Sağlık çalışanlarının yaşlanmaya karşı reaksiyonlarının değerlendirilmesi
Assessment of healthcare professionals' reactions to the ageing
  1. Tez No: 802760
  2. Yazar: KORAY AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KURTULUŞ ÖNGEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlanma, sağlık çalışanları, yaşlanamaya karşı tutum, yaşlı ayrımcılığı, Ageing, healthcare professionals, attitudes towards ageing, ageism
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Giriş ve Amaç: Düşünce ve tutumlar, davranışları etkileyebilmektedir. Bu çalışmada sağlık çalışanlarının yaşlanmaya ve yaşlanmanın beraberinde getirebileceği durumlara karşı reaksiyonlarının değerlendirilmesi ve sosyodemografik veriler arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, tanımlayıcı ve kesitsel tipte bir araştırmadır. İ.K.Ç.Ü Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi merkezli yapılmıştır. Katılımcılara 9 soruluk sosyodemografik bilgi ve 27 sorudan oluşan Yaşlanmaya Karşı Reaksiyon Anketi (Reactions to Ageing Questionnaire) yüz yüze ve online uygulanmıştır. Yaşlanmaya Karşı Reaksiyon Anketi ile daha önceden ülkemizde herhangi bir çalışma yapılmadığı için herhangi bir örneklem yapılmamış, belirtilen tarih aralığında ulaşılabilecek maksimum sayıya ulaşılmaya çalışılmıştır. Evrenin hedef kitlesi sağlık çalışanları olarak belirlenmiş olup genel popülasyon üyesi bireylere de anket uygulanarak her iki grup arasında anlamlı fark olup olmadığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Veriler, IBM SPSS.24 (IBM Inc., Chicago, IL, ABD) programına aktarılarak istatistiksel analizlerle değerlendirilmiştir. Bulgular: Yaşın, medeni durumun, sağlık çalışanı olmanın ve 65 yaş ve üzeri bir bireyle aynı evde yaşamamanın yaşlanma ve yaşlanmanın beraberinde getirdiği durumlara karşı tutumları olumsuz yönde etkilediği bulundu. Cinsiyet, eğitim durumu, kronik hastalık sahibi olmak, yaşlı bir bireye bakım verme durumu ve kişinin daha önceden herhangi bir sebeple bakıma ihtiyacı olma geçmişinin ise kişilerin tutumuna anlamlı etkisinin olmadığı gözlendi. Sonuç: Ülkemizde ve dünyada yaşlı popülasyonunun artmaya devam edeceği tahminleri göz önüne alındığında, yaşlanma olgusu üzerine yapılan çalışmaların önemini korumaya devam edeceği düşünülmektedir. Sağlık çalışanlarının yaşlanmaya karşı negatif tespit edilen tutumunun, yaşlı birey bakımını olumsuz yönde etkileyebileceği daha önceden yapılmış çalışmalarla tespit edildiği göz önüne alınarak, bu konuda daha fazla çalışma yapılması gerektiği düşünülmüştür. Toplumun her kesiminin yaşlanma olgusuna karşı olumlu bakması ve sağlıklı yaşlanmayı bir yaşam tarzı haline getirmesi ile daha bağımsız, üretken ve mutlu bireyleri içeren bir toplum oluşturulabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Thoughts and attitudes can affect behaviors. In this study, it was aimed to evaluate the reactions of healthcare professionals to aging and the situations that aging may bring, and to examine the relationship between sociodemographic data. Materials and Methods: The study is a descriptive and cross-sectional study. It was performed in İ.K.Ç.Ü Atatürk Training and Research Hospital. Consisting of 9 questions of sociodemographic information and Reactions to Aging Questionnaire which contains 27 questions, was administered to the participants face-to-face and online. Because of no study has been done in Turkey before with the Reactions to Ageing Questionnaire, no sampling has been made, and the maximum number that can be reached within the specified date range has been tried to be reached. The target population was determined as health workers, and it was tried to determine whether there was a significant difference between the two groups by applying a questionnaire to the members of the general population. Data were transferred to IBM SPSS.24 (IBM Inc., Chicago, IL, USA) program and evaluated with statistical analysis. Results: It was found that age, marital status, being a healthcare professional and not living in the same house with a person aged 65 or over negatively affect attitudes towards aging and the situations brought about by aging. It was observed that gender, education level, having a chronic disease, caring for an elderly person and the person's previous need for care for any reason did not have a significant effect on the attitudes of the individuals. Conclusion: Considering the predictions that the elderly population will continue to increase in our country and in the world, it is thought that studies on the phenomenon of aging will continue to maintain its importance. Considering that it has been determined by previous studies that the negative attitude of healthcare professionals towards aging can negatively affect the care of elderly people, it is thought that more studies should be done on this subject. It has been thought that a society consisting of more independent, productive and happy people can be generated by the positive attitude of every part of the society towards the phenomenon of aging and making healthy aging a lifestyle.