Çağdaş türk yazı dillerinde giyim kuşamla ilgili söz varlığı
Vocabulary of apparel in contemporary turkish written languages
- Tez No: 803315
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAYRAMBEK OROZOBAYEV
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çağdaş Türk yazı dilleri, giyim kuşam, karşılaştırmalı söz varlığı, Türkiye Türkçesi
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ardahan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 677
Özet
“Çağdaş Türk Yazı Dillerinde Giyim Kuşamla İlgili Söz Varlığı”adlı bu tez çalışması, Türkiye Türkçesi başta olmak üzere günümüzdeki tüm Türk yazı dillerinin ölçünlü sözlüklerindeki giyim-kuşam kültürüne ait isimlere dayalı söz varlığını konu edinmektedir. Tezin amacı, çağdaş Türk yazı dillerindeki giyim kuşamla ilgili söz varlığının dilsel özelliklerinin karşılaştırmalı yöntemlerle ortaya konulmasıdır. Çalışma giriş, inceleme, dizin, sonuç ve kaynakça ana bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş bölümünde tezin konusu, amacı, inceleme yöntemleri, kapsamı ve dil-kültür ilişkisi çerçevesinde Türklerde giyim kuşama dair teorik bilgilere yer verilmiştir. İnceleme kısmında çağdaş Türk yazı dillerinde giyim kuşamla ilgili kullanılan sözler (adlar) tespit edilerek anlamlarına göre baş giyim, beden giyim, ayak giyim, giyimi tamamlayan parçalar, giyim kuşam ham maddeleri ve giyim kuşamla ilgili diğer sözler olarak altı alt başlık altında ele alınmıştır. Bu başlıklardaki sözler ayrıca Türkiye Türkçesinde bulunan, Türkiye Türkçesi ile diğer Türk yazı dilleri için ortak olan sözcükler ve Türkiye Türkçesinde bulunmayıp diğer Türk yazı dillerinde rastlanan sözler şeklinde iki kısma ayrılarak ele alınmıştır. Çalışmanın sonuç kısmında çağdaş Türk yazı diilerinde giyim kuşam sözlerine ait elde edilen bulgular ve veriler genel olarak değerlendirilmiştir. Buna ilaveten sonucu destekleyecek nitelikte olan ve konuyla ilgili eski Türkçeden beri kullanılagelen sözcüklerin Türk yazı dillerindeki bugünkü görünümlerinin bir listesi de sunulmuştur. Dizin kısmında söz konusu çalışmayla ilgili incelenen tüm ögelerin dizini verilmiştir. Kaynakça kısmında ise çalışmada kullanılan tüm kaynaklar alfabetik olarak sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis, titled“Vocabulary of Apparel in Contemporary Turkish Written Languages”, deals with the vocabulary based on the names of the clothing culture in the standard dictionaries of all Turkish written languages, especially Turkey Turkish. The study aims to reveal the linguistic features of the vocabulary of apparel in contemporary Turkish written languages with comparative methods. The study consists of the main sections of introduction, analysis, index, conclusion and bibliography. The introductory part covers the theoretical information about Turkish apparel within the framework of the subject, purpose, study methods, scope and language-culture relationship of the thesis. In the analysis part, the words (nouns) used in contemporary Turkish written languages for clothing were determined and discussed under six sub-headings according to their meanings as headwear, bodywear, footwear, pieces that complement clothing, raw materials of clothing and other relevant words. The words under such titles are also divided into two parts as words found in Turkey Turkish, common in both Turkey Turkish and other Turkish written languages, and words not found in Turkey Turkish but found in other Turkish written languages. In the conclusion part, the findings and data obtained regarding apparel nomenclature in contemporary Turkish written languages were overall evaluated. Furthermore, a list of the current appearances of the words, which have been used since ancient Turkish and related to the subject, in Turkish written languages, is also presented to support the conclusion. The index section includes the index of all analyzed items related to the study in question. In the bibliography, all the sources used in the study are listed alphabetically.