Türkiye'de elde edilen propolis 'pirebolu' örneğinde kafeik asit ve esterlerinin izolasyonu ve antibakteriyel etkileri
Isolation and antibacterial activity of caffeic acids and its ester in propolis samples, collected from Turkey
- Tez No: 80212
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA KURUCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Propolis, kafeik asit ve esterleri, mikrobiyolojik çalışma, Antibakteriyel etki, Spektral analizler, Propolis, caffeic acid and its esters, microbial research, Antibacterial effect, spectral analysis
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
88 6-ÖZET Türkiye'de elde edilen Propolis“Pirebolu”örneğinde kafeik asit ve esterlerinin izolasyonu ve Antibakteriyel etkiler! Bu çalışmada amacımız Türkiye'de elde edilen Propolis örneğinde kafeik asit ve esterlerini izole etmek ve antimikrobiyal etkilerini incelemekti. Yapılan çalışmalar sonucunda Ankara-Kazan bölgesindeki Propolis örneğinden ilk kez bir izolasyon çalışması yapılmış ve sonuçta 3 bileşiğin oluşturduğu bir karışım elde edilmiştir. Yapılan spektral analizler sonucunda bu karışımın izopent-2'-enil kafeat, izopent-3'-enil kafeat ve fenil etil kafeat'tan meydana geldiği belirlenmiştir. (Y1) 2 farklı bölgeden (Ankara-Kazan; Muğla-Marmaris) farklı konsantrasyonlarda (%96, %70, %50, %30) hazırlanan 8 ayrı etanollü ekstre ve izole edilen Y1 karışımı üzerinde antimikrobiyal etki araştırılması yapılmıştır. Bu amaçla 7 adet Gram(+), 4 adet Gram(-) bakteri kültürü ve 1 adet fungus kültürü kullanılmıştır. Sonuçta Ankara-Kazan bölgesinden elde edilen Propolis örneğinin Muğla-Marmaris bölgesinden elde edilen Propo/is'e göre daha yüksek aktivite gösterdiği saptanmıştır. Etanolle hazırlanan farklı konsantrasyonlar karşılaştırıldığında ise en yüksek aktivitenin %50'lik etanolllü ekstrelerde olduğu gözlenmiştir. Antimikrobiyal çalışmalar sonucunda izole edilen Y1 bileşiğinin yüksek aktivite göstermesi, kafeik asit esterlerinin Propolis"m antimikrobiyal aktivitesinden sorumlu başlıca bileşikler olduğu, bir kez daha ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
89 7-SUMMARY Isolation and Antibacterial activity of caffeic acids and its ester in Propolis samples, collected from Turkey In this study, our aim was isolating the caffeic acid and its esters from Propolis samples collected in Turkey and investigating their antimicrobial effects. For the first time isolation was made on the Propolis samples collected from Ankara-Kazan region and mixture of three compounds are obtained. After spectral analysis, it is understood that this mixture contains (isopent- 2'enyl cafeat, isopent-3'-enyl cafeat, phenyl ethyl cafeat) (Y1) 8 extract have been obtained by using 96 %, 70 %, 50 % and 30 % ethanol from the different samples (Ankara-Kazan; Muğla-Marmaris). Antimicrobial studies were made on this 8 extract and Y1 mixture. Exracts prapered from Propolis samples were appiled on 7 Gram (+), 4 Gram (-) bacterial culture and 1 fungus culture. After comparing the results of two region, it was obvious that Propolis collected from Ankara-Kazan region is more active than Muğla-Marmaris region. By comparing the activities of different concentrations, 50 % ethanol extracts is more active than the others. As a result of antimicrobial research, Propolis samples and Y1 mixture showed high activity because of caffeic acid and its esters.