Parotidektominin tükürük alfa amilaz değerine etkisi
The effect of parotidectomy on salivary alpha amylase values
- Tez No: 802453
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TALİH ÖZDAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Parotis tümörü, parotidektomi, tükürük salgısı, alfa amilaz, Parotid tumor, parotidectomy, salivation, alpha amylase
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Giriş ve Amaç: Parotis bezi tümörleri tüm baş boyun tümörlerinde %2 oranında karşımıza çıkmaktadır. Parotis bezi cerrahisi daha çok tümörler nedeniyle gerçekleştirilir. Bu çalışmada parotis tümörlü hastaların tükürük salgısındaki alfa amilaz değerlerini preoperatif ve postoperatif dönemde inceleyip parotidektominin tükürük salgısına etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Ağustos 2021 ve Eylül 2022 tarihleri arasında Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniğinde parotidektomi operasyonu yapılan 40 hastayı kapsamaktadır. Çalışma kapsamında hastaların ameliyat öncesinde ve ameliyat sonrasında tükürük sıvıları toplanmıştır. Çalışmamızda örnekleri toplama ve saklama aşamasında özellikle kortizol için tasarlanmış polipropilen/düşük yoğunluklu polietilen materyalden yapılmış SARSTEDT marka Salivette tüpler kullanıldı. Hastalardan pamukları 1 dakika süresince ağızlarında bekletip tükürük salgısı ile ıslatmaları istendi. Örnekler ameliyat öncesi operasyon gününde 07:00-08:00 saatleri arasında toplandı. Postoperatif örnekler ise ameliyattan 2 hafta sonra 07:00-08:00 saatleri arasında toplandı. Toplanan numuneler santrifüj cihazında 1000 devirde 2 dakika boyunca santrifüj edildi ve toplama kabındaki pamuk çıkarılarak tükürük sıvısı numuneleri -80 ℃ derecede saklandı. Test yöntemi ELİSA yöntemidir ve çalışmada kullanılan yıkama cihazı HUMAN marka COMBİ WASH model cihazdır. Çalışmada kullanılan okuma cihazı NEXT LEVEL marka ALİSEİ model cihazdır. Test biriminiz ng/mL cinsindendir ve testimizde dilüsyon kullanılmamıştır. Bulgular: Hastaların yaşları 22-82 arasında değişmekte olup yaş ortalaması 49,18±14,37 dir. Çalışmamızdaki cinsiyet dağılımına bakıldığında ise 10 (%25) kadın, 30 (%75) erkek hastaydı. Parotis tümörlü hastalarımız ameliyat edildiği taraflara göre ayrıldığında 18 (%45) hastanın sağ parotis bezinde, 22 (%55) hastanın ise sol parotis bezinde tümör mevcut olduğu görülmüştür. Opere edilen hastaların ameliyat sonrası patoloji sonuçları incelendiğinde 17 (%42,5) hastada Pleomorfik Adenom, 23 (%57,5) hastada ise Warthin Tümörü olduğu görülmüştür. Preoperatif ve postoperatif alfa amilaz miktarlarının tanıya göre gösterdikleri farklar istatistiksel olarak anlamlı değildir. Hastaların tanı gözetmeksizin amilaz değerlerini incelediğimizde ise preoperatif alfa amilaz ve postoperatif alfa amilaz değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Sonuç: Bu çalışma parotidektominin tükürük sıvısındaki alfa amilaz değerine olan etkisini değerlendirmektedir. Parotidektomi sonrası tükürük sıvısında bulunan alfa amilaz seviyesinde preoperatif ve postoperatif olarak anlamlı fark oluşturmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Parotid gland tumors occur in 2% of all head and neck tumors. Parotidectomy is mostly performed for tumors. In this study, we aimed to examine the alpha amylase levels in salivary secretion of patients with parotid tumors in the preoperative and postoperative period and to investigate the effect of parotidectomy on salivary secretion. Materials and Methods: This study includes 40 patients who underwent parotidectomy in Adana City Training and Research Hospital Ear Nose and Throat Clinic between August 2021 and September 2022. Within the scope of the study, salivary fluids of the patients were collected before and after the operation. In our study, SARSTEDT brand Salivette tubes made of polypropylene/low density polyethylene material designed especially for cortisol were used during the collection and storage of samples. The patients were asked to keep the cottons in their mouths for 1 minute and wet them with saliva. Specimens were collected between 07:00 and 08:00 on the day of surgery before surgery. Postoperative specimens were collected 3 weeks after surgery between 07:00 and 08:00. The collected samples were centrifuged at 1000 rpm for 2 minutes in the centrifuge device and the saliva samples were stored at -80 °C by removing the cotton from the collection container. The test method is the ELISA method and the washing device used in the study is the HUMAN brand COMBI WASH model device. The reading device used in the study is NEXT LEVEL brand ALİSEİ model device. Your test unit is in ng/mL and no dilution was used in our test. Results: The ages of the patients ranged from 22 to 82, with a mean age of 49.18±14.37 years. Considering the gender distribution in our study, there were 10 (25%) female and 30 (75%) male patients. When our patients with parotid tumors were separated according to the sides on which they were operated, it was observed that 18 (45%) patients had tumors in the right parotid gland and 22 (55%) patients had tumors in the left parotid gland. When the postoperative pathology results of the operated patients were examined, it was observed that 17 (42.5%) patients had Pleomorphic Adenoma and 23 (57.5%) patients had Warthin Tumor. The differences in preoperative and postoperative alpha amylase amounts according to the diagnosis were not statistically significant. When we examined the amylase values of the patients regardless of the diagnosis, no statistically significant difference was observed between the preoperative alpha amylase and postoperative alpha amylase values. Conclusion: This study evaluates the effect of parotidectomy on alpha amylase values in salivary fluid. It was observed that there was no significant difference in preoperative and postoperative alpha amylase levels in salivary fluid after parotidectomy.