Kararsız akış koşulları altında yumurta-kesitli atıksu borularının hidrolik performansı
Hydraulic performance of egg-section wastewater pipes under unsteady flow conditions
  1. Tez No: 802977
  2. Yazar: ESİN ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT GÖKKUŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: STAR CCM+ yazılım doğrulaması ve geçerliliği, YumurtaKesitli Atıksu Akışı, Sonlu Hacimler Metodu, Atıksu, Atıksu borularının Hidrolik Performansı, Atıksuların kararsız akışı, Verification and Validation of STAR CCM+, Egg-Shape Wastewater Flow, Volume of Fluid, Hydraulic Performance of Wastewater Pipes, Unsteady Flow of Wastewaters
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hidrolik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Boru hatları çeşitli amaçlarla kullanılabilmektedir ve petrol, doğal gaz, genellikle sıvı maddelerin taşınmasında, petrol, doğalgaz, sıvı ve gaz iletimi ve özellikle içme suyunun ve kanalizasyonun taşınmasında kullanılmaktadır. Çeşitli malzemelerde üretilen boru hatları kullanım amacına bağlı olarak birçok sektörde faaliyet göstermektedir. Atıksu boru hatları yerleşim yerlerindeki kullanılmış suların toplanması, uzaklaştırılıp uygun arıtma tesislerine iletimi ve bu tesislerden de birincil ve ikincil arıtma sonrası uygun alanlara deşarjının yapılmasını sağlayan tesislerdir. Bu çalışmada, atık-su sistemlerinde yumurta kesitli boru hatlarının akış performanslarının arttırılması amacına yönelik olarak faaliyetler konu edinilmektedir. Hidrolik performans parametrelerine göre değerlendirilerek üç farklı fazda akış olması durumları, basınçlı/serbest yüzeyli, farklı sediment tabanlı, kararlı ya da kararsız akım, üretim malzemeleri ile analitik ve nümerik olarak modellenmesi gerçekleştirilmiştir. Bu modellemeler sonucunda, atıksu boru hatlarının hidrolik performans değerlendirmesi yapılmış ve farklı hidrolik hesaplamalara dayalı akış modelleri ile elde edilenler kıyaslanmıştır. Çalışma sonuçlarına göre serbest yüzeyli akışlarda akışkan hız değerlerinin yüksek olması sebebi ile PVtop (toplam performans değeri), basınçlı akışlara göre daha yüksek hidrolik performans göstermektedir. Sediment konsantrasyon R korelasyon hesaplarına göre en iyi hidrolik performans Durum 1 olup, Durum 2 ve Durum 3 birbirine yakın, Durum 4 ün daha düşük performans gösterdiği görülmüştür. Bu durumda basınçlı boru hatlarının R korelasyon performanslarının düşük, serbest yüzeyli boru kontrol kesitlerinde yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Kesit farklılıklarından dolayı boru kontrol hacimlerinde farklı akış özellikleri saptanmıştır. Farklı boyutlardaki kesitlerdeki akışkanların boru hattını geçme sürelerine göre ise çelik boruların beton borulara göre, yüksek eğimlerde, düz sediment tabanda, dalgalı sediment tabanlara göre daha iyi hidrolik performans gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Pipelines can be used for various purposes and are used for the transport of oil, natural gas, generally liquid substances, oil, natural gas, liquid and gas transmission, and especially for the transport of drinking water and sewage. Pipelines produced in various materials operate in many sectors depending on the purpose of use. Waste-water pipelines are the facilities that collect the used water in the settlements, transfer it to appropriate treatment facilities, and discharge it from these facilities to suitable areas after primary and secondary treatment. In this study, the activities aimed at increasing the flow performance of eggsection pipelines in wastewater systems are discussed. In hydraulic performance evaluations, three different phases of flow, uniform or non-uniform flow conditions, analytical and numerical modeling were carried out. As a result of these models, the hydraulic performance of the wastewater pipelines was evaluated and the flow models based on different hydraulic calculations were compared. According to the results of the study, PVtop (total performance value) shows higher hydraulic performance than pressurized flows due to the high fluid velocity values in free surface flows. According to the sediment concentration R correlation calculations, the best hydraulic performance is Case 1, Case 2 and Case 3 are close to each other, and Case 4 has been seen to have lower performance. In this case, it was concluded that the R correlation performances of the pressure pipelines were low and high in the free surface pipe control sections. Due to the cross-sectional differences, different flow characteristics were determined in the pipe control volumes. It has been determined that the steel pipes show better hydraulic performance than concrete pipes, on high slopes, on flat sediment bases, and on wavy sediment bases, according to the passage time of fluids in different sizes of cross-sections.