Glycyrrhetinic asit, streptococcus thermophilus ve lactobacillus casei'nin helicobacter pylori'ye karşı in-vitro, in-vivo etkinliği ve moleküler mekanizmaları
In-vitro, in-vivo activity and molecular mechanisms of glycyrrhetinic acid, streptococcus thermophilus and lactobacillus casei against helicobacter pylori
  1. Tez No: 727189
  2. Yazar: ERHAN TEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİZAMİ DURAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: H. pylori, AGS hücre hattı, Glycyrrhetinic asit, sekonder biyoaktif metabolit, gen ekspresyonu, H. pylori, AGS cell line, Glycyrrhetinic acid, secondary bioactive metabolite, gene expression
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Giriş & Amaç: H. pylori insanlarda gastrit, doudenal ülser ve gastrik kanserle ilişkilendirilen dünya nüfusunun yaklaşık yarısından fazlasında bulunan bir patojendir. Biz bu çalışmada H. pylori'ye karşı G. asit, S. thermophilus ve L. casei'nin biyokomponentlerinin AGS hücre hattında ve deneysel olarak oluşturulmuş sıçan gastrit modelinde etkinliklerinin araştırılmasını amaçladık. Yöntem: Bileşiklerin anti-H. pylori etkinliği, hastalığın progresyonunda önemli etkinlikleri olduğu bilinen NF-κB, IL-1B, IL-6, IL-8, IL-10, TNF-α, COX-2, FOX-M1 ve IL-33 genlerinin ekspresyonları seviyeleri RT-PCR yöntemiyle belirlenerek araştırıldı. Ayrıca H. pylori ile deneysel olarak oluşturulmuş sıçan gastrit modelinde bileşiklerin ve farklı kombinasyonlarının etkinliği standart tedavi grubuyla kıyaslı olarak mikrobiyolojik ve histopatolojik olarak da değerlendirildi. Bulgular: Deneylerde S. thermophilus tedavi grubunda NF-kB, TNF-α, COX-2 ve IL-1B, IL-6, IL-33, FOX-M1 ve IL-8 gen ekspresyonları anlamlı derecede azaldığı, IL-10 ekspresyonunun ise anlamlı düzeyde arttığı tespit edilmiştir. Gen ekspresyonları üzerindeki bu etkinliklerin S. thermophilus artı L. casei artı antibiyotik ve S.thermophilus artı G.asit artı antibiyotik tedavi grupları ile S. thermophilus artı L. casei artı G. asit artı antibiyotik dörtlü kombine tedavi gruplarında güçlü sinerjistik etkilerle ortaya çıktığı saptanmıştır. S. thermophilus tedavi grubunda hayvanlarda H. pylori eradikasyonu S. thermophilus tedavi grubunda tam olarak sağlanırken, G. asit grubunda eradikasyon oranı %60, ve L. casei ve antibiyotik tedavi grubunda ise %80 idi. S. thermophilus tedavi grubunda ödem ve lökosit infiltrasyonu görülmezken, diğer gruplarda lenfosit ve lökosit infiltrasyonu ile hafif ödem varlığı da tespit edildi. Üçlü kombine tedavi gruplarında anti-H. pylori etkinliği ikili kombine tedavi gruplarında bakteri eradikasyonu açısından daha etkili idi. Üçlü kombine tedavi uygulanan iki grupta da (S. thermophilus artı L. casei artı antbiyotik ve S. thermophilus artı G. asit artı antibiyotik tedavi grupları) hayvanların mide dokularında H. pylori'ye rastlanmazken, her ki grupta da orta düzeyde lenfosit infiltrasyonu ile hafif ödem ve düşük lökosit infiltrasyonu tespit edildi. S. thermophilus artı L. casei artı G. asit artı antibiyotik kombinasyonundan oluşan dörtlü tedavi grubunda ise H. pylori eradikasyonunun tam olduğu, mide dokusunda lökosit infiltrasyonuna ve ödeme rastlanmadığı, sadece hafif lenfosit infiltrasyonun olduğu tespit edildi. XIV Sonuç: S.thermophilus tedavi grubunda birçok yangısal sitokinin gen ekspresyon düzeylerinde azalma tespit edilirken dörtlü kombinasyon grubunda önemli sinerjistik etkiler belirlenmiştir. Ayrıca S.thermophilus tedavi grubu ile dörtlü tedavi grubunda gerek H.pylori eradikasyonunun ve gerekse de histolojik açıdan doku iyileşmesinin tam olması sebebiyle hem yeni tedavi yaklaşımlarının oluşturulmasında hem de mevcut terapötik yöntemlerin iyileştirilmesi açısından oldukça önemli olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction & Aim: H. pylori is a pathogen associated with gastritis, doudenal ulcer and gastric cancer in humans and is present in more than half of the world's population. In this study, we aimed to investigate the efficacy of G. acid, S. thermophilus and L. casei biocomponents against H.pylori in AGS cell line and rat gastritis model. Method: The anti-H. pylori activity of the compounds was determined by PCR and the expressions of NF-κB, IL-1B, IL-6, IL-8, IL-10, TNF-α, COX-2, FOX-M1 and IL-33 genes. These genes have important activities in the progression of the disease. In addition, the treatment success of these compounds and their different combinations in the rat gastritis model experimentally induced with H. pylori was also evaluated microbiologically and histopathologically compared to the standard antibiotic treatment group. Results: The levels of NF-kB, TNF-α, COX-2 and IL-1B, IL-6, IL-33, FOX-M1 and IL-8 gene expressions were significantly decreased in the S. thermophilus treatment group, the level of IL-10 expression increased significantly. These activities on gene expressions appeared with strong synergistic effects in the S. thermophilus plus L. casei plus antibiotic and S. thermophilus plus G. acid plus antibiotic treatment groups and the S. thermophilus plus L. casei plus G. acid plus antibiotic quadruple combined treatment groups. While H. pylori eradication was completely achieved in the S. thermophilus treatment group, the eradication rate was 60% in the G. acid group and 80% in the L. casei and antibiotic treatment group. No edema and leukocyte infiltration were detected in the S. thermophilus treatment group, whereas other groups had mild edema with lymphocyte and leukocyte infiltration. Anti-H. pylori efficacy in triple combined treatment groups was more effective when evaluated in terms of bacterial eradication than in dual combined treatment groups. H. pylori was not detected in the gastric tissues of animals in both groups treated with triple combined therapy (the S. thermophilus plus L. casei plus antibiotic and S. thermophilus plus G. acid plus antibiotic treatment groups), whereas both groups had mild edema with moderate lymphocyte infiltration and low leukocyte infiltration. In the quadruple treatment group consisting of the combination of S. thermophilus plus L. casei plus G. acid plus antibiotic, H. pylori eradication was complete, there was no leukocyte infiltration and edema in the stomach tissue, only mild lymphocyte infiltration. Conclusion: While gene expression levels of many inflammatory cytokines were decreased in the S. thermophilus treatment group, significabt synergistic effects were also detected in the quadruple combination group. In addition, we think that it may be very important in XVI terms of both the creation of new treatment approaches and the improvement of existing therapeutic methods, since both the eradication of H. pylori and the complete healing of the tissue in terms of histology in the S. thermophilus treatment group and the quadruple treatment group.