8. sınıf öğrencilerinin üslü ifadeleri açıklama ve temsil etme biçimlerinin incelenmesi
Examination of 8th grade students' explanation and representation of expressions
- Tez No: 803618
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİKE TURAL SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Üslü İfadeler, Matematiksel Açıklama, İç Temsil, Dış Temsil, Expoential Expressions, Mathematical Explanation Type, Internal Representation, Externel Representation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırma sekizinci sınıfta öğrenim gören öğrencilerin üslü ifadeler konusundaki kavramlara ait açıklama ve temsil etme biçimlerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu araştırmada, verilerin toplanması, analizi ve yorumlanmasında nitel araştırma yaklaşımları arasında yer alan durum çalışması yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın yöntemi, araştırmada amaçlı örneklem ile 8. sınıf öğrencilerinin üslü ifade kavramına ilişkin açıklama ve temsil etme biçimlerini yarı yapılandırılmış görüşme formu yardımıyla derinlemesine incelendiği için durum çalışması olarak belirlenmiştir. Araştırma, 2021- 2022 Eğitim Öğretim yılının ikinci yarısı ve 2022-2023 Eğitim Öğretim yılının ilk yarısı Kırıkkale ili Bahşılı ilçe merkezinde bulunan bir devlet ortaokulundaki sekizinci sınıfta öğrenim gören altı öğrenciye uygulanmıştır. Bu süreçte veri toplamak amacıyla literatür taranarak geliştirilen ve uzmanlardan görüşlerin de alındığı, açık uçlu sorulardan oluşan bir görüşme formu uygulanmıştır. Veri toplama araçları video kaydı, ses kaydı, öğrenci çizim ve çalışmaları, araştırmacı gözlem notlarından oluşmaktadır. Görüşme yaklaşık 45 dk sürmüştür. Elde edilen verilerin analizinde araştırma desenine uygun olarak betimsel analiz kullanılmıştır. Bu araştırmada Koren'in belirlediği kodlar; 'matematiksel temelli açıklama, uygulama temelli açıklama ve kural temelli açıklama' kullanılmıştır. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar, sekizinci sınıf öğrencilerinin üslü gösterimleri açıklamalarında en çok kural temelli açıklamayı, temsil türlerinde ise dış temsilleri kullandığını göstermiştir. Araştırmada öğrencilerin iç temsiller oluşturabilmeleri ve kabul edilebilir matematik temelli açıklamalar yapabilmeleri için öğretmenlerin uyguladıkları yöntem ve teknikleri ve ders kitaplarının içeriklerinin zenginleştirmeleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine the concept images of the 8th grade students regarding the concepts of exponential expressions. In this study,the case study method,which is one of the qualitative research approaches, was used in the collection, analysis and interpretation of data The method of the study was determined as a case study, as the 8th grade students' explanation and representation of the concept of exponential were examined in depth with the help of a semi-structured interview form, with purposeful sampling.The research was applied to 6 8th grade students in a public secondary school located in Bahşılı district center of Kırıkkale province in the second half of the 2021-2022 academic year and the first half of the 2022-2023 academic year.In order to collect data in this process, an interview form consisting of open-ended questions,developed by scanning the literatüre and receiving opinions from experts, was applied.The interview took approximately 45 minutes.In the analysis of the data obtained, descriptive analysis was used in accordance with the research design.The codes determined by Koren in this research are; 'mathematical explanation, application-based explanation and rule-based explanation' were used. The results obtained from this study showed that eighth grade students mostly used rule-based explanations in exponential representations and outer representations in representation types. In the research, it is suggested that teachers should enrich the methods and techniques applied by the teachers and the contents of the textbooks so that students can create internal representations and make acceptable mathematical-based explanations.