Benlik inşa sürecinde ınfluencer etkisi: Z kuşağı üzerine bir araştırma
The effect of influencer in the self-construction process: A research on generation Z
  1. Tez No: 803416
  2. Yazar: MÜZEYYEN ÇATKAFA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ALTUNSU SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, dijitalleşme, web 2.0, ınfluencer, benlik, Social media, digitalization, web 2.0, ınfluencer, self
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Web 2.0 teknolojik araçların gelişimi, kullanıcıların sosyal medyada tüketici konumundan üretici konumuna gelmesine yol açmıştır. Bu sayede Twitter, Instagram ve Youtube gibi sosyal medya platformları üzerinden içerik üreten ve ürettiği içeriklerle etkileyici güce sahip olan influencerlar günümüzde ön plana çıkmıştır. İlk olarak pazarlama ve reklamcılık alanlarında ön planda olan influencer paylaşımlarının hayatın her alanıyla ilgili olarak yapılır hale gelmesi ise etki alanlarının da yaygınlaşmasına imkân tanımaktadır. Etki alanları,“ben kimim?”sorusuna yanıt bulmaya yönelik olarak bireyin benliğine işaret eden alanlarda kendini göstermektedir. Bu çalışma, sembolik etkileşimci yaklaşımın insanın çevresiyle kurduğu etkileşimlerle benliğini inşa ettiği teorisini günümüzde yakınlık gözetmeksizin herkesle kurulabilen etkileşimler çerçevesinde okumayı ve influencerların benlik inşa sürecindeki etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Bunu anlamak ve açıklamak için karma yöntem kullanılmış, netnografi tekniğiyle Twitter, Instagram, YouTube üzerinden gözlem ve betimleme yapılmıştır. Daha sonra bu gözlemleri sahada incelemek için Selçuk Üniversitesi lisans öğrencilerinden oluşan 548 Z Kuşağına ait katılımcıyla anket tekniği kullanılarak veri toplanmıştır. Araştırmanın son bölümünde veriler SPSS programında analiz edilmiş ve araştırma varsayımının değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The development of Web 2.0 technological tools has led users to become producers from consumers in social media. In this way, influencers who produce content on social media platforms such as Twitter, Instagram and Youtube and have impressive power with the content they produce have come to nowadays. First of all, the fact that influencer shares, which are at the forefront in the fields of marketing and advertising, are made in relation to all areas of life, allows the influence areas to become widespread. Domains,“Who am I?”It manifests itself in areas that point to the individual's self in order to find an answer to the question. This study aims to read the theory that the symbolic interactionist approach builds the self with the interactions with the environment, within the framework of interactions that can be established with everyone, regardless of closeness, and to investigate the effect of influencers on the self-construction process. In order to understand and explain this, mixed method was used, observation and description were made on Twitter, Instagram, YouTube with netnography technique. Then, in order to examine these observations in the field, data were collected by using survey technique with 548 Z Generation participants consisting of undergraduate students of Selçuk University. In the last part of the research, the data were analyzed in the SPSS program and the research hypothesis was evaluated.