Doğal dokuların cruse tarama makinesi ile seramiğe uygulanması
Application of natural tissues on ceramic via cruse scanning machine
- Tez No: 802172
- Danışmanlar: DOÇ. ŞİRİN KOÇAK ÖZESKİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Doku, Baskı Teknikleri, Cruse Tarama Makinesi, Seramik, Texture, Printing Techniques, Cruse Scanning Device, Ceramic
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Sanatsal ve endüstriyel alanda seramik üretimi sonsuz sayıda çıkış noktası ve tekniklerle yapılmaktadır. Her alanda olduğu gibi seramik sanatında da doğa yol gösterici olmuştur. Sanatçılar esin kaynağı olarak doğayı sıklıkla kullanmışlardır. Varlıkları, sanatçılara eşsiz güzellikte gösteren en önemli unsur dokudur. Canlıları benzersiz kıldığı gibi, sanat eserlerine de karakteristik özellik kazandırmaktadır. Tekniklerin gelişmesinde ve çoğalmasında en büyük etken teknoloji olmuştur. Günümüzde baskı teknolojilerinin seramik sektörüne uyarlanmalarıyla üretimde büyük gelişmelere ve yeniliklere olanak sağlanmıştır. Doğada var olan mermer, taş görünümlerinin yüksek çözünürlükte, aslına uygun şekilde seramik yüzeye uygulanması seramik ürünlerin katma değerinin artmasına neden olmuştur. Seramik yüzey tasarımlarının doğal nesnelerden yola çıkılarak gerçekleştirilmesine olanak sağlayan yeni teknoloji cihazlarından olan Cruse tarayıcılar son yıllarda seramik sektöründe kullanılmaya başlanmıştır. Cruse tarayıcılar, sadece seramik dekor endüstrisinde değil, arşivlerde, müzelerde ve sanat eserlerinin reprodüksiyonları için kullanılan araçlardır. Ahşap zeminler, seramik karolar, laminatlar, kumaşlar, mobilya tasarımı ve duvar kâğıdı üretimi için istenilen yüzeyleri dijitalleştirebilmektedir ve çok yüksek çözünürlükle bilgisayara aktarılabilmektedir. Bu sayede de yeni yüzey tasarımlarının oluşturulması ve seramik yüzeylere uygulanması mümkün olmaktadır. Bu araştırmanın amacı; Cruse tarama makinesinin seramik sektöründe kullanımını araştırmak ve teknolojinin seramik üretim yöntemlerine etkisini incelemektir. Araştırmanın kapsamı ve konusu; doğal dokuların, Cruse tarama makinesi ile seramik yüzeylere aktarımıdır. Cruse tarama makinesinin neden ve hangi alanlarda tercih edildiği, nasıl kullanıldığı, görüntü kalitesi, bu araştırmanın kapsamını oluşturmaktadır. Araştırmada Cruse tarama makinesinin çalışma prensipleri, seramik sektöründe kullanımı, sektöre olan katkısı incelenmiştir. Seramik sektöründe kullanılan araçlardan biri olan Cruse tarayıcılar hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır. Konu ile ilgili yapılan literatür taramalarının azlığı nedeni ile bu çalışmanın alana katkı sağlayacağı ve yeni bir kaynak oluşturacağı umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In both artistic and industrial fields, ceramic production is carried out with endless starting points and techniques. As in every other field, nature has been a guiding force in ceramic art. Artists frequently use nature as a source of inspiration. The tissue is the ultimate essence that showcases the existing things to the artists in a unique way. Not only it enables the living beings to be one of a kind, but it also brings characteristic specifications to the artworks. Technology has been the greatest factor in the development and proliferation of techniques. Today, with the adaptation of printing technologies to the ceramic sector, significant advancements and innovations have been made in production. The application of marble, and stone visuals, which already exist in the nature, on the surface of the ceramic in accordance with the original material has caused a rise in the added value of the ceramic tiles. Being the new technology devices, Cruse scanners which enable the designs of the ceramic surfaces being derived from the natural objects has been in use in ceramic industry in recent times. Cruse scanners are tools that are not only used in ceramic decoration industry but they are also convenient in archives, museums, and the reproduction of the art works. The desired surface can be digitalized and transferred to computers in a really high resolution for the production of wooden floors, ceramic tiles, laminated flooring, fabrics, furniture design, and wallpapers. Owing to this, it is possible to create new surface designs and apply on ceramic surfaces. The purpose of the research is to make research about the usage of Cruse scanning device in the ceramic sector and analyze the impact of the technology on the methods of ceramic production. The content and the topic of the research is the transfer of the natural or artificial texture towards ceramic surfaces via Cruse scanning device. The reason why and in which fields Cruse scanning devices are preferred, how they are used, the visual quality, and the examples in Turkey constitutes the content of this research. In the study, the working principles of Cruse scanning device, its usage in ceramic sector, and its contribution to the sector has been analyzed. There has not been enough information related to Cruse scanners which is one of the devices used in ceramic sector. Due to lack of data as a result of the applied literature surveys, this study is expected to contribute and turn into a new resource.