Bilinçli farkındalığın iş yerinde algılanan stres, çalışan iyi oluş hali ve işten ayrılma niyetine etkisi
The impact of mindfulness on perceived stress in the workplace, employee well-being and turnover intention
- Tez No: 802636
- Danışmanlar: PROF. DR. SELİN METİN CAMGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilinçli Farkındalık, Çalışan İyi Oluşu, Algılanan Stres, İşten Ayrılma Niyeti, İş Yeri İyi Oluşu, İş Yerinde Algılanan Stres, Mindfulness, Employee Well-being, Perceived Stress, Turnover Intention, Workplace Well-being, Perceived Stress at Work
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Organizasyon ve Örgütsel Davranış Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bilinçli farkındalık, dikkatin tamamen yaşanılan ana yöneltilmesine ve yaşananların yargılanmadan ve oldukları gibi kabul edilmesine dayanan bir farkında olma durumudur. Son yıllarda araştırmalar, bilinçli farkındalığın duygusal, psikolojik ve sosyal refahta artış, stres, depresyon, anksiyete seviyesinde düşüş gibi olumlu sonuçlarına dikkat çekmektedir. Buradan hareketle, çalışmanın amacı algılanan stresin, bilinçli farkındalık seviyesi ile çalışan iyi oluş hali ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkilerde aracılık rolünün incelenmesidir Çalışmanın verileri, aktif olarak çalışma hayatında bulunan 205 yetişkin katılımcıdan toplanmıştır. Çalışmada demografik bilgi formu, Algılanan Stres Ölçeği (PSS-14), Bilinçli Farkındalık Ölçeği (BİFÖ), İşten Ayrılma Niyeti Ölçeği ve Çalışan İyi Oluş Hali Ölçeklerini içeren anket formu kullanılmıştır. Araştırmanın hipotezleri, SPSS ve AMOS programları kullanılarak test edilmiştir. Sonuçlara göre, bilinçli farkındalık arttıkça çalışanların algıladıkları stres düzeylerinin azaldığı ve çalışanın iyi oluş halinin de olumlu yönde arttığı tespit edilmiştir Benzer şekilde, bilinçli farkındalık ile çalışanların işten ayrılma niyetleri arasında negatif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Aynı zamanda algılanan stresin çalışanın bilinçli farkındalık seviyesi ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkide ve çalışanın bilinçli farkındalık seviyesi ve iyi oluş hali arasındaki ilişkide aracılık rolleri olduğu tespit edilmiştir. Bulgular literatür ışığında tartışılmış ve alanda çalışan uzmanlar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Mindfulness is a state of awareness based on directing attention completely to the present moment and accepting the experiences as they are, without judgment. Recent studies have drawn attention to the positive results of mindfulness, such as an increase in emotional, psychological, and social well-being, and a decrease in stress, depression, and anxiety levels. The aim of this study is to examine the relationship of mindfulness with perceived stress in the workplace, employee well-being, and turnover intention and also aims to test the mediating effect of perceived stress on these relationships.. The data of the study were collected from 205 full-time working employees questionnaire via a survey questionnaire consisting of a demographic information form, Perceived Stress Scale (PSS-14), Mindful Attention Awareness Scale – MAAS, The Intention to Leave the Work Scale and Employee Well-Being Scale. The hypotheses of the study were tested using SPSS and AMOS. The findings revealed that as mindfulness increases, the perceived stress levels of the employees decrease, and the well-being of the employees increases. The findings also confirmed the negative association between mindfulness and employees' turnover intentions. Furthermore, the findings supported the mediating role of perceived stress in the relationship between the employee's mindfulness level and their turnover intention and the relationship between the employee's mindfulness level and well-being. The findings were discussed and suggestions were made for managers and human resources professionals.