Üniversal bonding ajanlar kullanılarak yapılan restorasyonların retrospektif değerlendirilmesi: 3 yıllık sonuçlar
Retrospective evaluation of restorations using universal bonding agents: 3-YEAR results
  1. Tez No: 802586
  2. Yazar: ELİF REYHAN DURAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ RIZA ÇETİN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Modifiye USPHS Kriterleri, Retrospektif Çalışma, Üniversal Adezivler, Modified USPHS Criteria, Retrospective Study, Universal Adhesives
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmanın amacı; Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi kliniğinde tedavisi yapılmış olan hastalarda, altı farklı dental adeziv ve kompozit restoratif materyal kullanılarak yapılan sınıf II restorasyonların 3 yıllık klinik performansını retrospektif olarak değerlendirmektir. Çalışmamızda Restoratif Diş Tedavisi bölümüne, çürük nedeniyle başvurmuş, 18-25 yaş arası, diş/dişleri kliniklerde rutin olarak kullanılan dental kompozit restoratif materyallerden (Gaenial anterior kompozit + G Premio Bond (GC Corporation, Tokyo, Japan), Tetric N-Ceram Bulk Fill kompozit + Tetric N-Bond Üniversal (Ivoclar, Vivadent), Clearfil Photo Posterior + Clearfil Üniversal Bond (Kuraray Noritake, Tokuyama, Japan), AELITE All-Purpose Body + All-Bond Üniversal (Bisco, USA), Ceram.X ShpereTEC One + Prime & Bond Üniversal (Dentsply, Sirona), Nova Compo N+ Nova Compo B Plus (Imicryl)) biriyle restore edilmiş hastalar, değerlendirmeye alındı. Ocak 2018-2019 tarihleri arasında yapılan tedavileri değerlendirmeye alınan toplam 105 hastanın 186 restorasyonunu içeren gönüllü hasta grubundan, yapılma tarihinden 3 yıl sonra 85 hasta yeniden kontrole gelmeyi kabul etti ve toplamda 141 restorasyon tek hekim tarafından modifiye USPHS kriterlerine göre değerlendirildi. Restorasyonlar; anatomik form, marjinal adaptasyon, marjinal renklenme, postoperatif hassasiyet, renk uyumu ve retansiyon kaybı açısından klinik olarak incelenip skorlandı. Hastalardan sekonder çürük tespiti ve genel değerlendirme için rutin radyograflar alındı. Çalışmamızda değerlendirilen kriterlere göre üniversal adezivlerin self etch modunda kullanımı toplamda %98.6 başarı oranı ile neticelendi. Tüm adeziv rezin grupları arasında klinik başarı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Çalışmada kullanılan altı farklı üniversal adezivlerin 3 yıllık retrospektif değerlendirmesi sonucunda, bütün adezivler klinik olarak kabul edilebilir başarılar göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study; To retrospectively evaluate the 3-year clinical performance of class II restorations made using six different dental adhesives and composite restorative materials in patients treated at the Selcuk University Faculty of Dentistry clinic. In our study, patients aged 18-25 years, who applied to the Restorative Dentistry Department due to caries, and whose tooth/teeth were restored with one of the dental composite restorative materials routinely used in clinics (Gaenial anterior composite + G Premio Bond (GC Corporation, Tokyo, Japan), Tetric N-Ceram Bulk Fill composite + Tetric N-Bond Universal (Ivoclar, Vivadent), Clearfil Photo Posterior + Clearfil Universal Bond (Kuraray Noritake, Tokuyama, Japan), AELITE All-Purpose Body + All-Bond Universal (Bisco, USA), Ceram.X ShpereTEC One + Prime & Bond Universal (Dentsply, Sirona), Nova Compo N+ Nova Compo B Plus (Imicryl)) were evaluated. Of the volunteer patient group, which included 186 restorations of 105 patients in total, which were performed with these materials between January 2018-2019, 85 patients accepted to come for control again 3 years after the date of the procedure, and a total of 141 restorations were evaluated by an only one dentist according to the modified USPHS criteria. Restorations; anatomical form, marginal adaptation, marginal coloration, post-operative sensitivity, color match and retention loss were evaluated and scored clinically. Routine radiographs were taken from the patients for secondary caries detection and general evaluation. According to the criteria evaluated in our study, the use of universal adhesives in self-etch mode resulted in a total success rate of 98.6%. There was no statistically significant difference in clinical success between all adhesive resin groups (p>0.05). After a 3-year retrospective review of six different universal adhesives used in the study, all adhesives demonstrated clinically acceptable success.