Elektif sezaryen yapılan hastalarda COVİD-19öyküsünün preoperatif anksiyete ve intraoperatifkomplikasyonlara etkisi
The effect of COVİD-19 history on preoperative anxietyand intraoperative complications in patientsundergoing elective cesarean section
  1. Tez No: 803368
  2. Yazar: KÜBRA KALKIŞIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DAVUT DOHMAN, DOÇ. DR. ALİ AKDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Preoperatif Anksiyete, Covid-19, Elektif Sezaryen, İntraoperatif Komplikasyon, Preoperative Anxiety, Covid-19, Elective Cesarean Section, Intraoperative Complication
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Literatürde Covid-19 pandemi dönemindeki preoperatif anksiyeteyi araştıran çalışmalar mevcuttur. Fakat elektif sezaryen yapılan hastalarda covid öyküsü ile anksiyete arasındaki ilişkiyi araştıran çalışmalara rastlanılmamıştır. Bu sebeple bu çalışmada elektif sezaryen operasyonu yapılan hastalarda covid öyküsü olup olmamasının preoperatif anksiyete ve intraoperatif komplikasyonlar açısından etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız yerel etik kurul onayı alındıktan sonra, elektif sezaryen planlanan hastalar son 1 yıl içerisinde Covid-19 hastalık öyküsü olan (Grup C, n=100) ve öyküsü olmayanlar (Grup K, n=100) olarak toplam 200 hasta iki gruba ayrıldı. Preoperatif hastaların anksiyeteleri Durumluk ve Süreklilik Kaygı Ölçeği (State-Trait Anxiety Invantory, STAI) I ve II ile değerlendirildi. Hastaları preoperatif bekleme döneminde, intraoperatif dönemde (cerrahi insizyondan sonra 0.dk, 15.dk, 30.dk, 45.dk, 60.dk, 90.dk) ve postoperatif dönemde ayılma ünitesinde kalp atım hızı, ortalama arter basıncı ve SpO 2 değerleri takip çizelgesine kaydedildi. Ayrıca meydana gelen intraoperatif komplikasyonlar ve bebeklerin Apgar skoru da kaydedildi. Bulgular: Bu çalışmada, elektif sezaryen olacak olan gebelerde, COVİD-19 öyküsü olan ve olmayan gebelerin preoperatif durumluluk (STAI-1) ve süreklilik (STAI-2) anksiyetelerini kıyasladığımızda STAI-1 anksiyete düzeyinde anlamlı fark bulunmuştur. İntraoperatif ve postoperatif takipte komplikasyonların gelişmesi açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Sonuç: Çalışmamızda elektif sezaryen olacak olan gebelerin çoğunda anksiyete skorlarının yüksek olduğu görüldü. Pandemi sürecinin bu anksiyeteyi arttırdığı, hastanın kendisinin hastalığı geçirmiş olmasının anksiyete üzerine anlamlı etkisi olduğu sonucuna varıldı. Yüksek anksiyetenin perioperatif komplikasyonları ve neonatal Apgar skorlarına etki edebileceği, bu nedenle de hem anne hem de yenidoğan sağlığı açısından dikkatle ele alınması gereken bir konu olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: There are studies in the literature that investigate preoperative anxiety during the COVID-19 pandemic period. However, there have been no studies investigating the relationship between COVID history and anxiety in patients undergoing elective cesarean section. For this reason, in this study, we aimed to investigate the effect of having a history of COVID on preoperative anxiety and intraoperative complications in patients undergoing elective cesarean section. Materials and Methods: After our study was approved by the local ethics committee, a total of 200 patients who were scheduled for elective cesarean section were divided into two groups as those with a history of Covid-19 disease in the last 1 year (Group C, n=100) and those without a history (Group K, n=100). The anxiety of preoperative patients was evaluated with the State-Trait Anxiety Inventory (STAI) I and II. Patients during the preoperative waiting period, intraoperative period (after surgical incision 0.dk, 15.dk, 30.dk, 45.dk, 60.dk, 90.dk) and in the postoperative sobering-up unit, heart rate, mean arterial pressure and SpO 2 values were recorded on the follow-up chart. In addition, intraoperative complications and the Apgar score of the infants were also recorded. Results: In this study, when we compared the preoperative condition (STAI- 1) and continuity (STAI-2) anxiety of pregnant women with and without a history of COVID-19 in pregnant women who will have an elective cesarean section, a significant difference was found in STAI-1 anxiety level. There was no statistically significant difference between the groups in terms of the development of complications during intraoperative and postoperative follow-up. Conclusion: In our study, it was found that anxiety scores were high in most of the pregnant women who were going to have an elective cesarean section. It was concluded that the pandemic process increases this anxiety, and the fact that the patient himself had the disease had a significant effect on anxiety. We believe that high anxiety can affect perioperative complications and neonatal apgar scores, so it is an issue that needs to be carefully addressed in terms of both maternal and newborn health.