Fen bilgisi öğretmen adaylarının ekolojik davranış düzeylerinin belirlenmesi
Determination of the ecological behavior level of pre-service science teachers
  1. Tez No: 803606
  2. Yazar: ARZU SEZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FULYA ÖNER ARMAĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre, Ekolojik Davranış, Fen Bilgisi Öğretmen Adayları, Ecological Behavior, Environment, Pre-Service Science Teachers
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmada fen bilgisi öğretmen adaylarının ekolojik davranış düzeylerinin cinsiyet ve sınıf düzeyi değişkenleri açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, 2022-2023 akademik yılında Kayseri'de bir devlet üniversitesinde öğrenim gören 240 fen bilgisi öğretmen adayı ile yürütülmüştür. Araştırma grubundaki öğretmen adayları tesadüfi olmayan uygun örneklem yöntemi ile belirlenmiştir. Bu çalışmada, nicel araştırma yöntemi desenlerinden tarama (survey) deseni kullanılmıştır. Verilerin toplanmasında Kaiser ve Wilson (2004) tarafından geliştirilen“Ekolojik Davranış Ölçeği”kullanılmıştır. Bu araştırmada ölçeğin Cronbach's alpha değeri .828 olarak belirlenmiştir. Çalışmanın verileri SPSS 22.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Çalışmada cinsiyet değişkeni için ilişkisiz örneklemler t-testi, sınıf değişkeni için tek yönlü varyans analizi (One-Way ANOVA) kullanılmıştır. Çalışma bulgularına göre, fen bilgisi öğretmen adaylarının ekolojik davranış düzeylerinin orta düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Öğretmen adaylarının davranış düzeyleri sınıf düzeyleri ve cinsiyet bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermemiştir. Araştırma sonucunda, ölçeğin Türkiye'de farklı üniversiteleri kapsayacak şekilde tekrarlanması ve davranış ölçeğine ek olarak nitel veri toplama araçlarının da kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, it was aimed to investigate ecological behavior level of pre-service science teachers in terms of grade level and gender. The research was carried out with 240 pre-service science teachers who were studying at a state university in Kayseri in the academic year of 2022-2023. The pre-service teachers in the research group were determined by the non-random sampling method. In this study, survey design, one of the quantitative research method designs, was used.“Ecological Behavior Survey”developed by Kaiser and Wilson (2004) was used as data collection. The Cronbach's alpha value of the scale .828 was determined. The data of the study were analyzed with the SPSS 22.0 packaged software. In the study, unrelated samples t-test was used for the gender variable and one-way analysis of variance (One-Way ANOVA) was used for the class variable. According to the findings of the study, it was determined that the ecological behavior levels of the pre-service science teachers were intermediate. The findings showed that there was no statistically significant difference among ecological behavior level of the pre-service science teachers in terms of grade level and gender. It is recommended that the scale is also used for people studying at different universities in Turkey. In addition, qualitative data collection tools are recommended to use.