Hayvanlardan helicobacter türlerinin izolasyonu
Isolation of helicobacter species from animals
- Tez No: 80233
- Danışmanlar: PROF. DR. K. SERDAR DİKER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Veteriner Hekimliği, Microbiology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Helicobacter felis, Helicobacter pullorum, Helicobacter hepaticus, Helicobacter biliş, Helicobacter muridarum, Flexispira rappini, Helicobacter felis, Helicobacter pullorum, Helicobacter hepaticus, Helicobacter bilis, Helicobacter muridarum, Flexispira rappini
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET Hayvanlardan Helicobacter Türlerinin İzolasyonu Bu çalışmada, köpek, kedi, tavuk, fare, rat ve kobayların çeşitli organlarındaki Helicobacter varlığı ve sıklığı mikrobiyolojik yöntemlerle araştırıldı. Hayvanların mide, barsak, karaciğer ve safra kesesi örneklerinden Helicobacter" lerin izolasyonu için at kanlı Skirrow selektif besiyeri kullanıldı. Mide örneklerine ayrıca direkt mikroskopik muayene ve çabuk üreaz testi uygulandı. Helicobacter türleri, morfolojik, biyokimyasal ve tolerans özelliklerine göre ayrıldı. İncelenen 1450 örnekten toplam 43 Helicobacter susu izole edildi. H. felis, 75 köpek midesinin % 2.6' sından, 25 kedi midesinin % 16' sından izole edildi. Mikroskopik muayene ve üreaz testi ile, köpeklerin % 62' sinde, kedilerin % 28' inde gastrik Helicobacter benzeri organizmaların varlığı belirlendi. İncelenen 250 tavuğa ait karaciğer, duodenum ve sekum örneklerinden sırasıyla % 1.2, % 2, % 2 oranında H. pullorum izole edildi. Altmış farenin herbir Helicobacter sıklığı şöyle bulundu; H. hepaticus karaciğerde % 5, H. biliş safra kesesinde % 3.3, H. muridarum sekumda % 3.3, kolonda % 6.6 ve sekumda Flexispira rappini % 5. Fare midelerinde Helicobacter susu bulunmadı. H. muridarum 100 adet ratın ileal ve sekal örneklerinde % 5 oranında bulundu. Elli kobaya ait ileum ve sekum örneklerinden Helicobacter izole edilemedi. Kedilerde H. felis, tavuklarda H. pullorum, farelerde H. hepaticus, H. biliş, H. muridarum ve Flexispira rappini ve ratlarda H. muridarum' un varlığı Türkiye' de ilk kez bu çalışma ile bildirildi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Isolation of Helicobacter species from Animals In this study, the presence and prevalence of Helicobacter species in various organs of dogs, cats, chickens, mice, rats and guinea pigs were investigated by microbiological methods. Skirrow selective medium containing horse blood was used for the isolation of helicobacters from stomach, intestine, liver and gallbladder samples of animals. Stomach samples were further subjected to the direct microscopic examination and rapid urease test. Helicobacter species were identified according to their morphologic, biochemical and tolerance characteristics. A total of 43 Helicobacter strains were isolated from 1 450 samples. H. felis was isolated from 2.6 % of 75 dogs, and 16 % of 25 cats stomach samples. The presence of gastric Helicobacter-like organisms was determinated in 62 % of dogs and 28 % of cats, by microscopic examination and urease test. H. pullorum was isolated from 1.2 %, 2 % and 2 % of liver, duodenum and cecum samples of 250 chickens, respectively. The prevalance of Helicobacters in each organ samples of 60 mices was as follows; H. hepaticus in liver, 5 %; H. bilis in gallbladder, 3.3 %; H. muridarum in cecum, 3.3 %, and in colon, 6.6 %; and Flexispira rappini in colon, 5 %. No Helicobacter was found in the stomach of mice. H. muridarum was isolated from 5 % of 100 ileal and 100 cecal samples of rats. Helicobacters could not be isolated from ileum and cecum samples of 50 guinea pigs. The presence of H. felis in cats; H. pullorum in chickens; H. hepaticus, H. bilis, H. muridarum and F. rappini in mice; and H. muridarum in rats was reported for the first time in Turkey.