Özkıyım girişimiyle acil servise başvuran yetişkinlerde alfa klotho düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of alfa klotho levels in adults presented to emergency department with suicide attempt
  1. Tez No: 802793
  2. Yazar: AYLA DİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKAN ÇALIYURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Özkıyım, Alfa klotho proteinleri, Kortizol, Özkıyım girişimi, Suicide, Alpha klotho proteins, Cortisol, Suicide attempt
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Alfa klotho, klotho geni tarafından kodlanan ve yaşam süresini uzattığı keşfedilen bir proteindir. Alfa klothonun normal beyin fonksiyonunu sürdürmede özgül bir rolü olduğuna dair kanıtlar vardır. Alfa klotho eksikliği bulunan farelerin yaşam süresinin kısaldığı ve yaşlanmayla ilgili süreçlerin hızlandığı gösterilmiştir. Psikiyatrik bozukluklarda alfa klotho düzeylerinde değişiklikler bildirilmiştir. Klotho eksikliğinin erken yaşlanmaya neden olması ve klotho düzeyi artışının yaşam süresinde uzamayla ilişkilendirilmesi nedeniyle özkıyım girişiminde bulunan bireylerde klotho düzeylerinin özkıyım davranışı ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmamıza, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil servisine özkıyım girişimi nedeniyle başvuran 31 olgu ve 30 kontrol dahil edildi. Her iki grubun psikiyatrik muayeneleri yapılarak olgu grubuna ayrıca Hamilton Depresyon Değerlendirme Ölçeği, Columbia Özkıyım Şiddetini Derecelendirme Ölçeği ve DSM-5 için yapılandırılmış klinik görüşme uygulandı ve tüm katılımcılardan sosyodemografik veri formu doldurularak gerekli veriler toplandı. Olgu ve kontrol grubundan kan örnekleri alınarak serum alfa klotho ve serum kortizol düzeyleri değerlendirildi. Araştımamızda dahil edilen özkıyım girişiminde bulunan bireylerin, yarısının çalışmadığı, cinsiyetin büyük bir kısmının kadın olduğu, fiziksel hastalığa sahip olmanın olgu grubunda daha fazla olduğu, nerdeyse tamamına yakınında psikiyatrik bozukluk bulunduğu saptandı. Olgu ve kontrol grupları arasında alfa klotho ve kortizol düzeyleri karşılaştırıldığında, istatistiksel açıdan anlamlı farklılık saptanmadı. Dürtüsel ve planlı özkıyım girişiminde bulunan bireyler arasında kortizol düzeyleri karşılaştırıldığında benzer bulundu, alfa klotho düzeyleri karşılaştırıldığında planlı özkıyım girişiminde bulunanların alfa klotho düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha düşük bulundu. Klotho düzeyleri ile yaş ve depresyon skorları arasında yapılan korelasyon analizinde anlamlı bir ilişki görülmedi. Bu araştırma sonucunda her ne kadar özkıyım girişiminde bulunanlarda kontrol grubuna kıyasla alfa klotho ve kortizol düzeylerinde farklılık görülmedi ise de bu durumun grubun heterojen karakterinden kaynaklandığı şeklinde yorumlanmaktadır. Bununla birlikte periferik serum düzeylerinin merkezi sinir sistemi süreçlerini güvenilir bir şekilde yansıtmayabileceği akılda tutulmalıdır. Ayrıca özkıyım girişimi planlı olan bireylerde klotho düzeylerinin daha düşük olması klotho ve özkıyım kararı arasında bir ilişki olabileceğini düşündürmektedir. Sonuç olarak eşlik eden ruhsal bozuklukların etkileri tam olarak dışlanamamış olmasına rağmen planlı girişimde bulunan bireylerde alfa klotho düzeylerinin daha düşük olduğu ve bu durumun olası bir biyolojik belirteç olabileceği ve özgül araştırma desenleri ile bu ilişkinin daha net bir şekilde ortaya konabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Alpha klotho is a protein encoded by the klotho gene that was discovered to increase lifespan. There is evidence that alpha klotho has a specific role in maintaining normal brain function. Mice deficient in alpha klotho have been shown to have shorter lifespans and accelerated aging processes. Alterations in alpha klotho levels have been reported in psychiatric disorders. Since klotho deficiency causes premature aging and increased klotho levels are associated with increased life span, we aimed to evaluate the relationship between suicidal behavior and klotho levels in individuals that attempted suicide. In our study, 31 cases and 30 controls who applied to Trakya University Hospital Emergency Department due to suicide attempt were included. Psychiatric examinations were performed in both groups and Hamilton Depression Rating Scale, Columbia Suicide Severity Rating Scale and structured clinical interview for DSM-5 were applied to the case group and necessary data were collected from all participants by filling out the sociodemographic data form. Blood samples were taken from the case and control groups and serum alpha klotho and serum cortisol levels were evaluated. It was found that half of the individuals who attempted suicide in our study were unemployed, most of the participants were female, having physical illness was more common in the case group and almost all of them had psychiatric disorders. No statistically significant difference was found between the case and control groups when alpha klotho and cortisol levels were compared. When cortisol levels were compared between impulsive and planned suicide attempts, cortisol levels were found to be similar, but when alpha klotho levels were compared, alpha klotho levels were found to be statistically significantly lower in planned suicide attempts. There was no significant correlation between klotho levels, age and depression scores in the correlation analysis. As a result of this study, although there was no difference in alpha klotho and cortisol levels in suicide attempters compared to the control group, this is interpreted as a result of the heterogeneous character of the group. However, it should be kept in mind that peripheral serum levels may not reliably reflect the processes in central nervous system. In addition, the fact that klotho levels were lower in individuals with planned suicide attempts suggests that there may be a relationship between klotho and suicide decision. In conclusion, although the effects of comorbid mental disorders could not be completely excluded, alpha klotho levels were lower in individuals with planned suicide attempts, suggesting that this may be a possible biological marker and that this relationship can be more clearly demonstrated with specific research designs.