclusions: It was found that hypertension, diabetes and hyperlipidemia, which are cardiovascular risk factors, were not significantly associated with the occurrence of SSNHL in adult patients aged 18 years and older who were diagnosed with SSNHL. It has been determined that SSNHL does not predispose to having CVA later on. Investigation of the effects of vascular factors in the etiology of SSNHL with more detailed tests with more patients over a certain age will yield meaningful results.