Öğretmen adaylarının küresel iklim değişikliğine ilişkin bilgi, tutum ve davranışlarının incelenmesi
Examining the knowledge, attitudes and behaviors of teacher candidates regarding global climate change
- Tez No: 739167
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN KARAARDIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Küresel Isınma, Bilgi, Tutum, Davranış, Öğretmen Adayları, İklim Değişikliği, Global Warming, Knowledge, Attitude, Behavior, Pre-service Teachers, Climate Change
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma, dünyayı tehdit eden bir çevre problemi olan küresel ısınma konusunda bilinçli ve duyarlı bireyler yetiştirecek olan öğretmen adaylarının küresel iklim değişikliği konusundaki farkındalıklarının hangi düzeyde olduğunu tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, nicel araştırma yaklaşımı olan tarama (survey) yöntemi kullanılmıştır. Çalışma grubunu basit seçkisiz örnekleme kullanılarak Fen Bilgisi öğretmenliği, İlköğretim Matematik öğretmenliği, İngilizce öğretmenliği, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık öğretmenliği, Sınıf öğretmenliği, Okul Öncesi ve Türkçe öğretmenliği bölümlerinde öğrenim gören 741 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Öğretmen adaylarının bilgi, tutum ve davranış düzeylerini saptayabilmek için“Küresel Isınma Bilgi Ölçeği”,“Küresel Isınma Tutum Ölçeği”ve“Çevre Dostu Davranış Ölçeği”kullanılmıştır. Öğretmen adaylarının küresel ısınma konusuna ilişkin bilgi, tutum ve davranış düzeyleri cinsiyet, okudukları bölüm, sınıf düzeyi ve küresel ısınma konusuna ilişkin bir ders alıp/almamasına göre değerlendirilmiştir. Toplanan veriler nicel analiz yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Cinsiyete ve kurs alıp/almama durumuna göre karşılaştırmada bağımsız örneklemler için t-testi, okudukları bölüm ve sınıf düzeyi değişkenleri için tek yönlü varyans analizi (One Way ANOVA) ile analiz yapılmıştır. Elde edilen veriler doğrultusunda, bilgi düzeyi anlamlı bir farklılık göstermezken; tutum ve davranış düzeyi cinsiyete göre anlamlı fark oluşturduğu tespit edilmiştir. Öğretmen adaylarının küresel ısınma hakkındaki bilgi ve tutum düzeyi bölüm değişkenine göre anlamlı bir farklılık gösterirken, davranış düzeylerinde ise anlamlı bir farklılığa rastlanmadığı tespit edilmiştir. Çevre eğitimi dersi alan Sınıf ve Okul Öncesi öğretmenliği bölümlerinde öğrenim gören öğretmen adaylarının bilgi, tutum ve davranış düzeylerinin sınıf değişkeni üzerinde anlamlı farklılaştığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin karbondioksit gazını sera gazı olarak bildikleri, ancak kloroflorokarbon gazı hakkındaki yeterince bilgi sahibi olmadıkları tespit edilmiştir. Öğretmen adaylarının küresel ısınmaya yönelik tutum ve davranış düzeyleri arasında orta düzeyde negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, detailed information is given about the level of the scale's measures in the scale of the candidates who are loved by the students who are in an environment with the threat of evaluation and will be educated. In the research, survey method, which is a quantitative research approach, was used. Using simple random sampling, the study group consists of 741 pre-service teachers studying in the departments of Science Teaching, Elementary Mathematics Teaching, English Language Teaching, Guidance and Psychological Counseling Teaching, Classroom Teaching, Preschool and Turkish Language Teaching.“Global Warming Knowledge Scale”,“Global Warming Attitude Scale”and“Environmentally Friendly Behavior Scale”were used to determine the knowledge, attitude and behavior levels of pre-service teachers. The knowledge, attitudes and behavior levels of the pre-service teachers on the subject of global warming were evaluated according to their gender, department, grade level, and whether or not they took a course on the subject of global warming. The collected data were evaluated using quantitative analysis methods. In comparison with gender and whether or not to take a course, t-test was used for independent samples, and one-way analysis of variance (One Way ANOVA) was used for variables of department and grade level. In line with the data obtained, while the level of knowledge does not show a significant difference; It has been determined that the level of attitude and behavior creates a significant difference according to gender. While the level of knowledge and attitude of teacher candidates about global warming showed a significant difference according to the department variable, it was determined that there was no significant difference in behavior levels. It has been determined that the knowledge, attitude and behavior levels of the pre-service teachers studying in the Classroom and Preschool Teaching departments who take environmental education lessons differ significantly on the class variable. It has been determined that the students know carbon dioxide gas as a greenhouse gas, but they do not have enough information about chlorofluorocarbon gas. It has been observed that there is a moderately negative and significant relationship between the attitudes and behavior levels of teacher candidates towards global warming.