Kanatlılarda Newcastle hastalığına karşı göz ve burun yoluyla aşılamaların karşılaştırılması
Comparison of vaccinations applied trough eyes and nostrils against Newcastle disease in poultry
  1. Tez No: 80211
  2. Yazar: K. SEMİH GÜMÜŞSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER M. ESENDAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Veteriner Hekimliği, Microbiology, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aşılama, burun-göz damlatma, immunity, Newcastle disease, tavuk, Vaccination, eye-nostril drop, immunity, Newcastle disease, chicken
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
78 ÖZET Kanatlılarda Newcastle Hastalığına Karşı Göz ve Burun Yoluyla Aşılamaların Karşılaştırılması Bu çalışmada, Newcastle hastalığına karşı göz ve burun yoluyla aşılanan civcivlerde oluşan antikorların ve bağışıklığın durumu karşılaştırılmıştır. Ayrıca, bir defa aşılanan hayvanlarda antikor titresinin nekadar bir süre devam ettiğinin ve hangi aşılama yolunun, müteakip ikinci aşılamalar için uygun bir basamak oluşturduğunun ve daha yüksek bir antikor titresi meydana getirdiğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, 100 adet civciv Newcastle HB1 ve LaSota aşı susu kullanmak suretiyle aşılanmışlardır, iki gruba ayrılan civcivlerin bir kısmına göz yoluyla diğer kısmına burun yoluyla yapılan aşılamalar sonucu, hayvanlardan periyodik zamanlarda alınan kan numuneleri hemaglutinasyon inhibisyon testi ile değerlendirilmeye tabi tutulmuştur. Aşı veriliş yollarına göre oluşan antikor titrelerinin ve sürelerinin karşılaştırılması yapılmıştır. Çalışmanın 10. gününde ortalama maternal antikor titreleri Log2 HI 5.03 olarak saptanan civcivler 11. günde 50'şer hayvan olmak üzere iki gruba ayrılmış birinci gruba burun, ikinci gruba göze bir damla HB1 aşı virusu damlatılmak suretiyle aşılama yapılmıştır. Ayrıca, 10 adet civciv kontrol amacıyla kullanılmak üzere ayrılmıştır. Aşılanan her iki gruptan 31. günde tesadüfi örnekleme yöntemi ile 25'er adet civcivin kanları alınmıştır. HB1 ile burun aşılaması yapılan civcivlerde ortalama Log2 HI titresi 8.96 (%100), HB1 ile göz aşılaması yapılan civcivlerde ise ortalama Log2 HI titresi 8.52 (%96) olarak saptanmıştır. Aşılamalar sonucu burun yoluyla yapılan aşılamada 7 ve 7'nin üstündeki serum sayısı 25 adet olup ortalama titreye göre bağışıklık durumunun yüzde oranı 100 (%100), göz yoluyla yapılan aşılamada 7 ve 7'nin üstündeki serum sayısı 24 adet olup ortalama titreye göre bağışıklık durumunun yüzde oranının 96 (%96) olduğu belirlenmiştir. Birinci ve ikinci gruptaki 25'er adet hayvan 32. günde LaSota aşı susu kullanılarak içme suyu yolu ile aşılanmışlardır. İkinci aşılamaları yapılan hayvanlardan 15 gün sonra alınan kan numunelerindeki antikor titreleri, HB1 burun + LaSota içme suyu ile aşılananlarda ortalama Log2 HI titresi 9.06 (%100) iken HB1 göz + LaSota içme suyu ile aşılananlarda da 8.80 (%100) olarak tespit edilmiştir. Periyodik olarak 1579 gün ara ile alınan kan numunelerinde ise 62. günde sırası ile birinci ve ikinci grupta 6.80 (%66.7) ve 6.40 (%46.7), 77. günde 5.93 (%0) ve 5.80 (%13.3), 92. günde 5.33 (%0) ve 5.20 (%0), 107. günde 5.06 (%0) ve 4.93 (%0) olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte, birinci aşılamada HB1 ile burun ve göz yoluyla aşılanıp ikinci aşılamada LaSota aşı susu ile aşılanmayan hayvanlardan alınan kanlara HI testi uygulanmıştır. HB1 burun yolu ile aşılanan hayvanlarda 31. gün ortalama Log2 HI titreten 7.73, göz yolu ile aşılananlarda 7.27; 46. günde ise 5.93 ve 5.86 olarak saptanmıştır. Elde edilen sonuçların istatistiksel incelenmesinde, uygulanan aşı yollarına göre (burun ve göz) oluşan antikor titreleri yönünden önemli bir farklılık saptanamamıştır. Her iki aşılama yöntemi de birbirine yakın antikor titreleri oluşturduğundan, hayvanların birinci aşılamalarında göz veya burun yöntemlerinden herhangi birisinin kullanılmasının mümkün olabileceği ortaya konulmuştur. Ancak, aşı uygulamaları yönünden burundan yapılan aşılamanın, göz'e oranla daha fazla kolaylık göstermesi ve aşının kısa sürede emilmesi bir avantaj olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
