Fetal dönemde articulatio genus gelişiminin radyolojik yöntemle araştırılması
Radiological investigation of development of the KNEE joint in fetal period
- Tez No: 802507
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ MALAS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Articulatio genus, Femur, Tibia, Fetüs, Fetal gelişim, Knee joint, Femur, Tibia, Fetus, Fetal development
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Giriş: Vücudun en büyük eklemi olan art. genus, fetal dönemde alt ekstremite deformitelerinin saptanmasında önemli bir bölgedir. Bu bölgedeki epifiz gelişiminin değerlendirilmesi yoluyla fetal hayatta ve çocukluk döneminde kemik gelişimi değerlendirilmektedir. Eklem yüzlerini oluşturan femur ve tibia kemiklerine ait ölçümler fetal yaş tahmininde adli tıpta ve obstetride kullanılmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda gestasyonel yaşları 12-38 hafta arasında değişen 20 ölü insan fetüsünde art. genus çift taraflı araştırılmıştır. Dijital mamografi cihazıyla fetüslerin alt ekstremitelerinin radyolojik görüntüleri alınmıştır. Radyolojik görüntüler üzerinden kalibrasyon sağlanarak Image J programında art. genus bölgesinde ölçümler alınmıştır. Bu ölçümler; art. genus'u oluşturan kemik yapılara ait ölçümler, femur-tibia arası mesafe ve art. genus bölgesindeki epifizlere ait ölçümlerdir. Bulgular: Art. genus'u oluşturan kemik yapılar olan femur, tibia ve ek olarak fibuladan morfometrik ölçümler alınmış, ayrıca femur distali ve tibia proksimaline ait derinlik ölçümleri elde edilmiş ve bütün parametrelerin fetüslerin gestasyonel yaşları ile arttığı gözlemlenmiştir. Alınan ölçümler için fetüslerde sağ ve sol taraf arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Tüm morfometrik parametreler birbirleriyle güçlü korelasyon göstermiştir. Çalışmamızda 28, 32 ve 38 haftalık 3 fetüste çift taraflı distal femoral epifiz ölçümleri ile 38 haftalık bir fetüste ise proksimal tibial epifiz ölçümleri transvers ve sagittal parametreler olarak elde edilmiştir. Sonuç: Çalışmamızda elde edilen bilgilerin, prenatal dönemde fetüslerin diz eklemi gelişiminin değerlendirilmesinde, alt ekstremitede özellikle diz eklemi ile ilgili fetal anomali ve patolojilerin belirlenmesinde perinatolojide, obstetride, adli tıpta ve obstetrik radyolojide yapılacak klinik değerlendirme ve tanımlamalarda katkı sağlayacağını ummaktayız.
Özet (Çeviri)
Introduction: The knee joint which is the largest joint of the body, is an important region in the determination of lower limb deformities in the fetal period. Bone development in fetal life and childhood is assessed through the evaluation of epiphyseal development in this region. Measurements of the femur and tibia bones forming the articular surfaces are used in forensic medicine and obstetrics in estimating fetal age. Materials and Methods: In our study, the knee joint was investigated bilaterally in 20 dead human fetuses with gestational ages ranging from 12 to 38 weeks. Radiologic images of the lower limbs of the fetuses were taken with a digital mammography device. After providing calibration on radiological images, measurements in the art genus region were taken in the Image J program. These measurements are; the measurements of the bones forming the knee joint, the distance between the femur and the tibia, and the measurements of the epiphyses in the knee joint region. Results: Morphometric measurements were taken from femur, tibia which are the bones forming the surfaces of the knee joint, and the fibula. Depth measurements of the distal femur and proximal tibia were obtained, and it was observed that all parameters increased with the gestational age of the fetuses. No statistically significant difference was found between the right and left sides of the fetuses for the measurements taken (p>0.05). All morphometric parameters are strongly correlated with each other. In our study, bilateral distal femoral epiphysis measurements in 3 fetuses at 28, 32 and 38 weeks, and proximal tibial epiphysis measurements in a 38 week fetus were obtained as transverse and sagittal parameters. Conclusion: We hope that the information obtained in our study will contribute to the evaluation of the knee joint development of fetuses in the prenatal period, the determination of fetal anomalies and pathologies related to the lower limbs and especially the knee joint, and the clinical evaluations and definitions to be made in perinatology, obstetrics, forensic medicine and obstetric radiology.