The role of the energy sector on the economic development in Yemen
Yemen'de enerji sektörünün ekonomik kalkınmadaki rolü
  1. Tez No: 803561
  2. Yazar: ZAİD KHALED AHMED HANNAF
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİLLUR ENGİN BALIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji sektörü, Ekonomik kalkınma, Petrol alt sektörü, Gaz sektörü Yenilenebilir enerji, Energy sector, Economic development, Oil sub-sector, Gas sector Renewable energy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu tez, analiz edilen verilerin özelliklerini incelemek ve tanımlamak için betimsel bir analiz yöntemi kullanarak enerji sektörünün Yemen'in ekonomik kalkınmasındaki rolünü incelemektedir. Çalışma, petrol fiyatlarına yakından bağlı olan hükümet gelirlerinin desteklenmesinde petrol alt sektörünün kritik rolünü ortaya koymaktadır. Ancak, petrol üretimindeki düşüş ve doğal gazın yeterince kullanılmaması sürdürülebilir ekonomik büyümenin önünde engel teşkil etmektedir. Granger nedensellik testleri, döviz kurunun (LEXR) petrol fiyatının logaritması (LOP) ile tek yönlü Granger nedenselliği sergilediğini ortaya koymuştur; bu da döviz kurundaki değişikliklerin petrol fiyatlarındaki değişiklikleri, enflasyon oranındaki değişikliklerin döviz kurundaki değişiklikleri, doğrudan yabancı yatırımdaki değişikliklerin döviz kurundaki değişiklikleri ve doğrudan yabancı yatırımın enflasyon oranındaki değişiklikleri tahmin edebileceğini göstermektedir. Bu bulgular, Yemen'deki makroekonomik değişkenler arasındaki karşılıklı ilişkilerin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmakta ve ekonomiyi yönetmek ve istikrara kavuşturmak isteyen politika yapıcılar için sonuçlar doğurmaktadır. Gaz sektörü alternatif bir gelir kaynağı olma potansiyeli taşımaktadır, ancak sözleşme müzakereleri ve yolsuzluk bu potansiyelin tam olarak kullanılmasını engellemektedir. Yemen'in yenilenebilir enerji potansiyeli, özellikle de güneş ve rüzgar enerjisi, fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltabilir, ancak siyasi çatışmalar ilerlemeyi engellemektedir. Enerji sektörünün performansı ekonominin genelini doğrudan etkileyerek işsizlik, döviz kurları, enflasyon ve doğrudan yabancı yatırımları etkilemektedir. Bu bulgular politika yapıcıların anlayışına katkıda bulunmakta ve Yemen ekonomisini yönetmek ve istikrara kavuşturmak için çıkarımlarda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation examines the role of the energy sector in Yemen's economic development by using a descriptive analysis method to examine and describe the characteristics of the data being analyzed. The study reveals the critical role of the oil sub-sector in supporting government revenues, which are closely tied to oil prices. However, declining oil production and underutilization of natural gas pose challenges to sustainable economic growth. The Granger causality tests revealed that the exchange rate (LEXR) exhibited unidirectional Granger causality with the logarithm of oil price (LOP), suggesting that changes in the exchange rate can predict changes in oil prices, changes in the inflation rate can predict changes in the exchange rate, changes in foreign direct investment can predict changes in the exchange rate and foreign direct investment can predict changes in the inflation rate. These findings contribute to a better understanding of the interrelationships between macroeconomic variables in Yemen and have implications for policymakers seeking to manage and stabilize the economy. The gas sector shows potential as an alternative revenue source, but contract negotiations and corruption hinder its full utilization. Yemen's renewable energy potential, particularly solar and wind energy, could reduce reliance on fossil fuels, but political conflicts impede progress. The energy sector's performance directly affects the overall economy, impacting unemployment, exchange rates, inflation, and foreign direct investment. These findings contribute to policymakers' understanding and have implications for managing and stabilizing Yemen's economy.