Kirdeya hoşdarîkirinê di gotinên mezinan de
Atasözlerinde uyarı eylemleri / Warning act in proverbs
  1. Tez No: 802183
  2. Yazar: ARAZ KHALAF AMO
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAŞİM ÖZDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Dil, Pragmatik, Eylem, Uyarmak, Atasözleri, Language, Pragmatic, Act, Warning
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Dil, kendi kural ve düzenine göre kurulmuş yerel ve genel bir şekli olan fakat her milletin bu kural ve düzeni kendine göre kurmuş olduğu, iç ve milletler arası ilişkileri düzeltmede başlıca araç olan bir sistemdir. Dil birçok eylem ve durumu aktarır, bu eylemler ister doğrudan ister çevre aracılığıyla iletilir. Dili zenginleştiren faktörlerden biri pragmatiktir. İkaz etmek pragmatizmin en önemli işlevidir ve dil dünyasında önemli bir role sahiptir. Bu rol genel olarak toplumda karşılık bulur. Çünkü bu eylem, toplumu onları korumaya veya kaçınmaya teşvik ederek ortaya çıkar. Yaşamımızda yanlış eylem, davranış ve uygunsuz düşünceler vardır ve var olacaktır, bu ikaz etme sayesinde hayatın bütün bağlamlarında kullanılmaktadır. Atasözleri, atalarımızın bize bıraktığı kıymetli hazinedir. Çünkü bugün bile değerini kaybetmeyen yerli harita, aksine güçlenmiş, derin ve entelektüel ve sıradan tüm tartışmaların sebebini oluşturur. Konuşmacı konuşmasını daha etkili ifade etmek için kelimelerin ya da ifadelerin temel anlam dışında folklorun derinliklerinden de istifade eder. İkaz etme eylemi biçim olarak kısa ve hafiftir, ancak içerik olarak derin ve anlamlı bir mesaja sahiptir. Bu gibi eylemlerin atasözleriyle ortak noktası budur, çünkü bu edebi sözler doğası gereği kısadır ve derin bir içeriğe sahip olduğundan pragmatizimde daha büyük bir rol oynar. Bu anlamda bu iki anlatım türü kısalık yoluyla bir içeriği genişletir ve bunların amacı toplumu mutlu etmek ve hastalıklardan ve felaketlerden uzak tutmaktır. Dilsel etkinliğin en önemli etkinliği halk edebiyatının en önemli bölümüyle karıştırılmasının nedeni buydu ve bu durum da bu çalışmanın yapılmasına aracı oldu.
Özet (Çeviri)
Language is a system that has a local and general form established according to its own rules and order, but each nation has established this rule and order according to its own, and is the main tool in improving domestic and international relations. Language conveys many actions and situations, either directly or through the environment. One of the factors that enrich the language is pragmatic. Warning is the most important function of pragmatism and has an important role in the world of language. This role is reciprocated in society in general because this action occurs by encouraging society to protect or avoid them. There are and will exist wrong actions, behaviors and inappropriate thoughts in our life, thanks to this warning it is used in all contexts of life. Proverbs are the precious treasure left to us by our ancestors, because even today, the local map, which has not lost its value, is the reason for all the discussions that are strengthened, deep and intellectual and ordinary. In order to express his speech more effectively, the speaker makes use of the depths of folklore besides the basic meaning of words or expressions. The act of warning is short and light in form, but has a deep and meaningful message in content. This is what such actions have in common with proverbs, since these literary sayings are short in nature and have a deep content, thus playing a greater role in pragmatism. In this sense, these two types of narration expand a content through brevity and their purpose is to make the society happy and to keep it away from diseases and disasters. This was the reason why the most important activity of linguistic activity was confused with the most important part of folk literature, and this situation was instrumental in making this study.