80 SUMMARY Comparison of Vaccinations Applied Trough Eyes and Nostrils Against Newcastle Disease in Poultry In this study, antibody responses and immunity produced in chicks vaccinated against Newcastle disease through eyes and nostrils were compared. In addition, it was aimed to determine the duration of persistence of antibodies in chicks vaccinated once, and which vaccination route was suitable for re-vaccinations providing higher antibody titreş. For this purpose, 100 chicks were vaccinated with Newcastle HB1 and LaSota vaccine strains. Chicks were divided into two groups, one group was vaccinated through eyes and the other group through nostrils, and blood samples taken periodically were assessed by means of haemaglutination inhibition test. According to vaccination routes, antibody titreş and their persistences were compared. On the 10th day of study, chicks, whose mean maternally derived antibody titreş were determined as Log2 HI 5.03 were divided into two groups comprised of 50 animals in each group on the 11* day, and one group was vaccinated through nostrils and the other group through eyes with a drop of HB1 vaccine strain. Unvaccinated 10 chicks were left as a control group. Blood samples were taken from randomly selected 25 chicks from each group on the 31* day. Mean Log2 HI titreş in chicks vaccinated through nostrils and eyes were found to be 8.96 (100 %) and 8.52 (96 %) respectively. Number of serum for 7 or over in chicks vaccinated through nostrils was 25; according to mean titre, percentage of immunity was 100 (100 %). The number of serum for 7 or over in chicks vaccinated through eyes was 24, according to mean titre, percentage of immunity was 96 (96 %). Twenty-five animals from each group were re- vaccinated via drinking water with LaSota vaccine strain on the 32nd day. Antibody titreş in blood samples taken from re-vaccinated animals 15 days later were 8.80 (100 %) and 9.06 (100 %) in groups received HB1 eye + LaSota drinking water and HB1 nostril + LaSota drinking water, respectively. The chicks were bled on each 15 consecutive days and antibody titreş in groups 1 and 2 were found to be 6.80 (66.7 %) and 6.40 (46.7 %) on the 62nd day, 5.93 (0 %) and81 5.80 (13.3 %) on the 77th day, 5.33 (0 %) and 5.20 (0 %) on the 92nd day, and 5.06 (0 %) and 4.93 (0 %) on the 107th day. The HI test was also applied to blood samples taken from animals that were vaccinated with HB1 through nostril and eye routes without a second vaccination with LaSota. In the animals vaccinated with HB1 through nostrils and eyes, the mean Log2 HI titers were found to be 7.73 and 7.27 on the 31st day and 5.93 and 5.86 on the 46th day respectively. By the statistical analysis of the data, no significant differences were found in the antibody titreş produced, between the application routes of vaccine (nostril and eye). Since both vaccination routes produced similar antibody titreş, it was determined that, any one of them could be used conveniently in the first vaccination of chicks. However, it was considered that in practice, the ease of application and the more readily absorbtion of vaccine through nostril route makes it more advantageous than the eye route.